Analiza - Gde se krije najveći ''minus'' u igri Partizana? Ima i pluseva...

Autor: Darko Mitrović
petak 19.01.2024.
23:30
Izvor: Sportske.net

Nije sve tako crno, ali može to dosta bolje...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Partizan je večeras pretrpeo 11. poraz od početka sezone u Evroligi, bolji od crno-belih je bio Panatinaikos u Atini rezultatom 84:71, pa ekipi Željka Obradovića u preostalih 12 kola ostaje velika borba za jedno od prvih deset mesta na tabeli koja vode u nokaut fazu takmičenja.

Ostao je utisak posle ovog meča da je Partizan večeras mogao više i da ima za čime da žali, pa ćemo u nastavku skrenuti pažnju na ono što je moglo ili moralo bolje, ali i pohvaliti pozitivne promene kojih je takođe bilo u igri crno-belih.

Za početak nekoliko ''minusa''.

Pre svega ono što je bilo najuočljivije u većem delu meča jeste veliki broj izgubljenih lopti (Smit i Kaboklo po tri), na šta je i trener Željko Obradović odmah skrenuo pažnju u prvim izjavama posle meča. Crno-beli su samo u trećoj četvrtini značajnio smanjili taj trend, ali su ih ''jeftine'' greške u napadu skupo koštale i u poslednjoj deonici.

Ukupno 17 izgubljenih lopti imao je Partizan u ovom meču, od toga čak 10 u prvom poluvremenu, a razlog što to nije surovije kažnjeno je što je isti problem imao i domaćin koji je na kraju stigao do čak 18 izgubljenih lopti.

Kad se pogleda statistika, nije tu bilo neke drastične razlike, ali ono što je uz izgubljene lopte takođe bilo upadljivo jeste veliki broj promašenih zicera u drugom poluvremenu, u čemu je prednjačio najpre Ponjitka (0/4 šut iz igre), a onda i indisponirani Kaboklo, koji u drugom poluvremenu nije ličio na onog igrača iz prvog dela igre, tokom kog je po ko zna koji put prebrzo ušao u problem sa faulovima i to mu se sada već previše često ponavlja. Uz njih je i Smailagić promašio jedno zakucavanje, pa kad se sve sabere, previše je za jednu ovakvu utakmicu.

Ponjitka je kada je igra u odbrani u pitanju, večeras pokazao veću energiju i neke pozitivne pomake u odnosu na prethodni period, ali je sve to uspeo da pokvari tim nerealizovanim zicerima u napadu i očigledno je da mu i dalje nedostaje samopouzdanje.

Šta tek reći za Frenka Kaminskog, čiji se napredak u odbrani uopšte ne vidi, pa je očigledno da i trener Obradović gubi strpljenje sa njim. Košarkaš koji je letos stigao sa epitetom velikog pojačanja, postaje možda i najveće razočaranje, a ova drastično smanjena minutaža u poslednjih nekoliko mečeva kao da ga je još više demoralisala. Večeras je odigrao tek minut i po, odmah je Panatinaikos realizovao napad preko njega, pa ga je Obradović brzo vratio na klupu.

Sledeći problem su prevelike oscilacije pojedinih igrača od utakmice do utakmice. To je možda najuočljivije kod Ognjena Jaramaza, koji je, na primer, zaslužio dosta pohvala posle velikog preokreta i pobede nad Makabijem u prošlom kolu, ali večeras mu ništa nije polazilo za rukom. Promašio je sva tri šuta za tri poena, imao dve izgubljene lopte i meč završio sa indeksom ''-5''. Bilo je tokom sezone još njegovih dobrih partija, ali kao po nekom pravilu, u sledećim mečevima je značajno kvario taj utisak. Slično se može reći i za Danila Anđušića, koji je poput Jaramaza večeras bio bliži ''minus fazi'', pa se od njih ove sezone nikako ne može znati šta da se očekuje iz meča u meč. 

Možda još veća briga za crno-bele je što jedan od najboljih igrača iz prošle sezone Zek Ledej takođe ima previše oscilacija u formi. Ima, donekle, opravdanje i u kraćoj pauzi koju je nedavno igrao zbog povrede, ali kada je izgledalo da je ponovo ''onaj stari'', večeras u Atini je imao prilično skroman učinak za igrača njegovih kvaliteta - četiri poena, dva skoka, dve asistencije...

Plusevi?

Naravno, večeras je Pi Džej Doužer ostavio ubedljoivo najbolji utisak, radio je bukvalno sve - pogađao, asistirao, skakao, ''krao'' lopte... Indeks 28 sve govori, uz 16 poena, 8 asistdncija, 7 skokova i 6 ukradenih lopti.

Nedavno je Vlade Đurović u jednoj od svojih analiza primetio da je Doužer nekako ''stidljiv'' i da treba da bude samouvereniji na terenu, da preuzima ulogu lidera, a večeras je u odsustvu kapitena Pantera upravo to učinio, s tim da mu je u završnici utakmice ponestalo energije.

Drugu pozitivnu promenu videli smo večeras kod centra Balše Koprivice koji je imao sasvim solidnu minutažu posle izlaska iz igre Kabokla zbog pomenutih prblema sa faulovima. Za oko 14 minuta je postigao šest poena, bez promašaja iz igre, uz dva skoka, jednu asistenciju, sasvim solidno za igrača koji je ove sezone imao malu minutažu u Evroligi.

Samo da se u sledećoj utakmice ne pojavi problem kao sa Jaramazom - da odmah pokvari utisak.

Očigledno, kontinuitet i konstantnost su kod većine igrača Partizana možda i najveći problem ove sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke