Cedevita se nije razmutila u čaši Evrokupa

Autor: Lazar Nikolić
utorak 21.03.2023.
12:30
Izvor: Sportske.net

Sve oči uprte u AdmiralBet ABA ligu.

Cedevita Olimpija/Ales Fevzer
Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Povezane vesti

Košarkaši Cedevita Olimpije nalaze se u nezavidnom položaju u ovom delu sezone imajući u vidu smenu dosadašnjeg trenera Ivice Golemca.

Sve to uoči početka plej-ofa AdmiralBet ABA lige, ali i završnice Evrokupa gde nemaju apsolutno nikakve šanse da se nađu među 16 najboljih timova, a bilo je drugačije zamišljeno...

Solidan tim kreirao se u „Stožicama“ prethodnog leta. Jogi Ferel je ostao, Zoran Dragić takođe, Džošua Adams se uklopio u šuterski kvalitet „zmajeva“, a mnogo se očekivalo i od bivšeg centra Mege Karla Matkovića koji se posle probe u NBA ligi vratio u regionalno takmičenje gde je izgradio reputaciju vrlo perspektivnog igrača. Međutim, mnogo toga nije valjalo u Ljubljani. Možda nisu mogli da prate tempo Crvene zvezde i Partizana, ali treće mesto jeste cilj za njih. Isto tako, shodno kvalitetu rostera, plasman u nastavak takmičenja u Evrokupu se nekako podrazumevao. Te želje do ovog trenutka nisu ispunjene i ceh je platio Jurica Golemac, iako je ove sezone uspeo da sruši Partizan i propisno namuče šampiona.

Sada se spekuliše da bi pred plej-of AdmiralBet ABA lige mogao da ih preuzme Dejan Radonjić, a ako neko zna kako se postižu uspesi u Jadranskoj ligi to se nameće kao idealno rešenje, ukoliko uspeju da ga ubede da se brzo po otkazu u Atini vrati trenerskom poslu.

Trenutno ih vodi Mirsad Alilović s kojim su upisali trijumf za vikend u AdmiralBet ABA ligi protiv Cibone koja finansijski puca po šavovima i bilo je pitanje da li će se meč uopšte odigrati. Novi izazov očekuje ih u sredu u okviru Evrokupa kada budu gostovali Breši u rezultatski nevažnom meču za njih, a potom u nedelju igraju protiv Partizana u „Areni“ gde će juriti duplu pobedu nad crno-belima. Četvrto mesto je realno za njih, nemaju lak raspored u regionalnom takmičenju budući da igraju još protiv SC Derbija, Mornara, Mege i Crvene zvezde, pa će im preostale dve utakmice u Evrokupu biti rekreativne.

To se ne može reći za Budućnost koja se našla u Top 16 fazi drugog po redu najelitnijeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja. Oni se takođe u utorak sastaju sa Gran Kanarijom, najboljim timom u Evrokupu ove sezone. Rezultatski imperativ postoji u smislu izgleda tabele. Španci žele da osiguraju prvo mesto, Budućnost možda napadne peto ili čak i četvrto.

Format je takav da se timovi iz dve grupe međusobno susreću u zavisnosti od pozicije na tabeli u standardnom kreiranju parova – bolje plasirani protiv slabije plasiranih. Prema trenutnoj tabeli, Budućnost za protivnika ima Burg koji je u seriji od pet poraza u Evrokupu uoči 17. kola. To ne bi bio loš rival za Podgoričane. Za plej-of poznato je 15 učesnika i pitanje je samo da li će se Hamburg ili Trento naći u doigravanju. Nemački tim trenutno ima skor 5-11, a Trento zastaje dve pobede i potrebno je čudo da se desi da preokrenu situaciju u svoju korist. Klubovi koji pretenduju da se u skorije vreme nađu u Evroligi – Pariz i London drže četvrto, odnosno sedmo mesto u grupi „B“.

Kompletnu ponudu Evrokupa u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke