Blamaža Zvezde u Istanbulu, Srbija bez predstavnika u nastavku Evrolige

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 11.04.2024.
21:17
Izvor: Sportske.net

Veče za zaborav za Crvenu zvezdu.

Anadolu Efes SK
Anadolu Efes SK

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde deklasirani su od strane Anadolu Efesa u "Sinan Erdem domu" rezultatom 100:55 u okviru 34. kola Evrolige.

Teško je pronaći pravu reč kojom bi se mogao opisati meč Crvene zvezde na gostovanju u Istanbulu. Sramota, poniženje, pomračenje? Nisu bili na evroligaškom nivou, kasnije ih je u zavoju nemoći sustigla i nervoza usled čega smo videli dva incidenta i tri isključenja u kojima su prednjačili igrači u crveno-belom. Elem, užasavajući kraj sezone u Evroligi za Crvenu zvezdu, ali u isto vreme kraj i za Partizan koji je sada bez šansi za plasman u plej-in.

Ulazak Crvene zvezde u ovaj meč bio je vrlo konfuzan, dok je Efes nekarakteristično promašivao iz otvorenih situacija. Adam Hanga je katastrofalno počeo, ništa manje loša koncentracija nije bila ni kod Rokasa Gedraitisa, pa i Nemanje Nedovića, ali na sreću po Zvezdu, Efes to nije koristio što vam kazuje da, ako ste večeras želeli da uživate uz atraktivnu košarku – ovaj meč nije bio adresa za to.

Sredinom prve deonice, Efes je ušao u seriju od 6:0, a za to vreme Zvezda im je „prodavala“ lopte, pa je tako imala čak pet izgubljenih u prvih sedam minuta. Uspela je Zvezda da pronađe šačicu poena zahvaljujući Milošu Teodosuću i njegovim dodavanjima, dok je turski tim takođe poprilično grešio, ali opet je pronalazio rupe u odbrani rivala.

Rivala koji je nastavio da greši i u drugoj deonici i posle 13 minuta igre sakupili su čak 12 izgubljenih poseda. Prosto neverovatan podatak. Maltene su imali više izgubljenih lopti nego poena. Efes je brzo došao do dvocifrene prednosti, a onda je ona samo rasla zahvaljujući ponajviše anemičnom gostujućem sastavu koji je bio ispod proseka na oba kraja parketa. Luka Mitrović je bio jedini koji je imao potpuni fokus u taboru crveno-belih, dok je Efes imao ultra-raspoloženog Elajdžu Brajanta. Sjajni krilni košarkaš je ubacio čak 19 poena na poluvremenu. Sve to dok je igrao samo osam minuta za to vreme...

Uspela je Zvezda da zaigra na nešto višem nivou u finišu prvog poluvremena, ali razlika je i dalje bila previsoka i Efes je sedeo u komfornoj zoni.

Efes je šuterski bio i te kako nadmoćan, dok Zvezda sa distance nije mogla da pogodi praktično ništa. Brajant, iako nije igrao mnogo, kada je bio na parketu delovao je ubojito, a Erdžan Osmani koji u proseku igra 13 minuta u Evroligi večeras je dobio ozbiljnu ulogu od Tomislava Mijatovića i koristio ju je maksimalno. Produkcija u napadu Crvene zvezde je bila na marginama iako je onaj finiš prvog poluvremena dao tračak nade za nešto veći otpor u nastavku. No, Efes je išao ka „+30“ jer – što da ne?

Došlo je u finišu trećeg kvartala i do tačke pucanja kada je Rodrig Bobua pokušao da baci alej-ap u kontri „tri na nula“ za Darijusa Tompsona što nije prošlo, ali je Miloš Teodosić to shvatio kao čin nepoštovanja prema njegovoj ekipi. U diskusiji sa arbitrom, dobio je tehničku, a kako je nastavio sa pričom došlo je i do isključenja da bi on nasrnuo na jednog od sudija ubrzo bio udaljen sa parketa.

Na nešto manje od sedam minuta pre kraja meča, videli smo još jedan incident. Ovog puta je Kris Džouns bacio Branka Lazića na parket, Džoel Bolomboj je uzvratio i desila se nova gužva. Isključeni su tada i Džoel Bolomboj i Kris Džouns. Sve to dok je na semfaoru bilo 44 poena razlike.

Nisu prešli "+50" čime bi ovo bila zaista blamaža crveno-belih u Turskoj.

Elajdža Brajant je ubacio 26 poena u dresu Efesa, u Zvezdi su po 11 imali Luka Mitrović, Nemanja Nedović i Rokas Gedraitis. Svega tri trojke ubacili su izabranici Janisa Sferopulosa i imali 22 izgubljene lopte.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke