AdmiralBet ABA liga - Ko je bolji sa pojačanjima, Partizan ili Zvezda?

Autor: Nemanja Janošev
petak 15.07.2022.
10:31
Izvor: Sportske.net

A čeka nas još mnogo toga!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Daleko je početak sezone u AdmiralBet ABA ligi, ali ako je suditi prema aktivnosti, prevashodno, Crvene zvezde i Partizana, gledaćemo atomsku košarku u regionu.

Nisu svi aktivni na poljima kreiranja rostera istom silinom kao dva najveća srpska tima. Ekipa FMP-a je ponajviše radila na tom planu, s novim trenerom krenula je i Budućnost, a radi se i u Cedevita Olimpiji, posebno nakon odlaska svog najboljeg skorera Jake Blažiča. Trebalo bi videti i kakav će tim posle Letnje lige imati Mega, te koje će novo lice izbaciti ova fabrika talenata.

Ipak, najviše pažnje poprimaju Crvena zvezda i Partizan jer svojim pojačanjima obaraju s nogu, kako regionalnu, tako i evropsku košarku.

AdmiralBet koji je sponzor AdmiralBet ABA ligi se uključio u našu akciju praćenja Partizana i Crvene zvezde, odnosno kreiranja timova u nikad jačoj Evroligi. Kada budete pročitali ovaj tekst, dobijate 500 dinara freebeta. Jedini uslov je da verifikujete svoj nalog na sajtu popularne kladionice. Freebet će biti uplaćen u subotu do 12h.

OVDE JE LINK ZA REGISTRACIJU, sutra do podne imaćete na svom računu nagradu i srećno!

Ovo je samo početak promotivnog letnjeg perioda AdmiralBet na sportske.net.

Krenućemo od aktuelnog šampiona AdmiralBet ABA lige Crvene zvezde koja je nedugo pošto su podigli trofej u AdmiralBet KLS ostala bez okosnice tima. Nejt Volters je prvi napustio ekipu, a za njim Dejan Davidovac, Ostin Holins, Maik Cirbes i konačno, trener Dejan Radonjić. To je bio razlog da se među pristalicama crveno-belih upali alarm s upitom: "šta sad?". Nećkao se i Nikola Kalinić, da bi na kraju prelomio i potpisao za Barselonu.

Jeste se zagazilo u jul mesec, ali ekspresno je Nebojša Čović sa svojim saradnicima oformio plan kako da se pronađu, prevashodno trener, a potom i adekvatni ljudi na parketu. Povratak Nemanje Nedovića i to uz obeštećenje najavio je bombe na Malom Kalemegdanu. Biće to obnavljanje ljubavi između Nedovića i Crvene zvezde posle jedne decenije i on će činiti lidera ekipe u narednoj sezoni.

Istina, Nedović je košarkaš koji je učestalo imao problema sa povredama, ali u prošloj sezoni one su ga u većoj meri izbegavale, a kada je tako - Nemanja je enigma za svaku odbranu. Odmah za njim, došao je i trener. Nakon brojnih spekulacija, od Janisa Sferopulosa, Pabla Lasa, Duška Ivanovića, Zvezdana Mitrovića i Dušana Alimpijevića, izbor je pao na najmanje atraktivno ime, ali i čoveka koji svojom filozofijom može da doprinese kvalitetu i raskošnosti u igri Crvene zvezde. To je perspektivni Vladimir Jovanović, koji je prethodno radio u klubu, potom se samostalno obreo u FMP-u, gde je zaslužio pažnju, a zatim i u Ciboni u kojoj se nije mnogo zadržao. 

EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU


Potom su usledili dolasci Hasana Martina iz Olimpijakosa na poziciji centra, Džona Holanda koji pokriva bekovsku poziciju, te od juče - Dalibora Ilića koji se najbolje snalazi na "četvorci". S dvojicom prvopomenutih - Zvezda dobija na fizikalijama, alteticizmu, ali i poenima, prevashodno od Holanda. Igrači su koji lako dižu publiku na noge, što u utakmicama i te kako ima veze, čak i kada se gubi jer takve situacije menjaju momentum duela i mogu da ga preokrenu u korist Crvene zvezde. Dalibor Ilić se dokazao u Igokei i sada svoj razvojni put nastavlja u dresu aktuelnog prvaka, a brojke iz prošle sezone govore same za  sebe - 12.7 poena, 7.7 skokova i 1.2 asistencije u AdmiralBet ABA ligi. Govori se da bi ekipu mogli da pojačaju i Kris Singlton koji je slobodan u izboru nove sredine posle prekida saradnje sa Efesom, kao i Šabaz Nejpir, Klemen Prepelič, Zoran Nikolić... U svakom slučaju, prema projektovanom rosteru, biće ovo sušta suprotnost filozofiji Dejana Radonjića čija se igra zasnivala na čvrstoj odbrani.

Na red je došao i Partizan koji do sada nije doživeo suštinske promene u ekipi poput svog najvećeg rivala, pa temelj za nastavak kreiranja sastava koji može da donese titulu kako prvaka zemlje, tako i regiona - već imaju. Trener je isti, Kevin Panter i Zek Ledej su tu, Aleksa Avramović takođe, dok se čekaju ishodi sa Balšom Koprivicom i Jamom Madarom koji bi voleli da se okušaju u NBA ligi. S akvizicijama, Partizan je krenuo krajem juna kada su angažovali povratnika Danila Anđušića koji dolazi u najboljim godinama. Svojim iskustvom i šutem spolja, Anđušić će bez sumnje doneti poene, biti u mogućnosti da "čupa" ekipu kada ne ide Panteru i Avramoviću, te je Obradović rezervisao još jednog odličnog poentera u svojim redovima. Za njim, kao "bomba" došao je Australijanac Dante Egzum iz Barselone. Momak izuzetnih fizičkih predispozicija, koje su mu, zapravo, i najveće oružje, iznenada se pojavio u Beogradu nakon kampanje u Kataloniji gde je imao lepu ulogu kod Šarunasa Jasikevičijusa. Nagledaće se navijači Partizana njegovih "zverskih" zakucavanja, prodora i letenja po parketu, ali u njegovoj igri su do sada izostajali poeni. Šut mu nije najjača strana, što ga je i omelo da karijeru nastavi u NBA ligi kao peti pik sa drafta 2014. godine, a znamo da to nije mala stvar. 

EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA


Svega nekoliko dana potom - Džejms Naneli. Željko Obradović je želeo proverenu robu i nju je pronašao kod Amerikanca kojeg je u dva navrata trenirao u Fenerbahčeu. Poznaje ga dobro i zna da su njegovi kvaliteti dobro praćenje igre s pikom, ali i mekana ruka, te sposobnost da ugrožava koš s raznih pozicija, kako van linije za tri poena, tako i sa poludistance.

Partizan na ovaj način kreira tim koji se ponajviše oslanja na inostrane igrače i ako gledamo najjaču petorku, ona je skrojena od stranaca. Uz to, najbolju defanzivu u timu ima samo Zek Ledej, što može da bude nedostatak za ekipu Željka Obradovića.

Uskoro bi trebalo da potpiše i Kevin Pangos, te će crno-beli i te kako imati zanimljiv roster koji garantuje elitnu zabavu u AdmiralBet ABA ligi koja će nakon izuzetne prošle sezone, čini se, biti još jača ove.

Svakako, pomno ćemo pratiti sva dešavanja, jer, biće još aktivnosti, kako u redovima "večitih", tako i u ostalim timovima koji žele da budu što konkurentniji.

A, kako biste ostali u toku sa kompletnim rosterima svih učesnika AdmiralBet ABA lige u narednoj sezoni, pratite u našem specijalizovanom odeljku koji izlazi svakog dana od 22 sata.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke