Borbe za finale - Da li je ''Pionir'' neosvojiva tvrđava?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 22.05.2022.
11:45
Izvor: Sportske.net

Majstorice odlučuju finaliste plej-ofa AdmiralBet ABA lige.

StarSport
StarSport

Povezane vesti

Vremena za popravni više nema, u narednih par dana saznaćemo imena finalista plej-ofa AdmiralBet ABA lige. Polufinalne serije biće rešene u majstoricama, a prednost domaćeg terena imaće Partizan i Crvena zvezda, i jedni i drugi u ''Pioniru''.

Prvi na scenu stupaju košarkaši Partizana i Budućnosti koji će svoj meč odluke odigrati u nedelju, s početkom u 18.30h. Partizan je u prvom meču bio bolji rival, pogotovo u drugoj četvrtini kada je zahvaljujući izvanrednoj energiji u odbrani i stekao dvocifrenu prednost, pa u nastavku uz podršku sa tribina nije dozvolio veću rezultatsku neizvesnost. Znatno veći broj asistencija i skokova su u tom susretu bili značajna prednost Partizana, ali da su gosti iz Podgorice bili raspoloženiji u šutu za tri poena i da nisu promašivali brojne otvorene šuteve, mogla je ova utakmica da bude mnogo neizvesnija.

Očekivalo se da u revanšu Budućnost bude znatno bolje šuterski raspoložena, ali ono što je možda iznenadilo jeste to što su preuzeli primat u skoku, gde je Partizanova prednost trebalo da bude najizraženija imajući u vidu da Podgoričanima nedostaje povređeni Vili Rid. Ako se tome doda da su crno-beli očajno izvodili slobodna bacanja i da je Kevin Panter bio potpuno van ritma (završio je meč bez ijednog poena, promašio svih sedam šuteva iz igre), onda je Partizan na kraju čak bio u odličnoj poziciji da dobije ovaj meč, zahvaljujući Zeku Ledeju koji je jedini u obe utakmice opravdao poverenje Željka Obradovića. Ali, kao i protiv Burse u Evrokupu, crno-beli prave neshvatljive greške u poslednjim sekundama, Micov je ostavljen potpuno sam na šutu za tri poena, što je iskusni košarkaš iskoristio, doneo pobedu Budućnosti i omogućio svom timu novi meč u Beogradu. Oscilacije koje su ekipu Partizana pratile u većem delu sezone, primetne su i u ovoj polufinalnoj seriji, a izuzetak je samo pomenuti Ledej. Za plasman u finale Partizan će morati da ima mnogo više raspoloženih igrača. 

Majstoricu će morati da igra i Crvena zvezda posle poraza u dramatičnom susretu u Ljubljani. Odlučujući susret Zvezde i Cedevita Olimpije na programu je u ponedeljak od 19 časova, ali će ovoga puta ekipa Jurice Golemca znatno samouverenije doputovati u Beograd, jer je konačno uspela da ''probije led'' protiv aktuelnog šampiona i stigne do prve ovosezonske pobede nad crveno-belima.

Ako je u prvoj utakmici izgledalo da je Zvezda rutinski trijumfovala i da je svih 40 minuta kontrolisala i igru i rezultat, revanš u Ljubljani je pokazao da Cedevita Olimpija može da igra mnogo čvršće u odbrani, iako je ovaj tim od početka sezone pokazao bolje napadačke karakteristike. Imali su Ljubljančani i podršku desetak hiljada svojih navijača koji su napravili odličnu atmosferu u ''Stožicama'' i pomogli njihovom timu da posle velike borbe u produžetku izbori majstoricu. Mnogo se pričalo o sudijskim odlukama posle ovog meča, pa je AdmiralBet ABA liga izdala i zvanično saopštenje i objasnila da su arbitri ispravno postupili kada su priznali koš Luke Mitrovića uz dodatno slobodno bacanje u poslednjim stotinkama regularnog toka meča, kada je Zvezda izborila produžetak. S druge strane, crveno-beli su imali primedbu zbog ogromne razlike u broju slobodnih bacanja, domaći su izveli 42, Zvezda samo 15.

Ono za šta Radonjićevom timu sudije nisu krive jeste neuobičajeno loše izvođenje penala, pa je od tih 15 pokušaja uspešno izvedeno samo šest. Uz to, Nikola Kalinić je odigrao vrlo lošu utakmicu, šutirao 1/5 za dva, 2/10 za tri poena, ni sa penala nije bio bolji - 1/4. Ni centri se nisu proslavili, pa su Kuzmić i Vajt zajedno imali manje skokova nego Omić na drugoj strani. U majstorici očekujemo i mnogo boljeg Davidovca koji je takođe podbacio, a ono gde Ljubljančani mogu da pokažu dodatni napredak jeste učinak Jogija Ferela koji je u obe polufinalne utakmice bio daleko od svojih šuterskih mogućnosti. Kada saberemo obe utakmice protiv Zvezde, iz igre je pogodio samo četiri šuta od čak 21 pokušaja, što za dva, što za tri poena. U svakom slučaju, očekujemo još dosta uzbuđenja. Partizan i Zvezda jesu favoriti, ali ovoga puta bi mogli da imaju teži posao nego na početku polufinalne serije.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke