Bon i Ulm na putu ka istoriji, evroligaši će se otimati za ove igrače!

Autor: Darko Mitrović
petak 02.06.2023.
16:35
Izvor: Sportske.net

Na vidiku novi poredak u nemačkoj Bundesligi.

EPA-EFE/Jorge Zapata
EPA-EFE/Jorge Zapata

Povezane vesti

''Mislim da je sledeća stanica za Jaga, Kabokla i Majndla Evroliga'', napisao je pre par dana na Tviteru bivši hrvatski selektor Aleksandar Petrović koji je takođe radio i u Brazilu kao selektor, gde je i upoznao pomenutu trojicu odličnih brazilskih košarkaša. Od te trojice, Majndl je u rumunskom Klužu, dok 24-godišnji bek Jago Mateus Dos Santos i tri godine startiji centar Bruno Kaboklo nastupaju za ekipu nemačkog Ulma i briljiraju u završnici sezone u Bundesligi.

Ulm je ligaški deo sezone završio tek na sedmom mestu, pa je u četvrtfinalu plej-ofa morao na megdan evroligaškoj ekipi Albe koja je u prethodne tri godine osvojila isto toliko titula u Bundesligi. Ali, u plej-ofu se sve promenilo. Nekadašnji košarkaš Bamberga i Bajerna Anton Gavel, koji je pre četiri godine počeo trenersku karijeru, preuzeo je prošlog leta ekipu Ulma i očigledno je uspeo da pravovremeno tempira formu svoje ekipe koja je u četvrtfinalu eliminisala aktuelnog šampiona sa 3:1 u pobedama. U istom stilu je nastavila i u polufinalu protiv drugog najvećeg favorita i još jednog evroligaša, Bajerna iz Minhena.

Prve dve utakmice su odigrane u Minhenu, Ulm je oba puta bio bolji, napravio dva ''brejka'' i u petak  će imati prvu meč-loptu da pred svojim navijačima izbori neočekivani plasman u finale. Jago Dos Santos i Kaboklo su u oba meča protiv Bajerna bili među najboljima, uz njih i iskusni Amerikanac Brendon Pol, ali je najprijatnije iznenađenje igra 18-godišnjeg španskog beka Huana Nunjeza koji je letos iz Reala došao u Ulm. Pogotovo je sjajan bio u prvom meču polufinala, kada je upisao 19 poena, što mu je najbolji učinak od dolaska u Ulm, ali je i u drugoj utakmici napravio dosta problema Trinkijerijevom timu, sa 12 poena, uz tri asistencije i dva skoka.

"Naš emocionalni i mentalni deo je bio zastrašujući. U poslednjiһ 15 minuta su nas 'šutirali po zadnjici', i ofanzivno i defanzivno. I to smo zaslužili", rekao je trener Bajerna Andrea Trinkijeri posle prvog meča.

Ulm nikada nije bio šampion Nemačke, uspevao je tri puta da uđe u finale, ali sada već ima razloga da se nada ostvarenju šampionskog sna. Ovu ekipu smo tokom sezone gledali i u Evrokupu, gde je u osmini finala eliminisala Budućnost posle velikog preokreta, ali je u četvrtfinalu zaustavljena od Turk Telekoma.

A šta tek reći za ekipu Bona, koja igra istorijsku sezonu i koja deluje nezaustavljivo! Bon je nedavno osvojio FIBA Ligu šampiona, pobedom u finalu završnog turnira u Malagi nad Džikićevim Hapoelom iz Jerusalima, što je prvi trofej u istoriji kluba, ujedno i prvi trofej nekog nemačkog kluba u pomenutom evropskom takmičenju.

Očekivalo se da će u tom finalu presuditi sjajna odbrana Hapoela po kojoj je Džikićev tim bio prepoznatljiv ove sezone, ali se ispostavilo da je Bon dobio ekipu iz Jerusalima njenim najjačim oružjem, uz samo šest izgubljeniһ lopti protiv najbolje odbrane u FIBA Ligi šampiona. Briljirao je 25-godišnji plejmejker Ti Džej Šorts i postao prvi igrač koji je proglašen i za MVP-ja sezone, i za MVP-ja fajnal-fora u ovom evropskom takmičenju.

Bon je tokom klupske istorije igrao u četiri finala Bundeslige, tri puta finale Kupa Nemačke, ali i dalje nema osvojenu titulu na domaćoj sceni. Kako ovaj tim igra čitave ove sezone, stiče se utisak da su sada najveći favoriti za trofej.  Ligaški deo sezone Bon je završio na prvom mestu sa čak 32 pobede u 34 odigrana kola, a veliki kvalitet i izvanrednu formu potvrdio je i u dosadašnjem toku plej-ofa, sa još pet pobeda u isto toliko mečeva. Prvo je u četvrtfinalu sa 3:0 u pobedama eliminisao ekipu Hemnica, a u polufinalu vodi sa 2:0 protiv Ludvigsburga, pa smo veoma blizu finala između Bona i Ulma.

Drugi polufinalni meč Bon je u sredu dobio sa ubedljivih 94:65, a glavne uloge u tom susretu su preuzeli Amerikanci Džeremi Morgan i Džavonte Houkins. Uz njih i pomenutog Šortsa su se tokom ove impresivne sezone istakli i bek Kolin Malkolm, krilni centar Fin Dilejni, krilo Tajson Vord i to je neka okosnica ove ekipe koja je sjajno vođena sa klupe od strane mladog finskog trenera Tomasa Isala. Ovaj 40-godišnji stručnjak je 2021. godine preuzeo ekipu Bona i osim istorijske titule u FIBA Ligi šampiona, Isalo se može pohvaliti i individualnim priznanjima za trenera godine u tom takmičenju, uz još dva takva priznanja u Bundesligi, za prethodnu i ovu godinu. Ipak, izgleda da najbolje tek sledi ovog proleća i za njega, i za njegov tim, a biće zanimljivo i koje od ovih igrača ćemo naredne sezone gledati u Evroligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke