ACB - Krem evropske košarke!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 29.09.2022.
12:15
Izvor: Sportske.net

Startuju Španci!

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Španski šampionat je sigurno najkvalitetniji u Evropi i to ne poslednjih godina, nego bez dileme u ovom veku. Posle svega, uključujući i novu titulu evropskog prvaka, ova nacija ima pravo da se nazove zemljom košarke, pa je normalno što nacionalni šampionat izaziva toliko pažnje.

I ove sezone bilo je promena u ekipama, i dalje jasno Barselona i Real ostaju glavni favoriti za titulu, poslednja ekipa koja je osvojila šampionat van najvećih timova, bila je Baskonija, a Valensija je slavila 2017. Sve ostale titule od 2010. godine (tada su Baski takođe odneli primat) pripale su Realu i Barseloni.

Aktuelni prvak Real će i otvoriti sezonu u sredu gostovanjem u Đironi.

Pripremili smo vam pregled dešavanja u prelaznom roku, promena u timovi, ali i ambicijama i šansama u predstojećoj sezoni-

REAL

Počinje nova era, Ćus Mateo je zamenio Pabla Lasa koji je otpušten, iskorišćeni su zdravstveni problemi da bi zamenili čoveka koji je bio na klupi bio 11 godina i u Madrid doneo šest tila, dve titule prvaka Evrope, šest nacionalnih kupova, da ne nabrajamo ostale trofeje. Naslednik je bio sa Lasom dugi niz godina, pa "Los Blankosi" imaju kontinuitet. Tim nisu menjali, osim što su otišli Ertel, Tompkins i Džef Tejlor, "El Ćaćo" Rodrigez se posle šest godina vratio u grad, Džanan Musa je veliko pojačanje, kao i Hezonja koji sa sobom nosi pečat Barse. Francuski reprezentativac Korneli koji se nije nametnuo kod Jokića u Nagetsima će pojačati centarsku liniju, tu su i dalje Gos-Vilijams, Rudi, povređeni Ljulj, Hanga, Dek Jabusele, Entoni Rendolf, Poirije i naravno Edi Tavareš. Tim deluje jače, ali koliko će nedostajati Laso? Na startu sezone, Real se okitio Superkupom, dobili su Barsu, ali to nije toliko važan pehar.

BARSELONA

Jasikevičijus je preživeo novu godinu bez Evrolige, stigli su Kalinić, Satoranski, Veseli, iz Valensije je došao Majk Tobi, pa će osim Korija Higinsa ostatak startne postave biti novajlije, dok se Mirotić ne oporavi. Jokubaitis, Abrines, Kjurik, Niko Laprovitola su ostali, Turčin Sertać Sanli će biti dubler za Veselog, na peticu može i Oskar da Silva, Brazilac koji je stigao iz Albe, ali i Tobi. Iz Andore je stigao Oriol Pauli koji će deliti krilne minute sa Kalinićem i Serhijem Martinezom, naš košarkaš je naravno prva opcija. Katalonci su ipak više menjali od najvećeg rivala, nema više Hejsa, Partizanovog Egzuma, Brendona Dejvisa, Kalatesa, Rolanda Smitsa, pa će biti zanimljivo videti kako će Šaras upakovati nove igrače.

BASKONIJA 

Baski imaju novog trenera, Nevena Spahiju je zamenio Huan Penjaroja koji je odradio odličan posao u Burgosu dve sezone. Šta mu je ostalo od prošlogodišnjeg tima? Giedraitisi, Mat Kostelo, Enoh, Arturs Kuruks, naš Marinković između ostalog. Stigli su snažni Hauard koji je bio u razvojnom timu Denvera, on će biti prvi centar. Dolton Homs koga se sećate iz Vanolija, još jedan centar Kotsar koji je igrao za Hamburg u Evrokupu. Sa sobom je novi trener doveo Danija Dieza iz Burgosa. Nismo baš uvereni u neku snagu Baskonije, biće dovoljno za top pet, ali ne deluju kao tim koji će, ne samo u Evroligi, već i u Španiji napraviti neki veliki rezultat.

VALENSIJA

Oni deluju zanimljivo, Aleks Mumbru je novi trener, radio je prve četiri godine trenerske godine u Bilbaou, ovo je korak više za proslavljenog košarkaša koji je nasledio nekoliko igrača koji su "lepak" svlačionice. Naravno, Dubljević je konstanta, tu su Prepelič, Klaver, Arostegi, Hermanson koji je povređen, u petorci bi od novajlija trebalo da bude Veb koji se stigao sa dobrim brojkama iz Mursije, Kris Džons iz Asvela, Kanađanin Kajl Aleksander je dobro pojačanje, Džona Radebu je Amerikanac sa crnogorskim pasošem, dobro je igrao za Ludvisburg. Valensija se vratila u Evroligu, biće baš opterećeni, ovaj sadašnji tim ne izgleda kao spreman da igra na dva fronta.

HUVENTUD

Karles Duran na klupi nema alternativu, iako je rano ispadanje iz Evrokupa posle strašne grupne faze neuspeh. Vilis, Pol, Brođanski su platili ceh, ali je nukleus ekipe sa Parom, Vivesom, Tomićem, Birganderom, Pau Ribasom netaknut. To je možda adut više, novi igrači su stranci Francuz Hauard iz Asvela, Kajl Gaj koji se u nekoliko timova NBA borio za ugovor, odigrao 60-tak mečeva za Kingse i Majami, videćemo kako će se snaći. Okeke je stigao iz Olimpije Milano,. katalonski tim ima šanse za top pet.

GRAN KANARIJA 

Granka ima novog trenera, Jaku Lakovića, oni kljućni igrači Sloter, Brusino, Šurna, Kalifa Diop su tu, lepo pojačanje za prednju liniju je Feran Basas iskusni košarkaš koji stiže iz Huventuda. Tim sa Kanara ponovo cilja plej-of, mnogo očekuju i od Damijena Ingliša koji je bivši igrač Bilbaoa, ovaj Francuz je podsetimo svojevremeno bio 31. pik drafta, ali nije se nametnuo u Baksima.

TENERIFE 

Slično kao i komšije, Tenerife je tim za gornji dom, Ćus Vidoreta kreće u četvrtu sezonu, sa solidnim timom, novi čovek u petorci je Eldžin Kuk koji je igrao u Turskoj, stigao je i Abromaitis iz Unikahe, i dalje je tu Uertas koji sa Salinom, Fincem, čini odličan bekovski tandem. Pridružili su im i Haimea Fernandeza iz Unikahe, sa Viltjerom i Musom Dianjeom u reketu, kao i naravno Šermadinijem, i ova ekipa je među šest-sedam timova u Španiji.

MANRESA

Ostvarili su najbolji plasman u ovom veku prošle godine, završili kao sedmi, prethodne dve godine Pedro Martinez je odradio odličan posao, ovog leta dovedeni su Amerikanac Hamilton koji je igrao u Kini četiri godine, Markus Li iz Turske, da ne nabrajamo, sve to nisu neka imena, ali je ovaj klub pokazao sjajnu osobinu da iskopa igrača niotkuda. Recimo, obratite ove sezone pažnju na Hardinga koga su doveli iz Češke.  Videćemo kako će se snaći Babatunde i Tajson Perez koji su ispali sa Andorom iz ACB. 

BILBAO

Nova era posle Mumbrua, iskusni Ponsarnau je stigao posle godine u Saragosi, žele u top 8, na papiru ovo nije loš tim, sa našim Radičevićem koji se iz Litvanije vratio u ACB, Majkom Kajserom koji je igrao odlično u Hapoel Holonu, povređen je Gaudlok, ali takođe iz Holona je stigao još jedan Amerikanac Adam Smit. Iz Tenerifa se vratio Emir Sulejmanović, bosanski internacionalac, po nama, Bilbao će biti negde na sredini tabele, mnogo je bitno kako će početi sezonu.

UNIKAHA

Tim iz Malage je promenio nekoliko stranaca, imena Edžima koji je stigao iz Cedevite, Kendrika Perija iz Budućnosti, Vila Tomasa koji više nema mesta u Monaku, Kraviša iz Galate, Nihada Đedovića, Tajsona Kartera iz Zenita bude neku nadu. Tim sa velikom tradicijom, dvostruki šampion, svojevremeno učesnik fajnal-fora je uglavnom osuđen na prosečnost, ko zna možda podignu glavu.

MURSIJA

Završili su na desetom mestu prošle godine, što je najbolji plasman u poslednjih pet, Sito Alonso koji je radio u većim klubovima je već tri sezone na klupi, nije kao da su mnogo napredovali. Zanimljivi pojačanje je Trevis Trajs, koji se istakao u Evrokupu igrajući za Slask, Jelinek je posle šest godina napustio Andoru koja je ispala, Čeh će dosta pomoći iskustvom. Mnogo će očekivati od Džejmsa Andersona, koji je igrao za Efes četiri godine i budi nadu kod navijača. Ako su pogodili sa pojačanjima (došli su Diop i Ukrajinac Pustovij iz Gran Kanarije), Mursija bi mogla da bude jedno od najprijatnijih iznenađenja ACB Lige.

BREOGAN

Tim Veljka Mršića koji dolazi iz Luga, iz Galicije, Rio Breogan bi mogao kao i prošle godine da bude zadovoljan sredinom tabele. Izgubili su Musu, stigli su sin Ive Nakića, Toni iz Cibone, u ekipi su od Balkanaca, Marko Luković, Momirov koji je igao za Megu, a tu je još jedan srpski igrača, Nemanja Nenadić koji je pre Poljske, bio u FMP i Megi. Ova balkanska kombinacija će se žestoko boriti da izbegne borbu za opstanak, samo izvesno je da će biti u donjem domu.

SARAGOSA

Dragan Šakota je završio sezonu u Saragosi, na klupi je sada Austrijanac Martin Šiler. Bio je u stručnom štabu Jute, vodio razvojni tim, menjao Jasikevičijusa u Žalgirisu, pomoćnik je u nemačkoj reprezentaciji. Od trećeg mesta 2019. tim iz Aragona se spasavao prethodne dve sezone. Naravno, to je bio signal da menjaju, videćemo kako će se snaći Boriša Simanić,, došao je Sant Ros iz Panatinaikosa, ali i američki Italijan Franki Ferari koji je igrao za razvojni tim Golden Stejta. Amerikanac Džesup je nastupao u Australiji, tu je i Bundović iz Cedevite, možda bi Saragosa koja bolje igra kod kuće mogla da ima bolju sezonu od prošle što i  nije tako teško.

BETIS

Dugi niz godina Andalužani su u eliti, osim 2018. kada su ispali i odmah se vratili. Sve što žele je opstanak, stigao je Kuruks koji se nije proslavio u Partizanu. Tu su još i Janik Nsoza iz Mursije, Ukrajinac Gerun koji je ranije igrao za Unikahu, ali i drugi tim Barse, ostao je Dairis Bertans, kao i naš Cvetković. Videćemo koliko može Džeremaja Hul jedan od novih Amerikanaca, nastupao je za Gravlen, kao i Bi-Džej Džonson, koji je sakupio dvadesetak utakmica u Atlanti, Sakramentu i Orlandu za četiri godine. Nekako Betis deluje skrpljeno, ali ne verujemo da će ispasti.

OBRADOIRO

Ekipa iz Santjago De Kompostele se deceniju zadržala u ligi, pre deset godina su bili osmi, sve ostale sezone u donjem domu, ali dovoljno da ostanu iznad crte. Familijarna su lica Lea Vestermana koji je došao iz Monaka, Hrvata Bendera koji će posle NBA i Makabija sada imati više prostora za igru. Tu je i Partizanov bivši plej Markus Pejdž, i njegov zemljak Voker iz Bilbaoa, kao i Marek Blaževič koji je nastupao za Žalgiris.  Za očekivati je da dovedu još par stranaca što bi za ekipu iz Galicije mogla da bude razlika između mirne sezone i problema u donjem domu.

FUENALABRADA

Preživeli su i prošlu sezonu, simpatični madridski tim je u srcima navijača Partizana, od naših, tu je i reprezentativac Ristić, ostao je i Jovan Novak. Neće biti lako, novi Amerikanci Kromah i Senglin su nepoznanica, potrebno im je još pojačanja. Podsetimo da je Kajl Aleksander pojačao Valensiju, stigao je i Klevin Hana iz Andore.

GRANADA

Prvak druge lige će probati da preživi,, stigao je Todorović iz Tenerifa, Aleks Renfro (ex-Partizan) nihovo iskustvo će biti značajno, doveli su Luka Meja iz Manres.,Interesantan je Brazilac Felisija koji je igrao u Nemačkoj i razvojnoj NBA ligi, ostali su Senegalac Nijang i nekolicina španskih igrača, ni Granada nije kompletna, ovakvi će teško opstati.

ĐIRONA

Novi klub će biti osveženje, oni su naslednik Valvija koji je propao, novcem Marka Gasola su se vratili i konačno izborili plasman u elitu. Aito Garsija Renesen je na klupi, tim je odličan, naš Miletić koji je stigao iz Partizana i od koga nisu odmah očekivali doprinos blista u pripremnom periodu. Tu su i Kino Kolom, Roko Prkačin, praktično su promenili tim, tražeći kvalitet za opstanak., Kameron Tejlor je odlično pojačanje, igrao je i za Makabi. Đirona deluje jače od makar pet ili šest timova ACB ove sezone.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke