Vladan Milojević - Čovek koji je "nemoguće" učinio mogućim

Autor: Lazar Nikolić
sreda 20.12.2023.
22:07
Izvor: Sportske.net

Sada je na novom početku.

Predrag Milosavljevic/Starsportphoto ©
Predrag Milosavljevic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Navijači Crvene zvezde do leta 2017. godine bili su pomireni sa činjenicom da njihov klub koji u svojim vitrinama ima dva najznačajnija pehara u fudbalu više nikada neće biti konkurentan najboljima u Evropi.

Štaviše za Zvezdu je postala misaona imenica grupna faza nekog evropskog takmičenja, a koeficijent crveno-belih bio je toliko srozan da je Zvezda svoje evropske avanture započinjala od prvog kola kvalifikacija.

Posle antologijskog poraza "na krovu" od Voždovca i izugbljene titule od Partizana Miodrag Grof Božović otišao je iz Zvezde, a na "mala vrata" imenovan je Vladan Milojević.

Prvo što je Milojević želeo na pripremama na Zlatiboru jeste da svi fudbaleri isključivo nose klupsku uniformu za vreme priprema i tako od prvog dana gradio zajedništvo u timu.

Niko se na "Marakani" nije ni usudio da prognozira plasman u grupnu fazu Lige Evrope preko tada moćnog ruskog Krasnodara, ali je Zvezda u jednoj od najupečatljivijih utakmica odigranoj na najvećem srpskom stadionu u protekloj deceniji savladala Ruse sa 2:1, tako nadoknadali poraz u gostima od 3:2 i posle 10 godina zaigrala u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja.

Nije se Zvezda zaustavila nakon plasmana u grupnu fazu. Crveno-beli su u konkurenciji Arsenala, Astane i Kelna izborili evropsko proleće, gde su bili veoma blizu da eliminišu i CSKA iz Moskve, ali je promašaj Pešića u Rusiji bio koban po Milojevićev tim.

U narednoj sezoni Zvezda je ostvarila snove svojih navijača i po prvi put u novom formatu izborila plasman u Ligu šampiona.

O utakmici protiv Salcburga u Austriji još uvek se priča, a način na koji se Zvezda vratila posle dva gola zaostatka, ulazak Milana Pavkovka koji je napravio pometnju u odbranu silnog domaćina i dva gola El Fardu Bena koga je Milojević pre Zvezde trenirao u Grčkoj teško da će ikada izaći iz memorije navijača crveno-belih.

Kao i u pretohodnoj sezoni, Zvezda se nije zaustavila posle ogromnog uspeha, nego je u grupi Lige šampiona u kojoj su učestvovali Napoli, Liverpul i Pari Sen Žermen osvojila četiri boda i skinula skalp tadašnjem viceprvaku Evrope, na "Marakani" tog 6. novembra 2018. godine ustanovljen je "Pavkovdan", a Milan Pavkov od 300.000 evra zasenio 80.000.000 evropskih novčanica plaćenog štopera Liverpula Virdžila van Dajka.

I naravno to nije bio kraj čuda Vladana Milojevića. Još jednom je u sezoni 2019/20. Crvena zvezda krenula u kvalifikacije za Ligu šampiona iz prvog kola i stigla do cilja.

Pamte se penali u Kopenhagenu, dva gola u njima štopera Radovana Pankova, a onda i pogodak Alekse Vukanovića koji se "iz zemlje" stvorio i odveo Zvezdu ponovo u Ligu šampiona.

Tako je Zvezda sa Vladanom Milojevićem uspela da pređe svih 12 prepreka u kvalifikacijama za evropska takmičenja, što nikada nikome nije pošlo za rukom i ostvari plasman u grupnu fazu Lige Evrope i dva puta bude među najboljima u Ligi šampiona.

Bili su crveno-beli blizu da kroz grupnu fazu Lige šampiona obezbede evropsko proleće zauzimanjem trećem mesta u grupi u kojoj su za rivale imali Bajern, Totenhem i Olimpijakos, ali je Tomane promašio penal u Pireju koji bi Zvezdi doneo još jedan istorijski uspeh. Ipak, i tada je Milojevićev tim ostvario pobedu u Ligi šampiona, savladan je isti taj Olimpijakos na "Marakani" sa 3:1, ali bodova u ostalim utakmicama nije bilo.


Namerno nisu isticane tri domaće titule i osvojen kup, jer je u Srbiji obično Evropa merilo, ali Zvezda je sa Vladanom Milojevićem na klupi bila "zakucana" za prvo mesto i u svaku sezonu završavala sa preko 100 bodova, što dovoljno govori o apsolutnoj dominaciji domaćem fudbalu za vreme njegovog mandata u Ljutice Bogdana koji se završio na zimu 2019. godine kada je kao pobednik otišao iz Zvezde i prepustio svoje mesto i dvocifrenu prednost na tabeli Super lige Srbije Dejanu Stankoviću.


Sada je vreme za novi početak. Zvezdaši opet ne veruju u čuda, potreban im je "Klark Kent" da ih podseti da su ona moguća.

Ne propustite