Bertomeu ne zna zašto je smenjen: ''A hteli smo sve klubove da pretvorimo u vlasnike...''

Autor: Darko Mitrović
utorak 06.12.2022.
20:26
Izvor: Sportske.net

Bivši izvršni direktor Evrolige otvorio dušu nekoliko meseci posle odlaska sa te funkcije.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Ovog leta dogodile su se velike kadrovske promene na čelu Evrolige, era Đordija Bertomeua je završena, a počela nova, sa našim Dejanom Bodirogom kao predsednikom elitnog evropskog takmičenja.

Ono što se od Bodiroge pre svega očekuje je da konačno postigne dogovor sa FIBA oko kalendara takmičenja, što Bertomeuu nikako nije polazilo za rukom i da selektori nacionalnih timova mogu nesmetano da računaju na najbolje igrače iz evropskih klubova.

Naravno, ima još mnogo stvari na kojima će Bodiroga da radi, a nekoliko meseci posle ove promene na vrhu EL, Đordi Bertomeu se oglasio u razgovoru za španski podkast 'Tirando a Falar'.

On je tom prilikom priznao da mu nije jasno zbog čega je smenjen, da nije dobio konkretno objašnjenje i dodao da mu je žao što nije realizovao glavni cilj.

"Naš cilj je bio da sve klubove pretvorimo u vlasnike. Svih 18 ili 20 klubova imalo bi ista prava i obaveze. Želeli smo da ugradimo projekte koji će promeniti košarku u Evropi: Pariz i London.

Evroliga je izašla iz pandemije bolje od bilo kog drugog sporta i već je poboljšala brojke koje smo imali ranije. Imali smo najveći budžet u istoriji evropske košarke“, tvrdi Bertomeu.

On smagra da trenutni sistem sponzorstva nije dugoročno održiv.

''Želeli smo da smanjimo doprinose vlasnika tokom godina jer nije održivo stvarati (takve) gubitke i da ih osoba ili kompanija pokrivaju“, izjavio je 63-godišnji Španac.

Sa Bodirogom nije razgovarao od dolaska proslavljenog srpskog košarkaša na čelo Evrolige, a sumnjičav je oko najavljenog širenja Evrolige u Dubai.

"To bi mogao biti projekat koji postavlja pitanje sa stanovišta principa, ali prvo će morati da se reše mnoga logistička i druga pitanja. Ne znam da li će do toga doći.

Sa Bodirogom nisam imao kontakt od kada je bio igrač, ali nema drame. On je jedan od mojih omiljenih igrača u Evroligi", rekao je Bertomeu.

Ne slaže se da je Evroliga uticala na slabljenje nacionalnih šampionata.

''Niko nikada nije pokazao da rast jednog ide na štetu drugog. ACB je u sjajnom trenutku, baš kao i Evroliga''.

Naravno, dotakao se i odnosa sa FIBA.

''Predložili smo do četiri različita kalendara koji su omogućavali timovima da uvek imaju sve svoje igrače, ali nismo imali povratnu informaciju od FIBA. Oni su opsednuti time da rade isto što se u fudbalu radi'', rekao je on i ocenio da će se projekat fudbalske Superlige u Evropi koji je stopiran posle burne reakcije javnosti biti na kraju sproveden ''na ovaj ili onaj način''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke