Umeti i biti kao Eden Azar

Autor: Milovan Longinov
nedelja 07.05.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Može i ovako, ali, čemu?

Povezane vesti

Eden Azar je nastavio da ispisuje istoriju u Real Madridu. 

U pitanju je istorijsko i rekordno pojačanje "kraljevskog" kluba za 120 miliona evra, a stigao je leta 2019. i to samo godinu dana pre isteka ugovora sa Čelsijem. 

Najavljivan je kao prvi pravi naslednik Kristijana Ronalda, koji je sezonu ranije otišao u Juventus. 

Azar je na promociju u "kraljevskom" klubu stigao sa stomačićem i jedno desetak kilograma viška i praktično, već tada je počeo njegov sunovrat, koji i dalje traje. Ujedno, on je od tog trenutku i sve do danas, ubedljivo najplaćeniji igrač u svlačionici Reala sa godišnjim primanjima od 15 miliona evra. Ima veću platu i od Karima Benzeme, Luke Modrića, Tonija Krosa i Vinisijusa Žuniora. 

Statistika?

Azar je najviše minuta u dresu Reala odigrao u svojoj prvoj sezoni - "čak" 1.545, na 22 utakmice, uz učinak od jednog gola i sedam asistencija. 

U narednoj, 2020/21 na 21 meču dao je četiri gola uz jednu asistenciju, da bi u 2021/22 odigrao 23 meča, ali uglavnom sa klupe, jer je na terenu proveo samo 903 minuta uz učinak od jednog gola i dve asistencije.

U tekućoj sezoni, Azar je na terenu proveo 331 minut, na devet utakmica, uz jedan gol i dve asistencije. 

Kada se podvuče crta, Azar za Real odigrao 75 utakmica, dao je sedam golova i upisao 12 asistencija, za 3.675 minuta na terenu. 

Ako uzmemo u obzir da je plaćen 120 miliona evra, njegova statistika je impozantna: 

Svaki njegov gol koštao je Real u proseku 17,14 miliona evra
Svaka asistencija za Real, Madriđane je koštala 10 miliona evra
Svaki minut na terenu koštao je 32,653 evra 

I zašto baš sada toliko "buke" oko Azara?

Pa, Belgijanac je po ko zna koji put, u stilu Gereta Bejla (sramno ih je po bilo čemu drugome porediti), rekao: 

"Moja namera je da ostanem u Real Madridu i naredne sezone. Moja porodica se oseća lepo u Madridu, a ja verujem da mogu da pomognem ekipi. Želim da slavim i u svojoj poslednjoj godini ugovora", rekao je Azar. 

Transfermarkt danas procenjuje Azara na pet miliona evra, u 32. godini života. 

O njemu, nećete čuti kao promašaju u španskim medijima 

To je posebno zanimljiva tema, a ko malo detaljnije i duže prati španske medije, onda može da vidi kako Florentino Perez ima poseban uticaj na većinu. Malo ko će se baviti brojkama koje potvrđuju da je Azar najveći promašaj u istoriji Real Madrida i da i dalje ne želi da ode. 

Preciznije, mogu se očekivati negativni tekstovi, planirani, na leto, kada Real bude po svaku cenu želeo da ga se odrekne, baš kao što je bio slučaj i sa Geretom Bejlom, koji je u svojoj poslednjoj sezoni više vremena provodio na golf terenima, nego na fudbalskim. 

Azar ne igra golf, ali ga sasvim sigurno čeka sudbina Gereta Bejla, ako Perez i pritisak medija na leto ne uspeju da ga nateraju da ode. Naravno, on će teško dobiti ponude velikih klubova, izvesnije da bi mogao u neke egzotičnije krajeve, fudbalski daleko od onog evropskog. 

I za kraj, ne treba ne istaći majstorstvo Romana Abramoviča, koji je inkasirao toliku sumu novca za igrača koji je ušao u poslednju godinu ugovora, tako nešto, sasvim sigurno, Tod Boli neće uraditi nikad. A Florentinu Perezu će se takve greške ponoviti, i niko o tome neće (dovoljno) pisati. U Španiji, naravno. 

Ne propustite

Ne propustite