Ako se po jutru dan poznaje... Zvezda odigrala najzreliji meč u sezoni za brejk u Istanbulu pred derbi!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 02.01.2024.
20:44
Izvor: Sportske.net

Savršen početak 2024. godine i injekcija samopouzdanja za Crvenu zvezdu pred derbi.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Fenerbahče sa 76:85 u "Ulker areni" u okviru 18. runde Evrolige.

Jeste Crvena zvezda upisala već pobedu nad Fenerbahčeom u prvom delu sezone. Jeste pao i Anadolu Efes. Jeste na "gostovanju" srušen i Makabi iz Tel Aviva, ali postoje raznorazni faktori koji upravo ovu pobedu u Istanbulu čine slađom nego li te ranije. Igrali su protiv ekipe koja je u izuzetnoj formi, koja je zdrava i koja je imala i "+11" u trećoj četvrtini. Pritom, ovo je prva pobeda Crvene zvezde u "Ulker areni" za savršeni start 2024. godine. Ako se po jutru dan poznaje...

Baš kao što je to bio slučaj u AdmiralBet ABA ligi, u petorci Crvene zvezde se i ovog puta našao Nikola Topić kojem će, evidentno je, biti neophodna adaptacija na ovaj nivo košarke. Bilo je ponovo manjih poteškoća u organizaciji igre crveno-belih, ali Džoel Bolomboj i Rokas Gedraitis koji je šuterski ušao odlično u meč održavali su stabilnost u redovima gostiju.


Fener je iz reketa stvarao prednost preko Džonatana Motlija, a posle i Jorgosa Papajanisa, pa je Janis Sferopulos reagovao ubacivši Fredija Gilespija da proba da poboljša nivo defanzive. Ali, to je bila samo želja, ne i realizacija, pošto se Gilespi, em nije snalazio pod košem rivala, em je napravio probleme svom timu kada nije uspeo da parira u defanzivnom skoku, a potom je faulirao i Jama Madara pri šutu za tri poena i tada je Fener stvorio seriju 6:0. Turski tim je uostalom imao i 4/4 za tri poena u prvom kvartalu za 26:18.

Po startu drugog kvartala, priliku je dobio i Nemanja Nedović čija je energija i prodornost umnogome popravila Zvezdin napadački rejting, ali Fener je uzvratio i potom se ušlo u dosta negledljiv period, tvrd, sa promašajima. Pospešili su to Nikola Topić, Miloš Teodosić, Adam Hanga i čudotvorni Džoel Bolomboj kojeg je bilo svuda po parketu. Dozvolila je Crvena zvezda rivalu samo devet poena u drugoj deonici što je najbolji defanzivni kvartal ekipe u ovoj sezoni i bilo je 35:43 pred odlaskom na pauzu. Bolomboj je već tada sakupio 16 poena i valorizaciju 22.

Sa brzih 6:0 za Fenerbahče počelo je drugo poluvreme, a onda je to presekao Adam Hanga  trojkom iz teške pozicije. Ali, nije Zvezda uspevala da prati nešto ubrzaniji hod rivala i brzo je izostala ona defanzivna čvrstina koja ih je krasila u četvrtini ranije. Uostalom, primetio je i Šarunas Jasikevičijus da njegova ekipa mora da poveća brzinu, što su i učinili. Raspucao se Fener, ubacili su četiri trojke za samo četiri minuta igre, a onda su stali. Zvezda je znatno popravila igru u odbrani, napadački je bila raznolika, bilo je tu i dosta prekršaja koje su uspeli da iznude i sa penala priđu protivniku, te izjednačena 57:57 pred ulazak u poslednju deonicu.

Odmah po povratku na parket, Jago pogađa sa poludistance za vođstvo Crvene zvezde, a zatim mu se pridružuje Branko Lazić čime se produžila serija beogradske ekipe iz prethodne četvrtine na 0:11! Podsetimo, Fener je imao „+11“ tokom treće deonice.

Sve to, Zvezda je činila bez visokog procenta za tri poena, što im je najjače oružje, ali pogađali su u važnim momentima. Može da se istakne i ona Nemanje Nedovića na šest minuta pre kraja, za 61:69. Bili su to njegovi prvi poeni još od početka druge deonice. Isti igrač je na 2:40 pre kraja iznudio peti faul Džonatana Motlija što je bio ogroman udarac za Fener u završnici u kojoj su zaostajali šest poena. Na sve to, posle tajm-auta, došla je trojka Miloša Teodosića s kojom je načinjen bitan korak ka pobedi.

Dvocifrena razlika u korist Crvene zvezde bila je nenadoknadiva za Fenerbahče i upravo bi ova pobeda mogla da bude prekretnica sezone za tim Janisa Sferopulosa.

Džoel Bolomboj je utakmicu okončao sa 24 poena i šest skokova, 19 je dodao Rokas Gedraitis, uz sedam skokova!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke