Antologijski derbi u Atini - "Neuništivi" Olimpijakos sa gorostasom Milutinovim srušio PAO!

Autor: Lazar Nikolić
petak 06.10.2023.
22:19
Izvor: Sportske.net

Utakmica koja će se pamtiti.

Eurolea
Eurolea

Povezane vesti

Spektakl kakav odavno nismo videli gledali smo večeras u atinskom derbiju na startu Evrolige.

Neki potpuno novi Panatinaikos igrao je sa ogromnom energijom protiv vicešampiona Evrope Olimpijakosa, ali su "crveno-beli" na kraju posle produžetka utišali naekletrisanu "OAKA arenu" i slavili sa 88:78, nakon što je u "regularnih" 40 minuta bilo 74:74.

Blistao je večeras srpski centar Nikola Milutinov koji je ovog leta pojačao Olimpijakos i zasenio sva pojačanja Panatinaikosa.

Milutinov je utakmicu završio sa 15 poena i sedam skokova. Pored njega fantastičnu partiju kod gostiju pružili su Najdžel Vilijams-Gos sa 16 poena, te starosedeoci Tomas Vokap i Alek Piters sa po 17 poena.

Na drugoj strani, u ekipi Ergina Atamana blistao je nekadašnji vođa Pirejaca Kostas Slukas sa 20 poena, Marijus Grigonis ubacio je 17, doskorašnji centar Partizana Matijas Lesora 10 poena uz isto toliko skokova, dok je Luka Vildoza bio skroman sa svega pet poena.

Uzavrela atmosfera dočekala je Olimpijakos u "OAKA areni". Kroz čitavu prvu četvrtinu igralo se u rezultatskom egalu. Domaći su do poena uglavnom dolazi preko centra Balcerovskog, dok je Vokap bio najzapaženiji u redovima Olimpijakosa.

Druga četvrtina protekla je u znaku nekadašnjeg igrača Olimpijakosa Kostasa Slukasa koji je ovog leta na velika vrata stigao u redove najvećeg rivala. Iskusni plejmejker dirigovao je igrom svog novog tima, a PAO stigao do 10 poena prednosti - 43:33.

Na startu drugog poluvremena probudio se centar crveno-belih Nikola Milutinov koji je vezao poene i prepolovio prednost Panatinaikosa na 51:46. Nastavili su gosti svoj nalet u trećoj deonici, a kada je Kenan pogodio trojku bilo je nerešeno - 52:52.

Usledio je jak odogvor domaćih i to preko Lesora i Vildoze koji su vratili vođstvo svom timu, te se u poslednjih 10 minuta otišlo sa prednošću "zelenih" od 59:52.

Uspeo je Olimpijakos da preokrene na startu poslednje deonice, a najzaslužniji za to bio je Milutinov uz podršku Vilijams-Gosa za koga domaći nisu imali rešenje. 

U neizvesnoj završnici zablistao je bek ekipe Ergina Atamana Grigonis koji je sa dve vezane trojke doneo preokret Panatinaikosu (72:69), ali je opet odgovor imao Vokap.

Nakon greške Lesora Olimpijakos je imao napad za pobedu. Vokap je otišao na prodor, ali nije pogodio. Ostalo je vremena za šut Slukasa, međutim umesto pobednika dobili smo nastavak drame u produžetku.

Dodatnih pet minuta započeli su trojkom Kenana kojom je Olimpijakos stekao prednost koju je pogotkom iz okreta uvećao Piters (79:74), a onda je Milutinov zakucao preko Lesora i trijumf "crveno-belih" u "OAKA areni" bio je na pomolu.

Sve je bilo rešeno trojkom Vilijams-Gosa kojom je Olimpijakos došao do nedostižnih 84:74.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke