Bitka za Evroligu – Bivši Željkov pomoćnik na najvažnijem ispitu!

Autor: Darko Mitrović
sreda 03.05.2023.
12:49
Izvor: Sportske.net

Finale Evrokupa, ko će u elitno društvo?

EPA-EFE/Maciej Kulczynski
EPA-EFE/Maciej Kulczynski

Povezane vesti


U senci uzbudljivih evroligaških borbi u četvrtfinalnoj seriji plej-ofa, Evrokup je nekako tiho stigao već do finala i borbe za trofej koji znači plasman u Evroligu!

Evrokup je u poslednjih par sezona prepoznatljiv po surovoj nokaut fazi takmičenja, u kojoj nema revanša, već se od osmine finala pa nadalje pobednik svakog para rešava u jednoj utakmici. Tako je i u finalu, gde će se ove godine za trofej boriti španska Gran Kanarija i turski Turk Telekom.

Ko god da pobedi, osvojiće najveći trofej u klupskoj istoriji! Gran Kanarija je plasmanom u finale Evrokupa ponovila uspeh iz 2015. godine kada je u borbi za titulu u dve utakmice poražena od ruskog Himkija. Ovoga puta igraće se samo jedna utakmica u finalu, a tim iz Las Palmasa će imati prednost domaćeg terena, istorijsku priliku da osvoji prvi evropski trofej i pripada mu uloga favorita.

Turk Telekom iz Ankare u svojoj klupskoj istoriji ima jedan trofej turskog Kupa i dva trofeja Superkupa, ali na evropskoj sceni nikada nije stigao tako daleko kao ove sezone. Osim neiskustva u ovakvim mečevima, Turk Telekom će kao otežavajuću okolnost imati i to što će finale igrati na gostujućem terenu, ali taj teren im je dobro poznat iz prvog dela ove sezone, jer su bili u istoj grupi sa Gran Kanarijom. Španska ekipa je bila prvoplasirana u Grupi B sa 15 pobeda i tri poraza, a turski predstavnik je zauzeo drugu poziciju sa dve pobede manje.

Tu prednost je Gran Kanarija stekla baš u međusobnim duelima, jer je oba puta bila bolja od Turk Telekoma. Prvi meč su odigrali početkom decembra u Ankari, gde je španski tim trijumfovao rezultatom 88:81, pre svega zahvaljujući fantastičnoj igri u prvom poluvremenu i ubedljivih 18 poena prednosti iz tog dela igre. Iskusni brazilski reprezentativac Vitor Benite je tada dao najveći poenterski doprinos za pobedu Gran Kanarije, upisao je 21 poen, a pratio ga je Francuz Demijan Inglis sa dabl-dabl učinkom od 14 poena i 10 skokova.

Važan deo ove ekipe je i bivši centar Mege, 216 centimetara visoki poljski reprezentativac Aleksander Balcerovski koji je nedavno proglašen za ''Zvezdu u usponu'' Evrokupa u tekućoj sezoni. Tu nagradu je prošle sezone zaslužio njegov saigrač, senegalski supertalenat Kalifa Diop (21 godina, 211 cm) koji je ove sezone najbolji skakač španske ekipe sa pet skokova po meču.

Novi susret i novi trijumf Gran Kanarije nad Turk Telekomom dogodio se 15. marta, kada je u Las Palmasu bilo 89:79 za domaće. I ovaj meč je imao sličan tok, opet je Gran Kanarija stekla ubedljivu prednost, ovoga puta je imala 17 razlike na poluvremenu, a turski predstavnik je uspeo da samo ublaži poraz u nastavku meča. Taj susret su obeležili španski košarkaši Džon Šurna koji je uz Slotera najbolji strelac tima, kao i Feran Basas, a u Turk Telekomu su se istakli Amerikanci – tridesetogodišnji bek Džerijan Grant i krilni centar Tajrik Džons koji ima odličnih 7.8 skokova po meču u ovom takmičenju.

S obzirom na osvojeno prvo mesto u grupi, Gran Kanarija je sve utakmice u nokaut fazi igrala na svom terenu i na putu ka finalu ih je sve dobila. Redom su u Las Palmasu padali turska Bursa koja je prošle godine igrala u finalu, zatim Pariz Basket i Huventud protiv koga je bilo najviše neizvesnosti, ali je Gran Kanarija izdržala nalet gostiju u finišu meča. To je iskusna ekipa koju sa klupe predvodi nekadašnji slovenački reprezentativac i svojevremeno član Barselone i Panatinaikosa, Jaka Lakovič.

U rosteru Gran Kanarije je i srpski veteran Oliver Stević, nekadašnji košarkaš Crvene zvezde koji je u januaru napunio 39 godina.

Ekipu Turk Telekoma sa klupe predvodi dugogodišnji pomoćnik Željka Obradovića iz vremena dok su radili u Fenerbahčeu, 42-godišnji Erdem Čan.

Da se radi o veoma perspektivnom i kvalitetnom stručnjaku potvrđuje i nagrada za trenera godine ove sezone u Evrokupu koja mu je nedavno dodeljena. Osim toga, ekipa Erdema Čana odlično igra ove sezone i u turskoj Superligi, gde posle 26 odigranih kola vodi na tabeli ispred evroligaške ekipe Fenerbahčea.

Na putu do finala Evrokupa, Turk Telekom je u osmini finala na svom terenu savladao Brešu, u četvrtfinalu i nemački Ulm, a najteži posao imao je u polufinalu protiv sjajne ekipe ukrajinskog Prometeja koju je kao gost u Rigi savladao sa 76:74. Ponovo su Grant i Džons bili među najboljima u ekipi Turk Telekoma, uz njih su veliki doprinos plasmanu u finale dali i omaleni Toni Tejlor, kao i Francuz Butil koji je sa 17.8 poena po utakmici najbolji strelac ove ekipe u Evrokupu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke