Cedevita Olimpija dovela litvanskog centra, stiže iz ACB lige

Autor: Darko Mitrović
petak 21.06.2024.
17:45
Izvor: Sportske.net

Ima i evroligaškog iskustva.

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Povezane vesti

Posle Brajntona Lemara iz izraelskog Hapoela iz Jerusalima i Alekseja Nikolića iz Šalona, treće pojačanje Cedevita Olimpije ovog leta je 29-godišnji litvanski centar Martinas Geben (208 cm).

Bivši košarkaš Žalgirisa u Ljubljanu stiže iz španske Manrese, gde je igrao u prethodne dve sezone, a i sa Cedevita Olimpijom je potpisao ugovor na dve godine.

''Martinas Geben je povremeni reprezentativac Litvanije, koji će ovoga puta propustiti reprezentativnu akciju. Imao je dobru sezonu u Manresi, a sa njim smo stekli svestranost u napadu i pomoć u skoku. Najvažnija činjenica je da je Martinas timski igrač koji će svoj tim uvek stavljati na prvo mesto, a to je tip igrača kakvog želimo da vidimo u dresu Cedevite Olimpije'', izjavio je sportski direktor Čeču Mulero posle potpisivanja ugovora sa Gebenom.

''Mi smo zajedno sa sportskim direktorom pratili Martinasa kroz njegove igre u španskom nacionalnom prvenstvu. On je inteligentan igrač, centar koji može da pogodi sa distance, uz kvalitetnu i efikasnu igru u napadu, dobar je i u tranziciji, a ujedno će nam pomoći i u igri u odbrani. Naravno, neke detalje o njemu saznaćemo na pripremama i utakmicama u narednoj sezoni'', rekao je trener Zmajeva Zvezdan Mitrović, a prenosi klupski sajt.

Svoj transfer je prokomentarisao i sam igrač.

''Uzbuđen sam što ću se pridružiti Cedevita Olimpiji i što moja porodica i ja krećemo u novu avanturu u Ljubljani i Sloveniji. Klub ima bogatu istoriju i radujem se što ću biti deo organizacije'', rekao je Martinas Geben.

Za Žalgiris je igrao od 2018. i 2021. godine, a prvu sezonu je proveo kao pozajmljen igrač u Juventus Uteni. Na kraju sezone, koju je završio sa prosekom od 11,5 poena, 7,4 skoka i 1,2 blokade po utakmici, izabran je i za najkorisnijeg igrača litvanskog nacionalnog prvenstva. U Bamberg je prešao 2021. godine, a sezonu 2022/23 počeo je sa Skajlajnersima iz Frankfurta i završio sa Manresom, gde je igrao do kraja prošle sezone.

Sa Žalgirisom je osvojio titulu prvaka Litvanije 2020. godine, a u sezonama 2019/20 i 2020/21 igrao je i na ukupno 53 evroligaške utakmice za Žalgiris. U proseku je beležio nešto više od osam minuta po utakmici, u proseku 3,4 poena i 2,0 skoka po utakmici.

U takmičarskoj sezoni 2023/24, sa Manresom je igrao u 34 utakmice ACB lige, postizavši u proseku 8,4 poena i 4,1 skok po utakmici. Takođe je igrao u košarkaškoj FIBA Ligi šampiona sa Manresom u sezoni 2022/23, gde je nastupio u osam utakmica i prosečno beležio 7,3 poena, 4,3 skoka i 1,4 asistencije.

Geben je i povremeni reprezentativac Litvanije, sa kojom je igrao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. i 2023, kao i u kvalifikacijama za Evrobasket 2025. Sa Litvanijom je osvojio bronzanu medalju na U19 Svetskom prvenstvu 2013. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke