Avramović probudio Srbiju i poslao je na Mundobasket!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 27.02.2023.
21:45
Izvor: Sportske.net

Pospano prvo i energično drugo poluvreme za srpski tim koji na krilima Alekse Avramovića odlazi na planetarnu smotru.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši reprezentacije Srbije plasirali su se na ovogodišnje Svetsko prvenstvo pošto su u poslednjem kvalifikacionom meču savladali Veliku Britaniju u dvorani „Aleksandar Nikolić“ sa 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:21).

Iako bismo svi rado voleli da se ovaj meč odigrao „revijalno“, odnosno da je Srbija ranije izborila svoju vizu za Mundobasket, bilo je sjajno što je to učinjeno u prepunom „Pioniru“ i to ubedljivim trijumfom.

Dobar početak imali su Britanci, pomalo iznenađujući ako imamo u vidu da nisu izvanredni u šutiranju za tri poena, niti su projektovani da tako igraju. Karl Vitl je pogodio za početno vođstvo od 0:3. Ali, posle promašena oba penala Filipa Petruševa, Srbija preko Gudurića poravnava i zatim Petrušev krade loptu i zakucava protiv, malo i atmosferom iznenađenih, Britanaca.

Razlika u kvalitetu je bila uočljiva i Srbija je polako, ali sigurno uspostavljala kontrolu nad utakmicom, ponajviše preko vrlo raspoloženog Marka Gudurića. Nisu se dali Britanci, bilo je tu nekih poena pod košem, ali i previše grešaka u osnovnim stvarima: postavci i kreaciji. Srpski tim je uspeo da se distancira i bude nadomak dvocifrene prednosti čitav prvi kvartal i prešli su tu granicu u samoj njegovoj završnici kada je bilo „+10“.

Sjajno je u meč ušao Stefan Jović koji je bio nerešiva enigma za Britance. Četiri asistencije za četiri minuta na parketu.

Ipak, Britanci su solidno šutirali van linije za tri poena što ih je držalo u utakmici. Otvorili su drugu deonicu sa čak 7:2 i prišli na posed razlike. Problem za Srbiju bila je i loša odbrana reketa. Pod košem je Britanija postigla polovinu svojih poena u prvih 15 minuta igre. Ekipa Svetislava Pešića je upala u nervozni ritam. Izgubila se samouverenost i Britanci, iako dovoljno (ne)spretni da pogreše u vođenju lopte ili stanu na liniju koja ograničava kraj terena – koriste. Neke blokade Mitroviću i Jagodić-Kuridži, ukradene lopte Aleksi Avramoviću i ishod na minut i po pre kraja prvog dela biva 39:39. Ipak, Stefan Jović i Luka Mitrović vade kestenje iz vatre za 46:41 posle prvog poluvremena. Preveliki broj primljenih poena i to na način na koji se znalo da će pokušavati – u reketu. Treba istaći da smo tada imali odličnog Marka Gudurića koji je ubacio 10 poena i to bez promašaja.

Opet su gosti krenuli odlučno u tome da naprave ozbiljne poteškoće „orlovima“. Serija 5:0 unosi žamor na tribine „Pionira“, a u isto vreme i odgovor navijača u vidu podrške. Ušli smo i u probleme sa faulovima. Filip Petrušev i Marko Gudurić su u tom periodu igre imali po tri. Kada se nervoza osetila, na scenu je stupio Aleksa Avramović – trojkom, skokom i kontrom iz koje je izdejstvovao nesportsku Kimbala Mekenzija. Srbija od tada odlazi na, do tada maksimalnih, „+12“. Vukli su konop na svoju stranu gosti i dalje, ali Avramović, čija se rola ispostavila ključnom, je bio izvanredan. Čak 13 poena postigao je srpski plej u trećoj četvrtini! Polaganjem Dušana Ristića u poslednjim sekundama tog dela igre, Srbija odlazi na maksimalnih „+14“.

Ognjen Dobrić je trojkom s početkom poslednjeg dela igre postavio 77:60, a ubrzo su se „orlovi“ popeli i na 20 poena razlike. Od tada se lakše disalo u „Pioniru“, nervoza je nestajala kao rukom odnešena.

Možda krajnja razlika nije bila ona maksimalna, ali bilo je bitno da je bila uverljiva.

Srbiju je na ovoj utakmici predvodio Aleksa Avramović sa 20 poena, Luka Mitrović je ubacio 15, a Ognjen Dobrić 14. Na suprotnoj strani istakao se odlični Kvin Elis sa 22.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke