Alarmantno saopštenje - Bosni i Hercegovini ugrožen nastup na EP?!

Autor: Darko Mitrović
petak 22.07.2022.
23:47
Izvor: Sportske.net

Veliki problemi tek nešto više od mesec dana pre početka takmičenja.

EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Povezane vesti

Jedan od učesnika predstojećeg Evrobasketa koji će se održati od 1. do 18. septembra trebalo bi da bude i reprezentacija Bosne i Hercegovine, ali posle današnjeg saopštenja Košarkaškog saveza BiH deluje da bi taj nastup bi mogao da bude doveden u pitanje.

Naime, veliki finansijski problemi su ugrozili pripremu za naredna velika takmičenja, pa KS BiH apeluje na potencijalne sponzore da priteknu u pomoć kako biu se izbegao neželjeni scenario.

''Košarkaški savez BiH osigurao je deo sredstava za pripreme naših nacionalnih ekipa, uz pomoć sponzora i jednog dela institucija, kojima smo i te kako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspevamo zatvoriti.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti. Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, na primer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to nameravaju činiti i u predstojećim mesecima – ako uopšte budu u mogućnosti da odu na kontinentalna i svetska takmičenja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani da otkažemo učešća na pomenutim takmičenjima. Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše devojke. S ponosom žele da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gde joj je mesto, među barjacima evropskih i svetskih košarkaških velesila.

Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna dela i jasna podrška. Ne okrećite glavu'', navodi se u saopštenju KS BiH.

Reprezentacija BiH je smeštena u Grupiu B, zajedno sa Francuskom, Litvanijom, Slovenijom, Nemačkom i Mađarskom, a prvi meč na Evrobasketu trebalo bi da odigra protiv Mađarske 1. septembra.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke