Partizan menja kurs, šta Željko želi sa novim igračima?

Autor: Nemanja Janošev
subota 29.06.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Dosta promena u Partizanu, samim tim i stil igre.

2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©
2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

PIŠE: Đorđe Bjelobaba

Dugme za reset je pritisnuto. Nosioci igre Panter i Ledej su već napustili ekipu, Smailagić je otišao u Žalgiris, a na izlaznim vratima su Naneli, Trifunović, Anđušić, Jaramaz dok je situacija sa Avramovićem, Smitom, Kaboklom i Ponjitkom još uvek nejasna.

Za sada su ozvaničeni Marinković, Lundberg i Niilkina, dok su pred promocijom Lakić, Braun, Bonga, Majk Nakić i Džons. Dok se čeka "bomba", polako se može nazirati kostur ekipe, a samim tim i način na koji će igrati crno-beli. U prve tri godine drugog mandata, videli smo dosta promena, ali lepršava košarka sa puno napadačkih opcija je bila kosanta. Zbog toga je često patio na defainzivnoj strani terena posebno u poslednjoj godini.

Panter je definitivno bio prva napadačka opcija, ali često i slabost u odbrani. Ove sezone se posebno videlo, pogotovo u switch situacijama protiv viših protivnika. Odlaskom Lesora kog je zamenio Kaminski, nestala je i kvalitetna zaštita obruča i veliki broj primljenih poena iz reketa često je bio nenadoknadiv.

Nova ekipa, na prvi pogled nema toliko napadačkog potencijala, ali se čini se da će svoju snagu crpeti iz odbrane. U ove tri godine smo videli dosta preuzimanja posebno u poslednjih 8 sekundi napada.

Ove godine su čak i bekovi Marinković, Lundberg i Nilkina spremni da odgovore defanzivnim zadacima protiv visokih igrača. Sa druge strane Braun i Bonga su igrači koji po vokaciji mogu da odgovore defanzivnim zadacimana na pozicijama od 1 do 4. Smailagić je jedini mogao da brani protivničke bekove sa spoljnih pozicija, a to se isto očekuje od bivšeg centra Efesa Džonsa. Igrač koji živi od energije, brzog rola izgleda kao potpuna suprotnost od Kaminskog. Za razliku od bivšeg NBA centra nema mogućnost širenja terena i šuta za tri poena. Naravno prelazni rok još uvek traje i pitanje je da li je baš Džons prva opcija na poziciji centra. I ako selekcija ekipe nije izvršena do kraja možemo naslutiti na koji način će igrati Partizan. Pored svih pojačanja i dalje ima dosta znakova pitanja. 

Ko će biti primarni organizator igre? Da li će sav teret šuta za tri poena spasti na Vanju Marinkovića? Koji profil igrača je potreban na poziciji četri?

Ovo su samo neka od pitanja, na koja Željko zajedno sa svojim stručnim štabom morati da odgovori. Ipak izgleda da Partizan pravi zaokret u igri i svoj uspeh traži iz odbrane. Biće ovo uzbudljivo leto i jedno od većih izazova za celokupan klub.

Ne propustite