Uspon i pad "slepih miševa"

Autor: Mladen Heleta
subota 29.10.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

U susret derbiju španske lige.

EPA/MANUEL BRUQUE
EPA/MANUEL BRUQUE

Povezane vesti

Jednu od zanimljivijih utakmica 12. kola španske La Lige odigraće Valensija i Barselona, u subotu od 21 sat na Mestalji.

U pitanju je jedan od klasika španskog fudbala, ali zbog raznih dešavanja u Valensiji u prethodnoj deceniji, ovi mečevi su izgubili naboj i draž i postali predvidivi, pa je pravo čudo kada se desi da "slepi miševi" naude katalonskom gigantu.

A nekada je bilo značajno drugačije, posebno početkom ovog veka, kada je Valensija predstavljala "strah i trepet" u evropskom i španskom fudbalu.

Valensija je ujedno i poslednji klub koji je razbio "monopol" Reala, Barselone, pa i Atletika, u La Ligi.  Ovaj tim je tada bio ravnopravan takmac Realu i Barseloni, u razmaku od samo četiri godine (od 2000. do 2004. godine) je dva puta bio šampion Španije, dva puta igrao finale Lige šampiona i osvojio Kup UEFA.

Nakon toga je usledio veliki pad Valensije, gubljenje koraka za Barselonom i Realom, prepuštanje statusa "trećeg kluba" domaće lige Atletiku, dok su je na evropskoj sceni zasenili i Sevilja i lokalni rival Viljareal. 

Blagi pad je u veliki prešao 2014. godine, kada je klub kupio biznismen iz Singapura Peter Lim, blizak prijatelj jednog od najmoćnijih svetskih menadžera Žorža Mendeša. U ekipu su se dovodili uglavnom njegovi klijenti, Valensija je potonula, a u poslednje tri sezone je ostala bez Evrope, jer je u domaćem šampionatu bliža borbi za opstanak nego za vrh tabele.

A te 2004. godine ništa nije slutilo na ovakav sled događaja. Valensija je 2000. godine izgubila finale Lige šampiona od Reala, a godinu dana kasnije od Bajerna na penale, kada je na klupi sedeo Ektor Kuper.

Argentinca, koga celu karijeru prati zla kob da gubi sva moguća finala, je zamenio Rafael Benitez i Valensiji već u prvoj sezoni 2002. godine doneo titulu prvaka Španije, ispred Deportiva, Reala i Barselone. Fantastičnu ekipu je tada imao Benitez, sa Kanjizaresom, Đukićem, Ajalom, Marćenom, Anglomom, Albeldom, Barahom, Kilijem Gonzelesom, Aimarom, Visenteom, Mistom, Kerjuom…

Treća Benitezova sezona u Valensiji je i najupešnija u istoriji kluba. U La Ligi je najveći takmac bila Barselona, koja je u leto 2003. godine dovela Ronaldinja i počela da stvara tim koji će svoju kulminaciju imati 2006. godine.

U trci su do kraja bili i Deportivo iz La Korunje i madridski Real, ali Valensija je prosto bila kvalitetnija od svih i prva je prošla kroz cilj sa 77 bodova na svom kontu posle 38 odigranih kola. Barselona je bila na 72 boda, Deportivo na 71, a Real na 70.

U toj sezoni su Valensija i Barselona odigrali dve zanimljive utakmice, a oba puta su slavili gosti rezultatom 1:0.

Valensija je 3. oktobra 2003. godine pobedila na Kamp Nou golom Rikarda Oliveire u 14. minutu, a Barsa je uzvratila 21. februara 2004. godine, kada je trijumfovala na Mestalji pogotkom Đerara u 77. minutu.

Rafael Benitez je nestvarnu godinu u Valensiji zaokružio 19. maja 2004. godine, kada je u finalu Kupa UEFA u Geteborgu savladan Olimpik Marsej  rezultatom 2:0, a strelci su bili Visente i Mista.

Valensiju su u toj sezoni na terenu predvodili Kanjizares, Ajala, Albelda, Marćena, Baraha, Visente, Aimar, Momo Sisoko, Mista, Rufete…

Nakon tog uspeha navijači Valensije su se nadali velikim danima i godinama, ispravljanju "nepravde" i osvajanju Lige šampiona, koju su zaslužili, pre svega u onom finalu protiv Bajerna, ali im se desio košmar, odlazak Beniteza u Liverpul, igračkih vedeta na neka bolja mesta, a tima u prosečnost. Kulminacija je bila kada su fanovi pre nekoliko sezona čak i bojkotovali mečeve voljenog kluba.

Istina je da je Valensija u međuvremenu svetskom i španskom fudbalu dala igrače poput Davida Vilje i Davida Silve, ali oni su slavu dostigli u drugim klubovima.

Barselona je sa druge strane imala potpuno drugačiju priču, posle te izgubljene šampionske trke pre 18 godina. Katalonci su tada imali samo jedan pehar namenjem prvaku Evrope u svojim vitrinama, a sada ih imaju pet. Sa Realom se smenjuju na španskom tronu, uz dva uskoka Atletika, a Valensija je ostala u "prašini" iz koje se izlaz i ne nazire.      

AdmiralBet daje kvotu 1.67 na pobedu Barselone u večerašnjem meču.

Ne propustite