Avramović pokrenuo Partizan, Alba preslaba za "crno-bele"!

Autor: Lazar Nikolić
petak 17.11.2023.
22:46
Izvor: Sportske.net

Trijumf ekipe Željka Obradovića u "Štark areni".

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarkaši Partizana savladali su Albu iz Berlina rezultatom 89:74 u meču devetog kola Evrolige odigranom u beogradskoj "Štark areni".

"Crno-beli" nisu blistali večeras, ali su i takvi bili bolji rival od gostiju i potpuno zasluženo stigli do nove evroligaške pobede.

Najbolji u ekipi trenera Željka Obradovića bio je Aleksa Avramović sa 20 poena, a pratili su ga Danilo Anđušić koji je ubacio 16 i Zek Ledej sa dva poena manje, isto toliko i Džejms Naneli.

U timu Albe mnogo bolji od ostalih bio je centar Johanes Timan koji je bio i najefikasniji igrač na meču sa 21 poenom.

Oslonile su se obe ekipe na šut spolja u prvoj deonici, ali im nije išlo. Alba je svojom zonom 2-3 sa 223 centimetra visokim Kumađeom malo zbunila igrače Željka Obradovića, ali su Kaminski i Naneli uspevali da pronađu način da je „razbio“, te su „crno-beli“ posle prvih pet minuta vodili sa 12:8.

Stara boljka Partizana, defanzivni skok, mučila je domaćina i večeras. Upravo je to bio glavni razlog Albinog prekokreta posle serije od 6:0 i vođstva gostiju od 14:12 nakon pogođenih trojki Sterling-Brauna i Olindea.

Imali su gosti maksimalnih 20:14 u finišu prve deonice. Tada se na klupu preselio Kumađe, Alba promenila način odbrane u čovek na čoveka, Avramović vezao četiri poena i smanjio zaostatak svog tima.

U drugoj četvrtini videli smo puno grešaka, promašaja iz „otvorenih“ pozicija, ali i veoma dobrog Avramovića koji je sa 11 poena predvodio Partizan. Pre svega zahvaljujući plejmejkeru „parni valjak“ je posle karakterističnog koša Ledeja došao do maksimalnih šest poena prednosti 34:28.

Ipak, Alba je uspela da do odlaska na odmor zahvaljujući dobrim rešenjima u napadu prepolovi prednost rivala, te se na poluvreme otišlo vođstvom Partizana od 43:40.

Na startu drugog poluvremena dogodila se upečatljiva situacija kada je jedan od najnižih igrača gostiju Samar uhvatio svoj promašaj pod košem Partizan i pogodio posle ofanzivnog skoka.  Nije delovao domaći tim mnogo bolje ni u napadu, pa je posle polaganja Timana Alba povela sa 46:45.

Morao je Obradović da reaguje izmenom i umesto Jaramaza vrati na teren Avramovića koji je imao najveću energiju u domaćem timu. Priključio mu se Anđušić sa pet vezanih poena, a Partizan vodio sa 52:48.

Malo je Partizan popravio igru u odbrani, a Alba delovala dezorjentisano u nastavku treće četvrtine. Gosti su gubili lopte, pravil bespotrenbe faulove, što je najpre iskoristio Ledej i trojkom iz ugla doneo svom timu novu maksimalnu prednost od „+8“ (59:51), da bi Dožer novi košem sa distance odveo domaće na dvocifrenih 62:52. Kanonadu trojki „crno-belih“ u trećoj četvrtini okončao je Anđušić i doneo Obradovićevom timu „+13“ (65:52). Domaćin je ovu deonicu rešio u svoju korist sa 22:15 i delovalo je prelomio utakmicu u svoju korist.

Pronašli su gosti put do koša na startu poslednje deonice preko centra Timana, te su „albatrosi“ spustili zaostatak na jednocifrenih „-9“ (70:61). Ipak, brzo je reagovao Obradović uveo u igru Nanelija, a ovaj položio na asistenciju Dožera i vratio maksimalnu prednost „crno-belima (74:61).

Kada se činilo da će doamći deklasirati već poljuljanog protivnika usledio je niz grešaka u napadu, što je Alba koristila da ostane u priključku, da bi pogotkom Timana "albatrosi" smanjili na 76:67 na nešto više od tri minuta do kraja, ali je Anđušić svojom četvrtom trojkom vratio sigurnost "crno-belima".

Partizan je bez problema priveo utakmicu kraju. Imali su domaći i 15 poena viška (84:69) i upisali četvrtu pobedu u Evroligi, dok je Alba pretrpela osmi poraz. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke