Asvel šokirao Barsu pred duel sa Partizanom, Bajern ''kao bos po trnju'' u Vitoriji!

Autor: Darko Mitrović
petak 09.12.2022.
22:30
Izvor: Sportske.net

Večerašnjim utakmicama kompletirano je dvanaesto kolo Evrolige.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Najveće iznenađenje napravila je ekipa francuskog Asvela koja je večeras kao gost savladala Barselonu sa 75:74. Asvelu je ovo tek četvrta pobeda u sezoni, a Barselona je pretrpela četvrti poraz u 12 utakmica.

Ujedno, ovaj trijumf će Asvelu biti i veliki podstrek pred predstojeći duel sa Partizanom u sledećem kolu.

Da ovo neće biti nimalo laka utakmica za favorizovanu Barselonu, moglo se naslutiti već u prvoj četvrtini, kada je Asvel uspeo da stekne blagu prednost, uz skakačku dominaciju 222 cm visokog Jusufe Fala.

On je stigao čak do deset uhvaćenih lopti za samo šest i po minuta igre, a Asvel je prvu četvrtinu rešio u svoju korist rezultatom 21:15.

Četiri trojke u drugoj četvrtini pogodio je Kajl Kurič i bio je najzaslužniji za preokret Barselone u tom delu igre.

Početkom treće četvrtine Barselona je imala i 12 poena prednosti, ali je Fal nastavio da dominira u skoku, De Kolo i Džekson su ga pratili i gosti su polako topili tu razliku koju su i istopili u poslednjem kvartalu kada su izjednačili na 64:64.

A onda, na sredini poslednje deonice nezadrživi Fal donosi i potpuni preokret Asvelu - 66:64! Izjednačio je Šanli sa linije penala i meč je polako ulazio u dramatičnu završnicu.

Trojkom Laprovitole Barsa je nakratko povela, ali odmah je na isti način uzvratio i Nando De Kolo. ''Revolveraški obračun'' nastavio je Šanli za 72:71 u korist Barse, a na drugoj strani De Kolo nije uspeo još jednom da pogodi.

Ipak, posle još par promašaja na obe strane, De Kolo je iznudio prekršaj na 42 sekunde do kraja i sa linije penala je oba puta bio precizan za novo vođstvo Asvela - 73:72.

Posle tajm-auta Jasikevičijusa, Laprovitola je imao odličan prodor i  poentirao za 74:73 u korist Barselone, na 20 sekundi do kraja.

Gosti su imali napad za pobedu, Jasikevičijus je tražio da se Barselonini igrači brane bez faula i to mu se nije isplatilo. Iskusni De Kolo je preuzeo odgovornost i sa distance pogodio preko Mirotića za 75:74 u korist Asvela na nepune dve sekunde pre kraja!

Još jedan tajm-aut ostao je kao poslednja nada Barseloni, ali Laprovitola nije uspeo da realizuje nacrtanu akciju, posle čega je slavlje ekipe Asvela moglo da počne.

De Kolo na kraju najefikasniji sa 19 poena i četiri skoka, a Fal je uz 14 poena dodao i čak 18 skokova. Barselonu je predvodio Mirotić sa 17 poena i pet skokova, Laprovitola je upisao 14, a naš Nikola Kalinić pet poena, tri skoka i dve asistencije.

Za to vreme u Vitoriji, Baskonija je ubedljivo savladala Bajern rezultatom 78:53. Španskom timu je ovo sedma pobeda u 12 kola, a Bajern sada ima skor 4-8.

Domaći tim je bio bolji čitavim tokom meča, pitanje pobednika se nije postavljalo, a najbolji u pobdničkoj ekipi bili su Kosteljo sa 14 poena i sedam skokova, Henri sa 14 poena i 10 skokova, Inok je upisao 10, a naš Vanja Marinković devet poena.

Kod gostiju, Obst 12, Vinston 10 poena, a Gilespi se istakao sa 12 skokova uz osam postignutih poena. Vladimir Lučić i dalje odsustvuje zbog povrede, a Jaramaz je imao skroman učinak od dva poena i četiri skoka za 15 minuta u igri.

U ostalim večerašnjim mečevima 12. kola Evrolige postignuti su ovi rezultati:

Žalgiris - Efes 60:86

Olimpijakos - Virtus 117:71.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke