Bogdan zove još trojicu Srba u NBA, ko će u reprezentaciju i kako će se MVP Jokić "otvoriti"?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 20.05.2021.
17:11
Izvor: Sportske.net

Pomalo o svemu.

Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution
Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution

Povezane vesti

Srpski košarkaš i član Atlanta Hoksa Bogdan Bogdanović rekao je da je uzbuđen zbog starta plej-ofa NBA lige.

Od dolaska u Atlantu, Bogdanović igra svoju najbolju košarku otkako se iz Evrope preselio u NBA ligu. Kako je i sam otkrio u razgovoru sa srpskim medijima, povodom potpisivanja ugovora sa kompanijom Adidas, odgovara mu način na koji Hoksi igraju, te mu prija rad sa trenerom Nejtom Makmilanom.

"Nejt Makmilan je stara škola. Non-stop nam ponavlja iste stvari. Sviđa mi se sto je napravio neki sistem i ne odstupa od toga. Stalno nam govori: "Neću da vam uzmem igru i vaš način, ali morate i vi mene da slušate. Hoćemo modernu kosarku, ali mora malo i starog sistema". Rekao mi je da igram jednostavno, da uzimam jos više šuteva i samo sačekam da, kako bih to preveo, "game come to you", rekao je Bogdanović srpskim medijima.

Atlantu očekuje plej-of, Bogdanov prvi, budući da ranije nije uspevao da izbori završnicu sezone sa Kingsima.

"Bas sam uzbuđen zbog te prve plej-of utakmice i zbog toga što je u Njujorku. Znamo da je to jedno od najboljih mesta za igranje. Sećam se da mi je Badi Hild rekao kada kada smo sa Sakramentom došli u "Medison Skver Garden" da je ovde energija luda i da mogu da se čuda dogode. Ovde igrači polude, mogu da daju po 50 poena. Ipak, idemo utakmicu po utakmicu. Mislim da smo tu negde po iskustvu, tako da će biti uzbudljiva serija. Voleo bih sedam utakmica, najviše navijača..."

Za njega je zimus bilo dinamično, budući da se postavljalo pitanje gde će nastaviti karijeru. Milvoki Baksi su bili najozbiljniji kandidat, ali je ipak završio u Hoksima. Trejd period je zaista stresan, priznaje Bogdan.

"To sam naučio te prve godine u NBA. Imao sam tu neku tremu pred taj datum. Ložio sam se na priču oko Janisa, ali od toga ništa (a-ha-ha). Pred taj datum imaš neku nervozu, da li ostaješ tu ili ne. Nije tako jednostavno promeniti mesto po pitanju svega. Bilo je mnogo lakše kada dođe taj datum i kada se sve završi. Tada sam izašao iz povrede i taman dobio više prostora povredama drugih igrača", otkriva Bogdan i potom nastavlja priču o trejdu.

"Bilo bi sigurno drugačije da sam otišao u Milvoki, ne bi ništa bilo isto. Janis i ja nismo neki bliski prijatelji, ali ispričamo se kada smo na nekim prvenstvima, pre svega Tanasis (prim.aut. Adetokumbo) i ja. Sretali smo se na mnogo zajedničkih takmičenja. On mi je prvi i rekao za tu priču. Kada pričamo iz te perspektive. Bio je u fazonu da bismo bili mnogo bolji da ja dođem. To su bile Tanasisove reči. Da li bi bilo bolje ili gore... Bilo bi manje prostora s obzirom na to da je njihova ekipa nešto složenija", objašnjava Bogdanović.

Jedan od najboljih rukija u ovoj sezoni NBA lige jeste njegov zemljak Aleksej Pokuševski, sa kojim kako kaže, nije mnogo razgovarao, ali prati napredak sjajnog Novosađanina.

"Mislim da bi morao da bude jos bezobrazniji. Jesmo se videli, ali nije tu bilo mnogo vremena za priču i pametovanje. Pokazao je talenat. Sada je na njima da mu se posvete. Definitivno je pokazao potencijal i verujem da može da uspe", kazao je Bogdanović i na pitanje naše redakcije koga bi još od srpskih igrača voleo da vidi rekao:

"Gledao sam Petruševa, on mi deluje kao neko može da igra na NBA nivou, ali i Milutinova. Pričao je to pre neko leto da bi trebalo da proba, ali nikako. Dođemo do te teme u reprezentaciji povremeno..."

"Mislim da je Vasa Micić fizički spreman, ali ovde se igra mnogo utakmica. Nama je bila bitna utakmica protiv Detroita i nemas pravo na gresku. Taj meč smo, recimo, izgubili. Sve ekipe su stvarno dobre, svi se mnogo spremaju i rade mnogo. Niko ovde ne želi da izgubi, neke stvari se ne poklope i onda kreneš tim tokom. On je pokazao da ima igracki kvalitet, to je pokazao više puta, a samo je potrebno da bude zdrav, da se što više oporavlja i da nađe neki ritam kako bi bio što svežiji za sledeću utakmicu", smatra Bogdanović.

Njegov bivši trener Željko Obradović je i dalje bez posla, a kao potencijalna naredna destinacija spominje se u pravo najjača liga sveta.

 "Mislim da je najveći Željkov kvalitet ta moĆ adaptacije, sto on ume da se prilagodi timu. Ovde je drugacije, nema toliko vremena za pripreme, nema slabijih utakmica, nema odmaranja. Ima dosta tih bek-tu-bek utakmica... Na nekim mečevima ne možeš ni da se zagreješ, bukvalno. Kao da smo u oblacima, nikome glava nije tu. Misim da bi Željko pronašao neki novi svoj način ovde i mislim da bi se vremenom adaptirao. On nas je navikao na uspehe, mislim da tu ne bi ostao dužan."

Partizan je podbacio u Jadranskoj ligi ove sezone, što je i sam Bogdanović uspeo da isprati uprkos gustom rasporedu.

"Ispratio sam koliko sam uspeo i izuzetno teška sezona za Partizan, ali dobro. Teško je bilo za sve, teški uslovi... Znamo da su oni bez navijača nešto drugo. Posebno Partizan u toj našoj kulturi, tako da je bilo teško svima da bez navijača nešto prave. Što se tiče Duleta, ne čujem se trenutno sa njim."

Kada je reč o reprezentaciji...

"Naravno, tu sam. Igor i ja smo bili zajedno u Sakramentu i mislim da je Igor u kontaktu sa svim srpskim i balkanskim igraicma u NBA. Kada god smo dolazili na gostovanja gde god je radio, uvek je organizovao ta neka viđanja", kazao je Bogdanović.


I naravno, nezaobilazna tema bio je Nikola Jokić, prvi kandidat za MVP nagradu. Ukoliko je dobije, nema sumnje da će ga Bogdanović pozvati da mu čestita, ali i da to proslave.

"Jokić mora da časti, mora da se otvori. Preveliki je bonus, ja mislim, za to," rekao je Bogdanović uz smeh.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke