Brutalno jaki Kanađani "pucaju" na svetski tron

Autor: Ivan Cvetković
utorak 18.07.2023.
17:00
Izvor: Sportske.net

Poredak u svetskoj košarci bi vrlo lako mogao da se promeni posle narednog Mundobasketa.

EPA-EFE/ALLISON DINNER
EPA-EFE/ALLISON DINNER

Povezane vesti

Jedan od centralnih događaja ovog leta u svetu sporta biće Svetsko prvenstvo u košarci, koje će se od od 25. avgusta do 10. septembra održati u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.

Svetski tron će braniti Španija, a isti će napasti mnogo kvalitetnih selekcija. Naravno, reprezentacija SAD-a je uvek glavni favorit, u kakvom god sastavu došla, tu su još Francuska, Srbija, Slovenija i Grčka, koje mogu da pobede svakog, a ovih dana je u krug favorita uskočila i Kanada.

Znalo se da ova zemlja raspolaže neverovatnim kvalitetom, da ima nekoliko NBA zvezda i odličnih igrača koji karijere grade u Evropi, ali raniji selektori na prethodinim velikim takmičenjima nisu uspevali da ih sve odjednom privole da zaigraju za nacionalni tim, pa su ozbiljni rezultati izostali. 

Sada se izgleda dosta toga promenilo u odnosu prema dresu Kanade i ova ekipa bi mogla da izgleda spektakularno na Mundobasketu.

Novi selektor Kanade je nedavno imenovan i to je Đordi Fernandez, asistent Majka Brauna u Sakramento Kingsima.

On je spreman da na predstojeći Mundobasket povede "paklenu" ekipu, sačinjenu od velikh zvezda. Pre nekoliko dana je objavio širi spisak, koji zaista deluje zastrašujuće.

Na njemu se nalaze:

Šej Gildžes-Aleksander, Ar Džej Beret, Džamal Marej, Kajl Aleksander, Nikel Aleksander-Voker, Tre Bel-Hejns, Ošea Briset, Dilon Bruks, Lugenc Dort, Zek Edej, Melvin Edžim, Kori Džozef, Keli Olinik, Kevin Pengos, Dvajt Pauel, Kasijus Robertson, Fil Skrab i Tomas Skrab.

Dakle, tu je igrač Oklahome, koji je prošle sezone dugo bio najbolji strelac NBA lige i MVP kandidat, Šej Gildžes-Aleksander, kao i NBA šampion i saigrač Nikole Jokića u Denveru Džamal Marej. Ova dvojica mogu da zatrpaju koš svakom protivniku i ne postoji reprezentacija sa takvim šuterskim kvalitetom na spoljnim pozicijama. Upravo je Aleksander neko zbog koga će naš Vasilije Micić teško dobiti neku značajnu minutažu u debitantskoj sezoni u dresu Oklahome. Treba obratiti pažnju i na Ar Džeja Bereta iz Njujork Niksa, Dilona Bruksa iz Hjustona, Lua Dorta iz Oklahome, Dvajta Pauela iz Dalasa, pa i na ove "evropske Kanađane", poput Kevina Pengosa, Fila i Tomasa Skraba, Melvina Edžima...

Ako ih selektor Fernandez zaista sve bude imao na raspolaganju i ako im suzbije sujete i jasno rasporedi uloge u ekipi, to bi onda bila selekcija spremna da napadne medalju, pa zašto da ne i onu najsjajniju.

Kanada će već u prvoj fazi Mundobasketa morati da bude na maksimumu, jer je upala u daleko najtežu grupu. Prva faza će biti prava “limunada” za većinu favorizovanih selekcija, ali ne i za Kanađane, pošto su smešteni u grupu H, gde se još nalaze Francuzi, Letonci i Libanci. Jasno je da će Liban ovde biti samo dekor, dok će preostale tri ekipe voditi pravi “rat” za prve dve pozicije koje vode u drugu fazu. Francuska je, poput Kanade, reprezentacija koja vrlo lako može do medalje, dok je Letonija izuzetno kvalitetan tim, koji može da naudi svakoj selekciji na svetu, kada ima svoj dan. Letonci su suvereno bili prvi u kvalifikacionoj grupi, u kojoj su još igrali Srbija, Grčka i Turska, tako da i taj podatak dovoljno govori.

Očigledno je da ćemo u ovoj grupi imati pravu “tuču” od samog početka turnira, jedna od ove tri ekipe neće videti drugu fazu, a dve koje prođu biće jako opasne u nastavku takmičenja.

Da se vratimo na Kanađane. Bez obzira na grupu u kojoj su se našli, oni imaju sve što je potrebno da konačno ostvare veliki uspeh. Sve zavisi od njih i čini se da je došlo vreme da Kanada napravi nešto veliko u košarci.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke