Najbolja vest za Zvezdu, u sledećem derbiju imaće jednu značajnu prednost, a Partizan biti oslabljen!

Autor: Lazar Nikolić
subota 28.01.2023.
09:25
Izvor: Sportske.net

A novi derbi će uskoro.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Po prvi put u istoriji imali smo "večite" derbije u Evroligi. Prvi je pripao Crvenoj zvezdi, drugi Partizanu. Oba puta slavili su gosti u neizsvenoj završnici.

Sada su obe ekipe na skoru 10-11 u Evroligi i sa istog startnog mesta kreću u završne borbe za plasman u Top 8 fazu.

Bilo je pravo uživanje gledati evropske duele naših najvećih klubova. Atmosfera je u obe utakmice bila sjajna, bez incidenata, a ono što je najbolje uskoro ćemo (najverovatnije) ponovo gledati "večiti" derbi, sada u domaćim okvirima.

Voljom žreba Crvena zvezda i Partizan su smešteni u istoj polovini žreba na Kupu Radivoja Koraća, tako bi mogli da se sastanu već u polufinalu 17. februara u Nišu.

Za to će biti potrebno da u četvrtfinalu Partizan savlada Spartak iz Subotica, a Crvena zvezda čačanski Borac i naravno pre toga potvrdi učešće u Kupu.

A šta će biti drugačije u novom potencijalnom okršaju "večitih"?

Pre svega, za crveno-bele će pravo nastupa imati Fakundo Kampaco kome nije dozovoljeno igranje u Evroligi do kraja februara.

Pored Kampaca Zvezda će biti jača i za centra Hasana Martina koji se oporavlja od povrede i trebalo bi da bude uvršten u tim Duška Ivanović već za narednu evroligašku utakmicu protiv Virtusa u Italiji poslednjeg dana januara.

Naravno, pravilo o broju stranaca imaće ogroman uticaj na sastave oba tima. Prema pravilima Košarkaškog saveza svaki tim može registrovati samo četvoricu igrača sa stranim pasošem za Kup.

Tako će Partizan morati put Niša bez pomoći trojice stranaca. 

Kapiten Kevin Panter ima srpski pasoš, ali njega nemaju Zek Ledej, Janis Papapetru, Dante Egzum, Vladimir Brodzijanski, Džejms Naneli, Matijas Lesor i Jam Madar. Odluka će biti na treneru Željku Obradoviću, a izvesno je da u rosteru za Kup neće biti Brodzijanskog koji nije imao minutažu ni u derbiju sinoć, a pored njega najrealnije je da iz kombinacije ispadnu Naneli i Madar koji imaju najmanje uloge među strancima.

Što se Zvezde tiče, crveno-beli će pred Kup Koraća imati na raspolaganju petoricu stranaca. Trener Duško Ivanović biraće između Fakunda Kampaca, Luke Vildoze, Džona Holanda, Bena Bentila i Hasana Martina, a jedan od njih biće prekobrojan. Čini se da će iskusni strateg imati lak izbor, jer mu ni sinoć Holand nije bio potreban.

Nakon Kupa Koraća brzo će i novi "večiti" derbi u AdmiralBet ABA ligi u kojem će polovinom marta Partizan biti domaćin. Tada će, ukoliko ne bude bilo povreda, obe ekipe imati na raspoloaganju sve adute.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke