Bitka za prsten - Napad ili odbrana?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 02.06.2022.
23:55
Izvor: Sportske.net

Svako ima svoje prednosti u finalu…

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Voriorsi su na finala navikli. Ovo im je šesto u osam godina i mada za razliku od prošlih velikih vremena nemaju Duranta, sporedni glumci su napravili strašan posao. 

Džordan Pul i Endrju  Vigins su na neverovatan način, iznenađujuće čak i za Stiva Kera dodali kvalitet timu, trofejni trener kaže da bez Viginsa ne bi bilo ni pobedonosnog hoda Golden Stejta ove sezone. Voriorsi se vraćaju gladni trijumfa, ciljaju četvrti trofej od 2015. Kari, Tompson i Grin su zvezde koje ne tamne, ali je tranzicija u prethodnih post-durantovskim godinama izvršena na sjajan način.

Boston je uz Lejkerse najveći košarkaški tim na svetu, ali titulu čekaju 15 godina. Prošli su dug put do bitke za prsten, spakovali tim u drugom delu sezone, novi kouč Udoka je napravio dramatičan pomak posle Ol-Stara. Seltiksi su morali da eliminišu Duranta i Kajrija, a onda da igraju serije od sedam mečeva protiv šampiona Baksa i najboljeg tima regularnog dela Istoka, Majamija. Prošli su kroz čistilište, ono što te ne ubije, ojača te. Imaju fantastičan tim, bilo je samo pitanje vremena kada će se sklopiti kockice oko Tejtuma i Brauna, neverovatni tandem igra strašnu odbranu, pa kada dodate najboljeg defanzivca sezone, Markusa Smarta, jasno zbog čega "Zeleni" mogu da stave "katanac" na svakog rivala.

Bez obzira na sve, Kari je ključ. On je prva zvezda, nikada nije bio MVP finala jer je pored sebe imao Duranta, a protiv sebe Lebrona, samo sada su oni daleko u prašini. Stef je čovek za velike stvari i moguća prevaga.

Tejtuma protiv Drejmonda Grina je jedan od potencijalnih odgovora na rebuse finalne serije. Grin i Vigins su zajednički limitirali Dončića, ako zausta Tejtuma, Voriorsi su ipak veliki favorit u finalu.

Boston ima prednost u reketu, tu Voriorsi ne mogu da pariraju. Sa Horfordom koji doživljava renesansu, dva Vilijamsa koji patroliraju reketom i čak i Danijelom Tajsom, Boston deluje zastrašujuće u odbrani.

Pojednostavljeno gledano to su dva razlićita stila, niska brza postava Voriorsa je davala više od 114 poena po meču. Ali, Boston takođe ima nekoliko strašnih individualaca. Ipak, ako pogledate recimo činjenicu da Boston najbolje brani tri poena u ligi, jasno je da njihovi snovi o tituli primarno zavise od odbrane.

Za Voriorse je prvi meč ključ, odmorniji su, u slučaju da izgube prvu utakmicu, biće u velikoj nevolji.

I bolje je da ne gledaju tradiciju. Ako pođemo od prve Kerove trenerske sezone, pre sedam godina, nijedan tim nema bolji skor protiv Golden Stejta, 9:5 je za Seltikse. Oni su i ove godine slavili u zalivu u martu, imaju četiri pobede u nizu u San Francisku nije da baš to ukazuje da je prednost domaćeg terena ključ.

Ako se vratimo na meč iz marta i pobedu Seltiksa, "x" faktor je bio Robert Vilijams sa četiri blokade u 23 minuta. On bi mogao da bude iznenađenje serije u defanzivnom smislu, ali problem je povreda kolena koju vuče i koja ga je u majstorici na Floridi limitirala na 15 minuta.

Voriorsi moraju da pobede napadom, iako su igrali dobru odbranu u ligi, oni su recimo mnogo više problema imali protiv defanzivnog Memfisa nego Dalasa koji nema baš dominantne igrače u reketu. Kada to stavite na tas, Ker će probati da maksimalno ubrza igru i na ruku mu ide svežina ekipe.

Kako serija bude odmicala, Seltiksi će biti sve umorniji, realnije je da probaju da naprave brejk u prvom meču, nego u drugom koji se igra već u subotu, ali kako rekosmo znaćete rezultat prve utakmice. Sa eventualnih 2:0, Voriorsi bi imali veliku prednost jer, u odnosu na viđeno u plej ofu, Boston koji ima 7:2 van svoje dvorane bolje igra na strani.

Čeka nas strašno finale…

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke