Boža Maljković: ''Mogu da govorim o briljantnoj Španiji. O nama ne bih...''

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 22.09.2022.
18:30
Izvor: Sportske.net, Vijesti

Prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije posetio je Crnu Goru i tom prilikom se donekle osvrnuo i na protekli Evrobasket.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Za one mlađe čitaoce, napomenućemo na početku da je sadašnji predsednik OKS Božidar Maljković proslavljeni košarkaški trener, četvorostruki prvak Evrope - dva puta sa splitskom Jugoplastikom (1989. i 1990.) i po jednom sa Limožom (1993) i Panatinaikosom (1996) uz brojne druge trofeje u nacionalnim takmičenjima.

On je ovih dana bio jedan od gostiju na svečanosti povodom 15 godina prijema Crnogorskog olimpijskog komiteta u olimpijsku porodicu, a novinari TV Vijesti su iskoristili priliku i za intervju sa legendarnim trenerom.

"Ne mogu da zaboravim da me sada već davno, gle čuda, crnogorski savez predložio za selektora bivše Jugoslavije”, kaže Maljković, uz opasku da nije ''došao'', već da se ''vratio'' u Crnu Goru.

Pohvalio je i odnose Olimpijskih komiteta Srbije i Crne Gore, ali...

“Slabi smo pojedinačno, jer jaki blokovi, poput anglo-saksonskog ili istočnog, mogu da proguraju sve što hoće, bilo da je dobro, a često je i loše. Neki pametan čovek je i pre mog dolaska ujedinio eks-jugoslovenske zemlje, koje se podeliše, i navodno žive srećno i zadovoljno. Uključili smo i Rumuniju, Slovačku.... To jako dobro funkcioniše. Imamo 30-ak glasova i sada nas zovu ako treba neko iz ovih super-sila da dobije funkciju ili mesto u nekom upravnom telu'', objašnjava Maljković i dodaje:

“Danas je jako teško doći do Olimpijskih igara. Srbija je imala devet medalja u Tokiju i još deset ljudi u top četiri. Predlažem da se nagradi i četvrto mesto, pisaću Tomasu Bahu na tu temu. I što je još važnije, treneri nemaju olimpijsku medalju. To je katastrofa. Jednom Ranku Žeravici su igrači napravili medalju, koju je osvojio košarkaški tim na Igrama u Moskvi 1980. Zar je na to spao trenerski posao. Jedan Majkl Džordan kaže, u intervjuu sa Ivicom Dukanom, mojim bivšim igračem, na pitanje šta je najvažnije u košarci za jedan tim da je to trener...”.

Neminovno je bilo pitanje o proteklom Evrobasketu, ali Maljković nije želeo previše da se bavi neuspehom reprezentacije Srbije.

''Mogu da govorim o briljantnoj Španiji, fantastičnoj taktičkoj pripremi mog prijatelja Skariola, o Nemcima koji su imali sjajnu timsku koheziju... O nama ne bih. Izašao sam iz košarke, ne bavim se košarkom, imam 40 sportova, a rekao sam da košarci neću pridavati posebnu pažnju, oni su jaki sami po sebi... Ja sada mislim o maloj Andrijani Vilagoš, o Angelini Topić... našim šampionkama u atletici... i o drugim sportistima'', rekao je Maljković.

Na kraju je, ipak, otkrio šta ga najviše brine kada je srpska košarka u pitanju.

''On ima sreću da uz sebe ima pametnog momka i bivšeg igrača, što se obično ne poklapa – Horhea Garbahosu (predsjednik KS Španije). Oni idu ispred vremena, što u košarci i treba da se radi. Pored Marbelje su napravili trening centar, predlažem KSCG da ode i vidi kako to izgleda, sve je savršeno. Mene, sa stanovišta srpske košarke, brine to što su Španci igrali sva finala ovog leta u muškoj i ženskoj konkurenciji, a mi smo osvojili samo jednu bronzu. Dok je bio Žarko Varajić u jednom letu smo uzeli četiri zlatne medalje. E, to mene brine...'', priznao je Maljković.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke