Bogdan iskreno do srži, šta je trulo u evropskoj košarci?

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 16.02.2022.
17:31
Izvor: Sportske.net

NBA mu je skroz promenio način razmišljanja.

AP Photo/Chris Szagola
AP Photo/Chris Szagola

Povezane vesti

Košarkaški reprezentativac Srbije i bek Atlanta Hoksa Bogdan Bogdanović sve češće je u fokusu javnosti zbog dobrih igra za svoj tim, ali sezona je za njega bila turbulentna.

U godinama je kada je igrački potpuno sazreo, već petu godinu je u NBA ligi, dovoljno da sa iskustvom iz Evrope sagleda gde vidi sebe.

"Za mene je ovo jednostavno i lako, tako sam naučen. Naša kultura je drugačija, dolaskom iz srpske škole košarke naučio sam mnogo toga, mnogo više od statistike i individualnih nagrada. Da se razumemo, zanima mene i to, ali tim je na prvom mestu. Ne možeš da se kriješ ako si najbolji igrač, to dolazi prirodno, nikoga ne možeš da nateraš da bude najbolji, jednostavno jeste. Ne mogu to da promenim. Ulazim sa klupe, u redu, igram košarku koju toliko volim, a ovo je moj posao i obavljam ga najbolje što mogu, jednostavno", poručio je Bogdan na početku razgovora.

Plastično je objasnio razliku između evropske košarke i NBA lige.

"Mnogo je drugačije, mislim da je ceo sistem težak i zahtevan, sa sve trejdovima i situacijom gde ne možeš da se toliko sprijateljiš sa nekim, a novac je mnogo veći, neuporedivo je ovde jače nego u Evropi. Novac ima veliki uticaj, a u Evropi i dalje ima trenera koji su plaćeniji od igarača i njihova vrednost leži u tome. U NBA je drugačije, a to sam naučio tokom moje prve godine u NBA ligi. Ovde je košarka posao, moraš da radiš svoj deo posla svako svoj deo. U Evropi je mnogo do trenera, a ovde postoji tim ljudi koji se brine o svemu", rekao je Bogdanović dodajući da je samo na primeru povreda ogromna razlika između dve lige.

Istakao je da mu znači što u NBA ligi igra dosta igrača iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, a onda prešao na to odakle crpi samopouzdanje.

"Čak i u video igricama, ja ne mogu da sednem i da samo igram, ja vežbam i učim danima kako bih bio dobar u tome i igrao protiv ljudi. Ne mogu da budem opušten i da gubim, talentovan sam ja bio uvek za košarku, ali nikada nisam imao taj iskreni dar. Morao sam mnogo da radim za taj dar. Tako je otkako sam bio klinac, mršavi klinac i morao sam da treniram da bih bio jači. Ne samo za košarku, za mnogo toga isto, tako nalazim samopouzdanje tako što mnogo radim i učim. Čak i pre pet godina je moj šut bio lošiji, u NBA ligi sam se popravio. Gledao sam Karija, Tompsona i ostale najbolje šutere. U Evropi nema tih šuteva van balansa, iz driblinga, nema takvih atleta i moraš da pronađeš svoje mesto. Ovde je sve u brzini, a u Evropi je to poziciona košarka", rekao je Bogdan dodajući da je to uočio već u prvoj utakmici i shvatio da i nije neki šuter kakvog su ga smatrali u Evropi.

Prisetio se kako je izgledao dok se borio sa povredom i koronavirusom.

"Meni je bilo potrebno barem deset dana da uhvatim neki ritam, makar šuterski. Nije da me nije zanimalo, trudio sam se, dosta toga sam pokušao da promenim, ali na neke stvari ne možeš da utičeš. I to stvarno zna da frustrira. Nisi uradio ništa loše, a moraš da sediš kod kuće i odmaraš", naveo je on dodajući da će predstojeću pauzu u ligi zbog Ol-stara iskoristiti da se odmori.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke