ANALIZA - Ko je to školovao? Pet faktora Zvezdinog brodoloma u Vilerbanu

Autor: Nemanja Janošev
utorak 09.01.2024.
23:27
Izvor: Sportske.net

Bolan poraz Crvene zvezde od Asvela i prekid momentuma.

LDLC Asvel
LDLC Asvel

Povezane vesti

Momentum Crvene zvezde, za sada, ostao je u Beogradu, jer Asvel se preprečio na putu srpskog kluba do treće vezane pobede u Evroligi (100:91) i samim tim i prilike da se potpuno priključi gornjoj polovini tabele.

Zvezda će novi niz morati da potraži u Milanu, protiv tima koji ih je nokautirao u "Areni" krajem novembra meseca. A, ako bude slična odbrana kao i u susretu sa Asvelom ovog utorka, neće se dobro pisati crveno-belima protiv Armanija koji će imati silno motivisanog Šabaza Nejpira.

Faktor odbrane je bio presudan u Vilerbanu jer utisak je bio kao da Crvena zvezda nije odbranila apsolutno ništa. Primiti 100 poena od najslabije ekipe uz Albu u Evroligi samo po sebi to potvrđuje. Tek nekoliko istaknutih reakcija u defanzivi, ali ništa što je uticalo na krajnji ishod meča.

Školovanje Žofrija Lovernja

Posvećeno je dosta pažnje čuvanju Jusufe Fola koji je stao na svom ovosezonskom proseku od osam poena, ali je zato Žofri Lovernj bio nerešiva enigma za Fredija Gilespija, Džoela Bolomboja, Majka Tobija i Dejana Davidovca koji su se uglavnom nalazili uz njega. Ništa mu nisu mogli i tek su ga tri puta slali na liniju penala odakle je on bio stoprocentan. Francuski centar je meč završio sa 17 poena i bez promašaja. Ako gledamo poene iz igre, pogodio je jednom sa poludistance, jednom sa ivice reketa i 10 pod košem. Pritom su Bolomboj i Tobi ušli rano u probleme sa faulovima i Lovernju je dodatno bio olakšan posao. Bilo je tu i slabih markacija spoljnog šuta rivala koji je pogodio osam trojki iz 20 pokušaja, ali i uputio 45 pokušaja za dva poena.

(Ne)kontrola skoka

Skok je takođe bio jedan od elemenata poraza Crvene zvezde koja je jedna od najdominantnijih ekipa u Evroligi u tom segmentu igre. Na 36 skokova su po meču, a večeras ih je bilo svega 26. Dejan Davidovac je imao šest, a "petice" bile katastrofalne. Tobi dva, Bolomboj tri, Gilespi nijedan. Kao da je bila u pitanju potpuno druga ekipa u odnosu na onu koja je prošle sedmice savladala Fener u Istanbulu i Partizan u derbiju. Asvel je upisao 38 skokova, pet više od proseka.

Propuštene šanse

Kada se na sve to dodaju brojne propuštene prilike koje su im se ukazivale u vidu otvorenih šuteva... Crvena zvezda je imala dosta povoljnih situacija da poravna rezultat, posebno kada se on lomio na osam minuta pre kraja meča, ali koncentracija je popuštala. Ispaljivali su i Gedraitis i Davidovac i Hanga, ali lopta nije pronalazila put unutar obruča.

Miloš Teodosić

Veliki nedostatak u igri Crvene zvezde u Vilerbanu bio je Miloš Teodosić. Njegova minutaža u prvom poluvremenu (manje od 10 minuta) bila je jasan pokazatelj da plejmejker Crvene zvezde nije potpuno spreman za ovaj meč. Lateralne kretnje su to i potvrđivale. Bilo je vidljivo da se otežano kreće pri promeni pravca, da oseća neke poteškoće i bez njegove potpune spremnosti i punog fokusa, Crvena zvezda nije mogla da se poveže u svim nivoima ofanzive. Njegov prosek je preko 21 minut na parketu ove sezone, a sada smo ga videli pet minuta manje.

Izostanak "četvorke"

Crvenoj zvezdi je, evidentno je, neophodna "četvorka" po odlasku Marka Simonovića i Rokas Gedraitis ne može da se potpuno pretvori u tako nešto, niti to jeste. Potreban je neko ko će moći da isparira u igri leđima, da pogodi i sa distance i sa poludistance i barem pokuša da održava defanzivnu čvrstinu. Izostanak Luke Mitrovića je i te kako vidljiv, mada njega nije bilo ni u prethodne dve utakmice, pa je rešenje uspelo da se pronađe, ali važilo je kao prinudno pokriće. Čeka se reakcija uprave u ovom pogledu.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke