ABA liga - Srpski kvartet počinje plovidbu Jadranom!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 29.09.2016.
11:29
Izvor: Sportske.net

Nepunih pet meseci morali su ljubitelji košarke da čekaju na početak nove sezone u regionalnoj ligi čije bi 16. izdanje moglo da bude jedno od najinteresantnijih od osnivanja takmičenja. Udobno se smestite, počinje plovidba Jadranom.

aba-liga.com
aba-liga.com

Povezane vesti

Gotovo pet meseci trajala je pauza u regionalnom košarkaškom šampionatu čija 16. sezona startuje večerašnjim derbijem prvog kola koji je na programu u zagrebačkom "Domu Sportova".

Treća utakmica finalne serije prošlosezonskog plej-ofa odigrana je 2. maja u Sremskoj Mitrovici kada je Crvena zvezda savladala Mega Leks 61:49 i tako odbranila trofej koji je osvojila 30. aprila 2015. godine u Zagrebu.

Četvrtu sezonu za redom Srbija će na Jadranu imati četiri predstavnika, pošto je mesto valjevskog Metalca preuzeo FMP iz Železnika, a svoje pozicije u ligi zadržali su Crvena zvezda mts, Partizan NIS i Mega Leks.

Drugu sezonu za redom na Jadranu neće biti klubova koji dolaze van okvira nekadašnje SFRJ, a debitanti u ABA ligi biće ekipe Mornara iz Bara i makedonski Karpoš Sokoli koji sa klupe predvodi srpski stručnjak Siniša Matić.

Opšti utisak je da će regionalna košarkaška liga u novoj sezoni biti još zanimljivija nego što je to bio slučaj u prethodnoj sezoni, a razlog za takvu tvrdnju leži u činjenici da su timovi poprilično izjednačeni po kvalitetu.

ABA Liga
Foto: aba-liga.com

Među favorite za trofej spadaju branilac titule Crvena zvezda mts, Cedevita i Budućnost VOLI, dok svoju šansu iz prikrajka vreba Partizan NIS. Potencijalna iznenađenja mogle bi da budu ekipe Mega Leksa, Zadra, FMP Železnika i skopskog MZT-a ali ni ostali timovi po kvalitetu ne zaostaju za već pobrojanima.

Verujemo da ste tokom leta pratili dešavanja u klubovima koji će predstavljati Srbiju u ABA ligi, ali ćemo vas pred početak sezone podsetiti na ono što su Crvena zvezda mts, Partizan NIS, Mega Leks i FMP Železnik radili na terenu i transfer tržištu u prethodnom periodu.

Srpski klubovi su u redsezoni odigrali 41 utakmicu, a "šampionima priprema" možemo da proglasimo Crvenu zvezdu mts i FMP iz Železnika pošto su imali 88% uspešnosti u kontrolnim mečevima. Branilac trofeja izgubio je samo jednu utakmicu i to na jakom međunarodnom turniru na Kritu od Olimpijakosa, dok je FMP Železnik uz jedan poraz upisao i remi na 9 odigranih utakmica.

Partizan NIS i Mega Leks odigrali su po 12 pripremih utakmica, pa ne čudi što su imali nešto slabiji učinak od druga dva srpska tima. Crno-beli su ostvarili 8 pobeda i 3 poraza, a nerešeno su odigrali sa rumunskim Klužom. Vicešampion regionalne lige dobio je 7 pripremih utakmica i upisao 5 poraza.

Pređimo sada na najvažnije informacije koje se tiču promena u rosteru, a nije da nije bilo ozbiljnih "rokada", posebno u Partizanu koji je promenio veći deo igračkog kadra, ali pođimo od aktuelnog titulara.

CRVENA ZVEZDA MTS

Crvena zvezda mts ulazi u novu sezonu sa ciljem da odbrani trofej i da osvoji treću uzastopnu titulu. U prethodne dve sezone crveno-beli su bili dosta bolji od konkurencije ali na startu novog šampionata ne mogu da se pohvale ulogom izrazitih favorita, barem ne dok ne angažuju još neko pojačanje.

Aktuelni šampion ostao je bez nosilaca igre iz prethodne sezone pošto su Maik Cirbes i Kvinsi Miler otišli u Makabi iz Tel Aviva, a "sidro su digli" još Vasilije Micić (Tofaš), Tarens Kinsi (Hapoel Jerusalim), Vladimir Štimac (Bešiktaš) i Marko Tejić (Mega Leks).

Dejan Radonjic
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds

Crveno-beli su do sada angažovali trojicu novih igrača ali povratak Čarlsa Dženkinsa (EA7 Olimpija), te dolasci Ognjena Kuzmića (Panatinaikos) i Milka Bjelice (Darušafaka) sigurno neće rešiti sve probleme Dejana Radonjića.

Upravo zbog toga Crvena zvezda mts ne slovi za izrazitog favorita, što ne znači da to neće postati, posebno ako angažuje dva ili tri zvučna pojačanja, a tu se svakako misli na strance.

MEGA LEKS

Prošlosezonski finalista novu sezonu dočekuje sa drastično izmenjenim timom koji će ponovo biti među najmlađima u ligi. Sa prosekom godina 20.5 Mega Leks ima jedan od najmlađih timova na Jadranu što znači da iskustvo neće biti jak adut izabranika Dejana Milojevića, ali zato hoće talenat, poletnost i želja za dokazivanjem.

Mega je tokom leta ostala bez Nikole Ivanovića (AEK Atina), Aleksandra Aranitovića (Crvena zvezda mts), Danila Nikolića (Bilbao Basket), Nikole Jankovića (Union Olimpija), Timotija Luvavua (Filadelfija 76-ers) i Novaka Musića.

Dejan Milojevic
Foto: bcmegaleks.com/IvicaVeselinov

Roster je pojačan ekstratalentovanim reprezentativcem Nemačke Kostjom Mušidijem koji je stigao iz Strazbura, a ekipi su se priključili Miloš Milisavljević (Manresa), Radosav Spasojević (Sutjeska), Vlatko Čančar (Union Olimpija), Stefan Glogovac (OKK Spars), Marko Tejić (Crvena zvezda mts) i Ognjen Čarapić (Budućnost VOLI).

Svakako da će u novoj sezoni najveća snaga Mega Leksa biti trener Dejan Milojević, ali ne treba zaboraviti da je novi ugovor potpisao i kapiten Rade Zagorac, te da se Ognjen Jaramaz vraća u takmičarski ritam posle teže povrede.

PARTIZAN NIS

Najtrofejniji srpski klub gotovo da je promenio kompletan igrački kadar pošto je čak 11 igrača otišlo iz Partizana po završetku prethodne sezone. Crno-beli su popunili roster angažovanjem devetorice igrača među kojima je i Novica Veličković koji je minulu sezonu završio u voljenom klubu.

Svakako da ostanak Aleksandra Džikića na klupi Partizana predstavlja pozitivnu okolnost u ovakvoj situaciji ali strateg crno-belih nema magični štapić i sigurno ne treba očekivati da potpuno novu ekipu dovede u idealno stanje za kratko vreme.

Aleksandar Dzikic
Foto: aba-liga.com

Partizan je tokom leta angažovao dvojicu Amerikanaca Vilijema Hačera (PAOK) i Frenklina Robinsona (Istanbul), a timu su se priključili srpski reprezentativac Stefan Birčević (Estudijantes), Stefan Pot (Mladost Zemun), Đorđe Majstorović (Metalac), Kenan Karahodžić (Unikaha), Uroš Luković (MZT Skoplje) i Branislav Ratkovica (Lukoil).

Teško je govoriti o krajnjem dometu Partizana u novoj sezoni jer velike promene mogu da donesu dosta dobrih ali i negativnih stvari zbog čega treba biti oprezan i sačekati da crno-beli uđu u ritam.

FMP ŽELEZNIK

Roster FMP Železnika nije poznat javnosti pošto se radi o klubu koji u svakom momentu može da se pojača nekim iz Crvene zvezde mts, ali svakako da trener Slobodan Klipa na raspolaganju imati sasvim solidan sastav.

Sa sigurnošću može da se tvrdi da će ekipu na terenu ponovo predvoditi Filip Čović, a najveće pojačanje trebalo bi da bude Australijanac Džonah Bolden koji igra na poziciji krilnog centra. Mirko Đerić i Nikola Žižić takođe su se priključiči povratniku u Jadransku ligu.

klipa
Foto: kkcrvenazvezda.rs

"Panteri" su slabiji u odnosu na prethodnu sezonu jer su Marko Tejić i Ognjen Dobrić napustili klub, dok Aleksandar Aranitović i Dejan Davidovac zbog povreda ne konkurišu za tim na startu šampionata.

Posle svega rečenog ostaje nam da najavimo utakmice prvog kola uz podsećanje da je pred nama deset dana žestokog ritma jer će do 8. oktobra biti odigrana četiri kola.

ABA liga j.t.d. - 1. kolo

četvrtak (29. septembar)
Zagreb: Cedevita - Budućnost VOLI (19.00)
Sremska Mitrovica: Mega Leks - Union Olimpija (21.00)

petak (30. septembar)
Beograd: Crvena zvezda mts - MZT Skoplje (19.00)
Zadar: Zadar - FMP Železnik (21.00)

subota (1. oktobar)
Novo Mesto: Krka - Karpoš Sokoli (17.00)
Bar: Mornar - Partizan NIS (19.00)

nedelja (2. oktobar)
Laktaši: Igokea - Cibona (17.00)

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
NEMANJAAA
Thursday, 29.09.2016
13:16

AJMO CRNO BELI OOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PARTIZAN SAMPION!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar
SERBON
Thursday, 29.09.2016
18:13

Šest prstena! Odavno smo prešli na drugu ruku ali smo stali i ta pauza već predugo traje. Čekamo sedmi...