Željkov novi Partizan - Mora li baš sve ispočetka?

Autor: Darko Mitrović
sreda 03.07.2024.
08:00
Izvor: Sportske.net

Rekonstrukcija tima biće - totalna?

2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©
2024 Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Sezona bez ijednog trofeja, neulazak ni u plej-in Evrolige, iako se pre početka sezone najavljivao i ''napad'' na fajnal-for, da bi na kraju sve bilo ''začinjeno'' sa neverovatnih osam uzastopnih poraza od Crvene zvezde...

U najkraćem, to su obeležja prethodne Partizanove sezone i bilo je jasno da će se ovog leta dogoditi brojne kadrovske promene u ekipi. 

Pre nego što smo dobili konačan rasplet sezone, navijači Partizana su često skandirali upravi da produži ugovor sa trenerom Željkom Obradovićem, a uprava im je tu želju i ispunila. To ujedno znači da je Željko dobio ovlašćenja da za narednu sezonu formira izmenjenu ekipu koja bi bila kadra da napravi značajan rezultatski iskorak u odnosu na prethodnu.

Ta ovlašćenja on obilato koristi, ali nije se baš očekivalo da se to dogodi na način na koji se dešava ovih dana. Partizan se po završetku sezone rastao sa gotovo svim najvažnijim igračima iz prethodne dve ili tri sezone, na čelu sa sada već bivšim kapitenom Kevinom Panterom koji je postao novi bek Barselone. Osim njega, klub su napustili i Zek Ledej, Danilo Anđušić, Alen Smailagić, kao i Mateuš Ponjitka, Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski, plus tinejdžer Savo Drezgić. Za sada...

U ovom trenutku je još uvek neizvesno šta će biti sa Nanelijem, Avramovićem, Kaboklom, Jaramazom, Trifunovićem i Smitom, ali kako sada stvari stoje, svi oni su bliži odlasku, nego ostanku u ekipi Partizana. 

Dakle, velika čistka je u toku i to znatno veća od očekivane, pa (opet neočekivano) stiče se utisak da najveće šanse da ostane u ekipi za sada ima Balša Koprivica koji je prošle sezone imao dosta problema sa povredama. Tu je još i talentovani Aleksa Dimitrijević koji je debitovao u finišu sezone, u plej-ofu AdmiralBet Superlige Srbije, ali teško da ga možemo očekivati u evroligaškim mečevima naredne sezone.

Kada kažemo da ovoliko velike promene i formiranje tima ''od nule'' nisu očekivani, imamo u vidu izjave trenera Obradovića koji je i tokom prošle sezone, bez obzira na uspehe ili neuspehe crno-belih, uporno ponavljao da ''veruje u svoju ekipu''.

''Uvek verujem igračima, nema razloga da im ne verujem. Nekad se odigra slabija utakmica, nekad bolja. Ostaćemo zajedno i probati da odigramo bolje'', poručio je Obradović posle 2:0 za Zvezdu u finalnoj seriji plej-ofa AdmiralBet ABA lige.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

Od tada je Partizan do kraja sezone pretrpeo još tri poraza od Zvezde, doduše jedan je bio ''za zelenim stolom'', pa se sada može postaviti pitanje da li se na kraju Željko osetio izneverenim od strane igrača, da li su oni u toj meri prokockali ukazano poverenje, pa je rešio da ih gotovo sve promeni, kao da želi da ekipu očisti od nekakvog ''virusa'' koji ju je zahvatio?!

Naravno, sva ta upražnjena mesta biće popunjena, dolasci novih igrača se tek očekuju, a trojica su već ozvaničena do sada - Marinković, Lundberg i Nilikina, dok mediji uveliko najavljuju veliki broj drugih imena, uglavnom iz inostranstva. Ako se te najave obistine, glavnu ulogu u novom Partizanu bi mogao da ima Čima Moneke, ukoliko čelnici crno-belih uspeju da ispregovaraju sa Baskonijom prihvatljive uslove pod kojima bi ovaj atraktivni krilni centar obukao crno-beli dres.

Nema sumnje, Moneke bi bio pravi magnet za publiku i neko zbog koga bi verovatno bio postavljen novi rekord po broju prodatih sezonskih karata. Ipak, sve je to još uvek neizvesno, pa crno-beli treba da imaju i spreman ''Plan B'' za neko drugo veliko ime, ukoliko ne uspeju da dovedu Monekea.

Ali, čak i da se sve to obistini, i da osim Monekea dođu svi koji se najavljuju - i Sterling Braun i Tajrik Džons, i Isak Bonga, i Ajzea Majk, i Najdžel Vilijams-Gos, Brendon Dejvis, Arijan Lakić i Mario Nakić... ogroman će posao biti pred Željkom Obradovićem da za kratko vreme ukomponuje potpuno novu ekipu, maltene bez ijednog igrača koji ne bi morao da se uhodava i koji je naviknut na njegove metode rada.

Bukvalno sve ispočetka, kao kada se 2021. godine vratio u Partizan, uz bitnu razliku što se tada Partizan takmičio u Evrokupu sa znatno manjim brojem utakmica, pa je bilo mnogo više vremena za treninge, a sada će od starta sezone taj potpuno novi tim ući u ''pakleni'' evroligaški ritam.

Da li baš mora tako, da li baš nema 2-3 igrača iz grupe onih sa najvećom minutažom iz prošle sezone koje bi Željko zadržao i oko kojih bi gradio novi tim? On je nedavno istakao da neće zadržati nikoga u ekipi koji je na bilo koji način nezadovoljan. Primera radi, Tristan Vukčević je po odlasku iz Partizana ovog proleća javno poručio da je u ovom klubu proveo ''dve loše godine'' i da se ''nije osećao prijatno''. Anđušić je nedavno rekao da u ekipi nije bilo ''hemije'' kao u prethodnoj sezoni, a imamo i slučaj Bruna Kabokla, koji je uveče izrazio veliko zadovoljstvo zbog rada sa Željkom Obradovićem, a već ujutru otišao bez pozdrava, bez da se ikome javio, pre kraja sezone... Zato se i posle ovih najnovijih odlazaka tokom leta nameće pitanje ima li neko ko je bio zadovoljan u tom timu? Zapravo, ima. Džejlin Smit je javno izrazio želju da ostane u Partizanu, ali kao da u klubu baš i nemaju želju da zadrže iskusnog američkog beka koji je dobro odigrao finiš sezone i koji je ovih dana sa reprezentacijom Hrvatske u borbi za plasman na Olimpijske igre.

© 2024 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Za to vreme, Crvena zvezda već polako privodi kraju posao u prelaznom roku i za razliku od Željka Obradovića, Janis Sferopulos već ima jasnu sliku tima na koji može da računa u sledećoj sezoni. I ponovo je, kao i prethodnih sezona u Zvezdi zadržano jako jezgro domaćih igrača, od kapitena Lazića, plejmejkera Teodosića do Davidovca, Mitrovića, Nedovića kojima su pridodati povratnik iz Barselone Nikola Kalinić, kao i centar Uroš Plavšić iz Mege, a najavljeno je da će Lazarević i Ilić otići na pozajmice.

Bez mnogo oklevanja su produženi ugovori sa Jagom, Gedraitisom i Bolombojem, angažovani su za sada i Ajzea Kenan i Majk Daum, a sve bi trebalo da se kompletira ozvaničenjem transfera Kodija Miler-Mekintajera iz Baskonije, kao i još jednog igrača na poziciji krilnog centra.

Sve to navodi na zaključak da će Zvezda imati znatno bolju startnu poziciju od Partizana u narednoj sezoni. Ipak, trofeji se osvajaju na proleće, a do tada ćemo imati mnogo jasniju sliku o kvalitetima novog Partizana.

Ne propustite