U čemu je problem Zvezde Baraka Bahara?

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 22.10.2023.
08:20
Izvor: Sportske.net

Najplaćeniji tim Crvene zvezde "programiran" za Ligu šampiona, ali muke na domaćoj sceni postaju sve vidljivije...

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Ono što je trebalo da bude sasvim obično i opušteno subotnje veče sinoć se za navijače Crvene zvezde umalo pretvorilo u agoniju.

Smena Duška Ivanovića sa mesta trenera košarkaške sekcije privukla je momentalnu pažnju zvezdaške javnosti, ali nije u potpunosti skrenula fokus sa fudbalera koji su na Marakani imali veliki problem da savladaju čvrstu, ali u odnosu na Zvezdu kvalitetom skromniju ekipu Javora.

Izabranici Baraka Bahara su se dobrano namučili ne bi li slomili otpor Ivanjičana koji su u dva navrata imali povoljan rezultat protiv višestrukog prvaka Srbije.

Tek je ulazak Zvezdinog deteta Jovana Mijatovića napravio ključnu razliku na terenu kada je svojim pogotkom rešio dramu u korist "crveno-belih".

Ne treba zalaziti previše u detalje kako bi se shvatilo da je najveći problem najskuplje plaćenog tima u istoriji Crvene zvezde neshvatljivo veliki broj primljenih golova u dosadašnjem toku sezone u domaćem prvenstvu.

Zvezda je na 10 utakmica u Super ligi Srbije zvanično primila devet golova, što u perspektivi najavljuje velike probleme pošto bi ukoliko nastavi tim ritmom, do kraja sezone mogla da primi približno 34 pogotka.

Treba napomenuti da je utakmica protiv Radničkog u Kragujevcu registrovana službenim rezultatom 3:0 zbog administrativne greške domaćina, ali da je za 90 minuta odbrana Zvezde kapitulirala čak tri puta. To broj primljenih golova povećava na 12, dakle više od jednog po utakmici.

Poslednji put kada su "crveno-beli" primili sličan broj golova bio je i poslednji kada ekipa sa stadiona Rajko Mitić nije osvojila titulu šampiona Srbije u sezoni 2016-17. Tada je pod vođstvom Miodraga Božovića Grofa i Boška Đurovskog u trenucima kada je već sve bilo izgubljeno Zvezda 33 puta vadila loptu iz sopstvene mreže.

Dolaskom Vladana Milojevića, Zvezda je stekla reputaciju defanzivno organizovane ekipe što navijačima neretko možda i nije bilo po volji, ali čini se da je to bio jedini način da se parira moćnijim klubovima u Evropi.

Na domaćoj sceni, bila je to potpuna rapsodija, u sezoni 2017-18 Zvezda je pod njegovim vođstvom primila 19 golova, naredne 20, da bi u sezoni 2019-20 Milojević i kasnije Dejan Stanković doveli tim do titule sa tek 18 primljenih golova.

Pod patronatom Stankovića, usledila je sezona 2020-21 u kojoj Zvezda prima 20 golova uz postignutih neverovatnih 114, sezonu kasnije potom 19, da bi prošle sezone Miloš Milojević osvojio titulu takođe sa 19 primljenih golova.

Dolazak Baraka Bahara na klupu Zvezde dočekan je sa izvesnom dozom euforije koja je buknula posle sjajnih rezultata tokom pripremnog perioda kada su poražene ekipe poput Fenerbahčea i Zenita, te demolirana Fiorentina u Beogradu sa 5:0.

Snove o potpuno ravnopravnom učešću sa najvećima u Ligi šampiona dodatno su pojačali rezultati u prva tri kola domaćeg šampionata na kojima je Zvezda očekivano slavila uz gol-razliku 13:1.

Šok je usledio u četvrtom kolu kada je hrabra i poletna ekipa Voždovca ogolila sve mane u defanzivnoj strukturi "crveno-belih" koja se urušila čak tri puta u prvih sat vremena igre na Krovu, a poraz od "zmajeva" nekako je ublažila ne preterano ubedljiva igra u trijumfu nad Novim Pazarom nakon toga.

Reprezentativna pauza trebalo je da posluži kako bi Bahar zbio redove, međutim dogodio se novi kiks u Super ligi i to na Banovom brdu gde je Čuka slavila sa 2:1.

Usledilo je potom mučenje protiv niškog Radničkog u Beogradu, gorepomenuta utakmica u Kragujevcu gde je Zvezda primila tri gola, dok ubedljiv trijumf u Kupu Srbije nad Trajalom 6:0 ne bi trebalo uzeti kao ozbiljan reper.

Stiče se utisak na Barak Bahar prečesto rotira sistem za trojicom i četvoricom u poslednjoj liniji, što bi predstavljalo problem i za mnogo taktički obučenije fudbalere.

Kada se na to doda preveliki broj novih igrača i tim "programiran" za igranje u Ligi šampiona gde protivnik ostavlja daleko više prostora u sopstvenoj odbrani dok vašu tera da stoji nisko ukoliko se kvalitativno inferiorni, mogu se naslutiti koreni ovog problema.

Šta je rešenje?

To je pitanje na koje treba da odgovori stručni štab na čelu sa Baharom koji je dobio potpunu autonomiju i slobodu u transfer politici kluba u kojoj ima mnogo veće mogućnosti, ali i ulogu u odnosu na svoje prethodnike.

Navijači od izraelskog stručnjaka s pravom očekuju mnogo, dok se trofeji u Super ligi i Kupu Srbije podrazumevaju i to bez ikakvih poteškoća.

Drugi deo polusezone daće odgovor na mnoga pitanja.



Ne propustite