U susret letnjem ''egzodusu'' iz Partizana - Ko prvi odlazi?

Autor: Darko Mitrović
petak 10.05.2024.
18:45
Izvor: Sportske.net

Crno-beli opet moraju sve ispočetka?

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Sećate se, pre dve godine je odlazak trenera Aleksandra Stanojevića sa klupe Partizana označio i odlaske velikog broja igrača iz Humske, posle neuspeha u borbi sa Crvenom zvezdom za domaće trofeje, iako je Partizan na čelu sa Stanojevićem do kraja bio ravnopravan sa večitim rivalom, za razliku od ove sezone.

Tog leta je otišao praktično čitav tim iz Partizana, pa je zatim novi trener Ilija Stolica morao mnogo toga da promeni, pogotovo u defanzivi, i da za kratko vreme uigra novi sastav.

Te velike promene su ga skupo koštale, sezona pd njegovim vođstvom nije počela kako se očekivalo i on je posle samo dva meseca smenjen, a ekipu je uspeo da trgne Gordan Petrić koji je tokom jeseni ostvario značajne rezultate na evropskoj sceni, u konkurenciji Kelna i Nice.

Na proleće se sve to srušilo kao kula od karata, a od Petrića je trenersku palicu preuzeo Igor Duljaj i doneo novu strategiju dovođenja pojačanja, zahvaljujući svojim odličnim vezama u Šahtjoru i prijateljstvu sa Darijom Srnom.

Jesenas su plodovi te saradnje počeli da dolaze do izražaja, Partizan je uspeo da osvoji jesenju titulu i savlada Crvenu zvezdu u prvom ovosezonskom derbiju, a jedno od pojačanja crno-belih na preporuku Srne je i Mateuš Saldanja koji je u prvom delu sezone golgeterski dominirao u Superligi.

Osovina Duljaj-Srna je i tokom zime nastavila da funkcioniše, pa je Partizan na pozajmicu doveo mladog vezistu Denila Kastilja, za koga sada već bivši trener kluba iz Humske u jednom nedavnom intervjuu uveravao da će u budućnosti vredeti i 50 miliona evra.

Doveden je i Korejac Goh, zatim defanzivni vezista Ovusu, pa mladi Miličić, Kovačević, Janković, ali što zbog povreda, a više zbog loše forme kompletne ekipe, velika očekivanja od Partizana su brzo pala u vodu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Duljaj je smenjen posle serije od četiri vezana poraza, nasledio ga je njegov dodatašnji pomoćnik Albert Nađ koji je u svojim izjavama vrlo brzo počeo da se distancira od nekih Duljajevih poteza kada je dovođenje igrača u pitanju.

On je odmah naglasio da želi akcenat da stavi na domaće snage, a posle meča u Kruševcu protiv Napretka jedno od pitanja novinara bilo je i šta je sa Frenkom Kanuteom i zašto nije bio ni u protokolu za duel sa Kruševljanima.

Nađ je tu priliku iskoristio da naglasi kako nije odgovoran za njegovo dovođenje.

''To je pitanje za mog prethodnika. Jesam ja bio tu, ali prethodnik ga je i doveo, i računao na njega, a onda je doveden Ovusu i dobio je prednost'', rekao je, između ostalog, Albert Nađ.

U nastavku te izjave, Nađ je otkrio da Kanute nije želeo da rizikuje povredu i da zato nije ni doputovao u Kruševac. Trener crno-belih se istovremeno začudio gde se to Kanude povredio kada dan pre utakmice nije bilo nekog jačeg treninga i između redova se moglo ''pročitati'' kako Kanute verovatno na taj način pokazuje nezadovoljstvo i želju da možda već ovog leta napusti Humsku, iako ga ugovor vezuje do juna 2026.

I već danas brojni mediji danas prenose upravo to, da navodno Kanute želi da ode, a epilog ćemo videti vrlo brzo.

Neposredno pošto je Duljaj smenjen, pojavila se i informacija da ni Kastiljo neće ostati naredne sezone, odnosno da iz Šahtjora žele da vrate mladog igrača već ovog leta, jer izgleda da u Nađa baš i nemaju poverenja.

Dakle, već imamo dvojicu igrača koji su blizu oslaska iz Humske, a ako njima dodamo i Saničanina, Pavlovića, Pantića, kao i golmana Stevanovića kojima na kraju sezone ističu ugovori, taj spisak potencijalnih odlazaka postaje znatno duži.

Takođe, očekuje se prekid saradnje sa još nekim igračima koji su bili u drugom planu ove sezone, poput desnog beka Marka Živkovića, a biće zanimljivo videti i šta će biti sa Ksanderom Severinom, koji je ovog proleća već ''bežao'' iz Humske, ali je Duljaj uspeo da ga ubedi da se vrati.

Tu dolazimo do igrača od čijih transfera se očekuje velika zarada u Humskoj, Severina bi mogao da bude jedan od njih, ali to su pre svih napadači Mateuš Saldanja i mladi Samed Baždar, pa ako se pojave konkretne ponude, velike su šanse da i oni napuste Humsku, a verovatno se spisak tu neće završiti, jer još ima igrača koji nisu opravdali očekivanja...

Takođe, pitanje je i koji trener će formirati ekipu po svojim zamislima sledeće sezone, da li Nađ ili neko drugi ako aktuelni šef struke ne ostvari glavni cilj do kraja sezone - ostanak na drugom mestu i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Kako sada stoje stvari, Partizanu ovog leta sledi ko zna koji po redu ''generalni remont'' kako bi konačno uspeo da se domogne nekog trofeja na šta čeka još od 2019. godine.

Samo, još uvek nema naznaka da bi, za promenu, to dog remonta ili neke nove energije moglo da dođe i u upravi, nego kao i obično samo u sportskom sektoru. A dok je tako, Partizanov večiti rival može zadovoljno da trlja ruke...

Ne propustite