Zbog čega mislim da Nemačka neće biti prvak Evrope?

Autor: Boris Jovanović
petak 28.06.2024.
22:04
Izvor: Sportske.net

Gde su pukotine u solidnoj nemačkoj građevini?

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Povezane vesti

Naglesmanova Nemačka je polemičan materijal.

Jeste bolja nego pre godinu dana i čini se da nošena nanovo rođenim optimizmom Germana može daleko na ovom prvenstvu.

Do samog kraja?

Ipak ne. 

Sklon sam da verujem da je dobar start delom posledica manjka kvaliteta rivala. Škoti i Mađari nisu bili  timovi koji mogu da ogole nemačku slabost, već Švajcarska je demaskirala crvotočinu između ambicije domaćina i realnog dometa.

Ono što je veliki korak napred u odnosu na doba blamiranja Hansija Flika jeste sposobnost Nemaca da bezglavi presing (nije ni svako Jirgen Klop) zamene za nešto balansiraniju igru. Pogrešno je upotrebiti reč oprez. To u tevtonskom shvatanju. ne samo fudbala, već života, može imati negativnu konotaciju, kao odstupanje ili rezervni položaj, obilaženje oko suštine.

Drugim rečima, Nemačka je uspela da popuni te rupetine koje su zjapile kao posledica pogrešne primene gegenpressinga i koje su obilato koristili Japan, Belgija, Kolumbija, Turska, da ne nabrajamo. Zaista, to je više ponižavanja (makar bila u pitanju "vežba" za prvenstvo) nego što prosečni ljubitelj fudbala u Nemačkoj može da proguta. Uostalom, zbog toga je novi trener Barselone jedini smenjeni selektor u istoriji Nemačke.

Nagelsman je spakovao kvartet napred koji može da zadrži loptu. I njemu je bilo potrebno malo vremena, na neki način prepisao je Artetinu ideju sa Havercom koji "laže" da je klasičan napadač, ali je veoma upotrebljiv kao karika u lancu ofanzivno potentnih vezista kao što su Musijala, Virc i Gundogan. Kada ovaj kvartet sakrije loptu, on u isto vreme maskira najveću slabost "elfa", bokove. Jasno da Kimih mora desno, levo je izmišljen Mitelštad kao prinudni izbor. Dosta marljivosti u čitanju “dodatne literature” vidi se u selektorovim izborima u vezi, kao što je prepisivao od Artete, poslužio se Anćelotijevim izumom za poziciju Tonija Krosa čija je klasa dimna zavesa za problem leve strane. 

Andrih iz Leverkuzena je očovečena brana u situacijama kada Nemci prodaju loptu i štoperi, (više Tah nego Ridiger) ostanu sami na ledini u situacijama kada su brojčano nadjačani. Sve to znao je i Flik, da se ne lažemo, problem je u tome što je njegova Nemačka loše čuvala loptu. 

U libar Nagelsmanovih zasluga ide i to što se oslobodio Humelsa, nema ni Gorecke, priča se da je u pitanju strah da će nezadovoljstvo zbog manje uloge isijavati u svlačionici. Godine im donose autoritet, a znate i sami kako je sa senatorima, uvek bi više da se pitaju od svoje realne moći. Ako je Flik bio bolećiv prema nekim igračima, naslednik nije...

Ukratko, ova Nemačka ima dubinu, može da se prilagodi. Pisao sam pred šampionat, ako se sećate, uvek izroni neko "čudovište" bilo "glavato" kao Hrubeš, lišeno igre nogama poput Birofa, ili entuzijastično kao Miro Klose. Pa i Mario Gomez je počeo da daje golove za reprezentaciju 2012. na EP kada su se svi pitali čemu služi i zbog čega ne "radi".

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Sada je u toj ulozi Niko Fulkrug, late bloomer što bi rekli Amerikanci, čovek koji daje gol svakih 57 minuta za Nemačku. Spasao ih je protiv Švajcaraca i pokazao da može da bude odlična opcija, iako ima na neki način višak godina i manjak iskustva na najvećoj sceni.

Nekako kada se gleda Nemačka, sećanje se vrati na 2006. i Mundijal na kome su bili domaćini. To takmičenje je usledilo prerano, dve godine posle reboota, odnosno vraćanja na fabrička podešavanja, posle sloma na EP. Ispostavilo se da je Klinsman čuvar plaže u zimskom periodu, svojom voljom, posle tog šampionata vreme se merilo po Jogiju Levu. I tada je Nemačka punila mreže u grupnoj fazi, arhivirali su Šveđane u nokaut fazi,, "ogrebali penal dobitak" na lutriji protiv Argentinaca u Berlinu, ali ih je Italija lišila šanse da se vrate u prestonicu po pehar u finalu. 

Sada je  put posut trnjem, ako dobiju Dance, čekaće ih verovatno Španija (moj favorit za krunu pre prvenstva), a onda možda Francuska ili Belgija, možda i Portugal Za Nemce će ključ biti četvrtfinale, 

Da od toga dobiju tri meča i stignu do titule? Ostajem skeptik…

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak