Brojke pričaju - Kakve su to timove napravili Zvezda i Partizan?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 05.10.2023.
11:30
Izvor: Sportske.net

Faktor koji ne sme da se zameri.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Povodom početka nove sezone košarkaške Evrolige, oni najveći kolekcionari statistike donose neke zanimljive stavke koje svedoče o tome kakvi su timovi kreirani za kampanju koja počinje večeras.

Srbija će i ove sezone imati dva predstavnika koji teže ka tome da se nađu u završnici takmičenja. Dosta aktivno leto imali su i Crvena zvezda i Partizan u formiranju timova. I jedni i drugi su ostali bez nekolicine nosilaca igre iz prethodne sezone, ali došla su nova lica, dobro znana u okvirima Evrolige, neki evroligaški rukiji...

Iskustvo ne mora da bude nužan faktor za krajnji cilj, ali bilo bi poželjno imati ga. Uostalom, to smo videli prošle sezone u slučaju Real Madrida kada su na krilima Ćaća Rodrigeza, Serhija Ljulja i Rudija Fernandeza okrenuli petu utakmicu u "Vizinku" i eliminisali Partizan i imali krucijalan udeo u osvajanju nove Evrolige za "kraljevski klub".

Ukoliko gledamo ukupan broj utakmica u Evroligi, svako pojedinca, Real Madrid ima najiskusniji tim i u novoj sezoni. Nisu mnogo menjali, štaviše, Najdžela Vilijams-Gosa je zamenio Fakundo Kampaco, Adam Hanga je takođe napustio tim, ali uglavnom je to isti roster Ćusa Matea. Oni u zbiru imaju 2425 utakmica i lideri su prema ovom parametru ispred Armanija iz Milana čiji su igrači ukupno sakupili 1969 mečeva i Fenerbahčea koji imaju 1806 utakmica. 

Četvrta rangirana ekipa jeste Crvena zvezda koja je dovela 10 novih igrača i to poprilično iskusnih u želji da se dođe što je dalje moguće u Evroligi. Tako su crveno-beli ukupno sakupili 1749 utakmica u elitnom takmičenju, a u timu Duška Ivanovića prednjači Miloš Teodosić sa 263 odigrana susreta.

Što se tiče onog drugog kraja ove liste, tu ćemo naći Partizan kao tim sa trećim "najneiskusnijim" sastavom u Evroligi. U zbiru, igrači koje sa klupe vodi Željko Obradović ukupno su sakupili 762 utakmice od čega je Džejms Naneli sakupio 151 meč, a Zek Ledej 133.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke