Bleda Zvezda u Bolonji, Virtus se nudio, ali uzalud!

Autor: Lazar Nikolić
petak 20.10.2023.
22:35
Izvor: Sportske.net

Dva poraza u duplom kolu.

Euroleague
Euroleague

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Virtusa iz Bolonje sa 85:79 u meču četvrtog kola Evrolige.

"Crveno-beli" su tako upisali treći uzastopni poraz u Evroligi, dok je tim iz Bolonje stigao do isto toliko pobeda.

Zvezda je veoma loše odigrala u prvom poluvremenu, mnogo bolje u nastavku, ali nije uspela da stigne do velikog preokreta i slavlja pred protivničkim navijačima.

Najefikasniji igrač na utakmici bio je Virtusov krilni centar Tornike Šengelija sa 19 poena, dok je kod Zvezda bolji od ostalih bio Šabaz Nejpir koji je meč završio sa 23 poena.

Loše je Zvezda započela utakmicu u Bolonji. Nije imala ideju u napadu ekipa Duška Ivanovića, a to je iskoristio Belineli da sa dve trojke na startu dovede svoj tim do prednosti od 8:2.

Uspeo je Bolomboj da pokrene "crveno-bele" dođe do poena iz reketa, a nakon nesportske lične greške Dobrića Nedović je smanjio 8:7.

Bio je to samo kratak bljesak gostiju u prvoj deonici, Pajola je vezao dve trojke, a Virtus stekao velikih "+15" krajem prve četvrtine (26:11).

Tada se Zvezda trgla, pre svega zbog raspoloženog Hange i napravila veliku seriju od 11:0 kojom je došla na samo pet poena zaostatka (26:21), ali je brzo, izgubila "glavu i rep" i dozvolila domaćinu da uzvrati. 

Virtus je vezao 12 uzastopnih poena, blistao je Šengelijia, koji je razigrao čitavu ekipu, a prve minute u Evroligi upisao je Zvezdin plejmejker Jago dos Santos, koji se nije proslavio na startu evroligaške karijere, a Virtus je imao maksimalnih "+16" (38:22).

Do kraja prvog dela Zvezda je uspela da ublaži minus, te se na odmor otišlo sa prednošću domaćeg tima od 44:33, a "crveno-beli" suz a 20 minuta pogodili samo jednu jedinu trojku iz 14 pokušaja, a na sve to Nemanja Nedović doživeo je povredu zadnje lože zbog koje nije mogao da nastavi utakmicu. 

Tek drugu trojku za goste pogodio je kapiten Lazić i tako smanjio zaostatak na jednocifrenih "-8" (46:38) posle dva minuta igre u drugom poluvremenu, ali je Kordinije odmah istom merom uzvratio na drugoj strani.

Ako već iz pozicione igre Zvezdi nije išlo, morali su gosti da pronalaze poene iz tranzicije posle dobre odbrane, a posle jedne takve sam je u kontri bio Mitrović i položio za "-10" (52:42).

Proigrao je konačno Nejpir, vezao pet poena, ali su Belineli i Šengelija održavali dvocifrenu prednost ekipe trenera Luke Bankija, a posle trojke Heketa Virtus je imao "+15" (62:47), a Duško Ivanović morao da zatraži tajm-aut.

Večeras neprimetni Gedratitis do prvih poena na utakmici došao je tek na isteku treće deonice kada je pogodio za tri poena, a onda još jednom bio siguran sa distance približivši Zvezdu na "-9" (62:53). Dobru četvrtinu "crveno-belih" okončao je poenima iz kontre Nejpir tik pre nego što se oglasila sirena za istek vremena.

Preterao je Nejpir u želji da što pre Zvezdu vrati u rezultatski egal. Odlučio se Amerikanac da pokuša za tri u kontranapadu, nije pogodio, što je na drugoj strani kaznio Miki košem uz faul. Na šta se nadovezao Bolombojev faul u napadu i nova trojka Lundberga za "+14" domaćih (69:55).

Igrala je Zvezda ratnički u odbrani u narednih nekoliko minuta, uspela da smanji na 10 poena minusa (69:59), ali je Gedraitis promašio dve vezane trojke kojima su "crveno-beli" mogli da se vrate u utakmicu.

Usledili su laki poeni Virtusa, kojima se italijanski tim ponovo odmakao na komotnih 14 poena prednosti (73:59).

Pokušavala je Zvezda da nekako dođe do neizvesne završnice, Nejpir je pronalazio put do koša rivala, ali je vremena ponestajalo "crveno-beli". Na nešto više od tri minuta pre kraja gosti su gubili sa 75:66, ali je tada Nejpir zatražio izmenu, a Teodosić izgubio loptu.

Uspeo je Ivanovićev tim još jednom da se odbrani, u napadu je odgovornost preuzeo Mitrović i pogodio iz reketa uz faul Heketa, što je Zvezdiun centar iskoristio da smanji na "-6" (75:69).

Odbranila se ponovo Zvezda, Teodosić je pokušao trojkom preko ruke, ali nije pogodio, Za sve to vreme Nejpir je čekao da uđe na parket, ali se to nije dogodilo.

Dok je američki plej čekao da se vrati na teren, Teodosić je pogodio trojku iz novog pokušaja i smanjio na samo četiri poena minusa (76:72), ali je do kraja ostalo svega 78 sekundi.

Šengelija je u narednom napadu poentirao iz reketa, ali je na drugoj strani napravio nesportsku ličnu grešku nad Nejpirom koji se konačno vratio na parket i "udahnuo život" Zvezdi u završnici.

Nejpir je pogodio oba slobodna bacanja, a gosti imali i loptu sa strane. Umesto šanse da se postignu poeni kojima bi se ušlo u neizvesnu završnicu Nejpir je poklonio loptu u ruke Dobriću...

Ispravio se za svoju grešku Nejpir pogođenom trojkom kojom je Zvezda prišla na samo tri poena zaostatka, ali je usledio potpuno nepotreban faul Mirovića i dva pogođena slobodna bacanja Pajole.

Sve je bilo gotovo kada je Gedratis napravio faul dok lopta još nije bila u terenu, a Belineli to iskoristio za potvrdu trijumfa Virtusa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke