Bratski derbi Evrolige

Autor: Milovan Longinov
petak 05.03.2021.
15:40
Izvor: Sportske.net

Ko pobeđuje?

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Koliko je i jednima i drugima potreban restart, novi list i nova sezona suvišno je pričati. Oba tima su se nakon lutanja sa trenerima okrenuli proverenim rešenjima, Zvezda je vratila Radonjića, dok je na klupi pirejskih crveno-belih Jorgos Barcokas. Poverenje u trenere je tu, ali kadrovski problemi su očigledni.

Olimpijakosu je silno potrebna smena generacija. Ekipa koja je dva puta donela titulu prvaka u Pirej, trenutno je na zalasku i potrebna je sveža krv. Spanulis, Printezis, Papanikolau koji su činili srž tog tima nisu više na najvišem nivou, a zamene još nisu stigle, barem ne one prave. Naravno Olimpijakos, kao veliki klub se ponaša izuzetno korektno prema najvećim legendama kluba i izgleda kao da im je “dao” ovu sezonu da se oproste od košarke na najvišem nivou pa i po cenu očajnih rezultata u Evroligi ove sezone. Koliko su rezultati loši govori to da su u poslednjih pet mečeva nanizali pet poraza.

Smenu generacija već su pokušali u jednom trenutku, ali definitivno da više nisu iste platežne moći i da ne mogu da se “porvaju” sa najbogatijim timovima Evrope i da je neminovno da će njihovi strani igrači kad tad preskočiti Olimpijakos i nastaviti dalje. Predvodnici nove generacije trebali su biti Partizanovi učenici, Milutinov i Vilijams Gos. Prvi je završio u CSKA i pre povrede je bio najbolji centar Evrope, dok je Gos preko NBA došao u ekipu Lokomotive. Čak su ispustili i Vejda Boldvina koji igra sezonu života u ekipi Bajerna. Očigledno je da će biti potrebno, nove, sveže, uzavrele grčke krvi kako bi neka nova generacija predvođena Slukasom vratila Olimpijakos tamo gde mu je mesto. 

Sa druge strane Radonjićeva četa, ohrabrena osvajanjem kupa, nastavlja svoju borbu. Ne toliko u Evroligi od koje su izgleda digli ruke i izgleda kao da treniraju za takmičenje u ABA ligi. Korona ih je pokosila i tek sada polako vraćaju zaražene igrače, dok su u međuvremenu ostali bez Džonija O’Brajanta koji svoj put nastavlja u Turskoj. Koliko je Zvezda u procepu želje i realnosti govori nam činjenica da već treću sezonu zaredom, pokušavaju sa stranim igračima, a da na kraju ipak istu izvuku domaći igrači. Davidovac i Dobrić su postali konstanta i tek sada imaju ozbiljnu priliku da pokažu da li mogu biti noseći igrači i u Evroligi. Takođe ono što najviše raduje navijače Zvezde je to što se Radonjićev pečat vidi u igri. Čuveni Radonjizam je opet u modi, a “strong defence and transition offense” se vratio na parket. Treba napomenuti i reinkarnaciju Branka Lazića, koji je od povratka Radonjića opet igrač koji je sposeban da uštopuje najbolje bekove Evrope. Samo u AdmiralBet Specijalima se možete kladiti na ukupan broj njegovih defanzivnih skokova, ukradenih lopti i blokada.

U duelu bratskih klubova teško je prognozirati bilo šta, čak i sastavi u kojima će igrati su upitni. Ipak sigurno je da će za sve ljubitelje dobrog napada, centralnog pik’n’rola ovo biti prava poslastica. I ako nema prevelikog značaja ni za jedne ni za druge biće veoma interesantno i borba do samog kraja se očekuje.

Što se tiče Vaših tiketa, na njima se može naći što šta iz ponude, ali specijalno potražite duel između Lojda i Slukasa, dve svetle tačke ovih turbulentnih sezona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke