Voša 2023/24 - Šta "stara dama" ne sme da ponovi i šta mora da bi bila tamo gde joj je mesto?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 26.05.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Voša je na dobrom putu, ovo je analiza protekle sezone.

fkvojvodina.rs
fkvojvodina.rs

Povezane vesti

Carević, Lazarević, Traore, Crnomarković, Antonijević, Zukić, Milosavljević, Nikolić, Čumić, Baraj, Vukčević - ovako je izgledala postava Radoslava Bataka u prvoj takmičarskoj utakmici, na Kipru, 27. jula 2023. godine kada je APOEL ugostio i pobedio Vojvodinu rezultatom 2:1. 

Nakon što Vojvodina nije uspela u revanšu da anulira zaostatak iz prvog meča, te je odmah ispala iz Evrope, usledila su dva bolna poraza od Crvene zvezde i Partizana i Radoslav Batak je dobio otkaz. Umesto njega, početkom avgusta stigao je Ranko Popović, koji nije selektirao ekipu, niti je prošao pripreme, ali je uspeo da izvuče maksimum u naredna četiri meseca i odlaska u Japan. 

Ekipu je tada preuzeo Božidar Bandović, koji jeste imao zimske pripreme, ali i nedovoljno jake utakmice za pravi test ekipe. Usledila su četiri meča bez pobede, kada se "Karađorđem" šaputalo "Božo, odlazi". 

Šta se sve promenilo od prošlog leta do kraja ove sezone i šta Voša mora, a šta ne sme da ponovi u sezoni 2024/25? 

Selekcija ekipe i pripreme

Novac za prošlogodišnje pripreme verovatno je najnepotrebnije potrošen u modernoj istoriji Vojvodine. Radoslav Batak je na prvom spisku imao čak 41 igrača, na prozivci 19. juna. Do kraja leta i prelaznog roka, sa tog spiska otišli su - Antonijević, Ljubisavljević, Mamadu Traore, Mirko Topić, Busnić, Čumić, Iv Baraj, Uroš Kabić, Nemanja Nikolić, Ivan Vukčević, Milan Vidakov, Uroš Vitas, dok su na zimu otišli i Vladimir Miletić i Radomir Milosavljević, dok je Malbašić odstranjen iz ekipe.

U prevodu, ekipa koja je trenirala i prošla pripreme, praktično nije nastavila sezonu od septembra meseca. Dakle, Vojvodina ovog leta mora na vreme da počne sa realizacijom transfera, kako bi Božidar Bandović na vreme mogao da selektira i uigra ekipu i pripremi je za evropske kvalifikacije i start sezone.

Prelazni rok - zima 2024 "da", 2023. "ne"

Već smo pisali u nekoliko navrata da će se u godinama koje dolaze prepričavati Vošin januarski prelazni rok iz 2024. godine. Očigledno je da sportski sektor nije ispunio očekivanja tokom prelaznih rokova u 2023. godini, a prema saznanjima, ključan je bio novi skaut, koji je "izmislio" Seida Koraća i Serija, što su zasigurno dva najbolja pojačanja u proteklih nekoliko godina. Uz to, došli su ovde naširoko poznati Njegoš Petrović i Vukan Savićević i golman Dragan Rosić, tako da je i više nego jasno koliko su sva pojačanja bila "ubodena". 

To je recept koji Vojvodina mora da ponovi i ovog leta. Dobra vest je što je sada u klubu Milan Mandarić, koji svakako može da otvori vrata "Karađorđa" ka klubovima i igračima iz "ligi petica" i da će u Vojvodinu dolaziti kvalitetnija pojačanja. 

Duga klupa, kvalitetna rotacija

Ovo je nastavak prethodnog dela - Vojvodina, ako želi da bude konkuretna u svim takmičenjima, da igra na više frontova i odigra u istom ritmu pedesetak utakmica kao ove sezone, onda na svakoj poziciji mora da ima podjednak kvalitet igrača. Božidar Bandović je više puta ponovio da Vojvodina ne sme da zavisi od jednog igrača i to jeste tačno - ne sme. Ali, poraz od Čukaričkog pokazao je da pomenuti Seri, koji je na tom meču bio suspendovan, nema adekvatnu zamenu. Kada Seri ne igra, Voša gubi barem 5-6 sigurnih situacija 1 na 1 iz kojih ovaj krilni igrač uvek napravi "nešto". Takođe, štoperski tandem Korać-Crnomarković ne može da vuče čitavu sezonu, dok je vrlo moguće da se Voša pojača i na bekovskim pozicijama. 

Očekuje se da se Mateus Indio vrati u Portugal, a kako nije nemoguće da Dejan Zukić konačno dočeka veliki transfer, dva pojačanja u veznom redu takođe će biti neophodna i tu će Vojvodina takođe morati da "ubode" kao zimus. 

Stabilnost kolektiva i kontinuitet

Teško je u bilo kom klubu govoriti reč "kontinuitet", ako u razmaku od 365 dana na klupi bude četiri različita trenera. Od februara 2023. do februara 2024. godine, na klupi su se smenjivali - Milan Rastavac, Radoslav Batak, Ranko Popović i Božidar Bandović. Svaki trener ima nešto svoje, od taktike, preko izbora igrača, filozofije, a uz toliko promena, ekipi je teže da dođe do kontinuiteta. Ipak, i ovde je napravljen idealan preduslov, jer je Božidar Bandović potpisao novi dvogodišnji ugovor, koji je u potpunosti zaslužio i potrebno je da dobije dovoljno vremena, jer je jasno da zna u kom pravcu Vojvodina treba da ide, a da on kao glavni kormilar ima samopouzdanje i znanje da je tamo i dovede. 

Svest o veličini Vojvodine

Godinama unazad, Vojvodina je institucionalno uništavana i ovo što je uprava na čelu sa Dragoljubom Zbiljićem za manje od dve godine, ostaće upamćeno kao najveći skok u modernoj istoriji kluba. Prevedeno, ko zna šta bi bilo sa Vojvodinom da je nastavila onim putem pre Dragoljuba Zbiljića. 

Ali, to ne menja činjenicu da je Vojvodina veliki klub i da igrači olako shvataju kada tu dolaze. Pritisak Vošinog dresa, 110 godina postojanja, kako je lepo rekao Ranko Popović - "ne može da budu nikome tezga i usputna stanica". Svaki igrač, ali i svako ko je u klubu u svakom trenutku mora da ima svest gde je i koga predstavlja i da bude na nivou veličine Vojvodine. 

Suma sumarum - da je navijačima Vojvodine tog šestog avgusta posle poraza od Partizana na "Karađorđu" (0:2) i prethodnog na "Marakani (5:0), neko ponudio četvrto mesto i finale Kupa Srbije, verovatno bi se i sami nasmejali. Zimus se govorilo da je Vošin realan dometi borba za ostanak u plej-ofu, tako da je četvrto mesto i onakva partija protiv Zvezde, istog rivala koji joj je letos spakovao pet, a mogao je još toliko, Vošina kruna sezone.

Sreća, Voša je ostala u sigurnim rukama i kako je rekao Božidar Badnović "podloga za svetlu budućnost je tu". Sada preostaje da se Voša pojača i naredne sezone ode korak više. 

Ne propustite