Četvrtina iz snova odvela Olimpijakos u finale Evrolige, Obradovićev san postao košmar!

Autor: Lazar Nikolić
petak 19.05.2023.
18:51
Izvor: Sportske.net

Delovalo je da Monako ima sve u svojim rukama...

Euroleague
Euroleague

Povezane vesti

Košarkaši grčkog Olimpijakosa prvi su finalisti Evrolige.

Oni su u Kaunasu savladali ekipu Moanaka sa 76:62 i u borbi za trofej igraće protiv boljeg iz španksog "El Klasika" u kojem se sastaju Real Madrid i Barselona večeras od 20 časova.

Imala je ekipa srpskog trenera Saše Obradovića 12 poena prednosti na poluvremenu (41:29), ali su "crveno-beli" furioznom trećom četvrtinom koju su rešili u svoju korist sa nestvarnih 27:2 prekorenuli utakmicu i potpuno zasluženo stigli do trijumfa.

Najbolji u pobedničkoj ekipi bili su Saša Vezenkov sa 19 i Kostas Papanikolau koji je ubacio 15 poena.

U redovima Monaka bolji od ostalih bili su Majk Džejms i Eli Okobo sa po 17 poena.

Veliki ulog sputao je obe ekipe na startu utakmice. Iskusni Papanikolau promašio je dva uvodna zicera, a Monako poveo sa 6:1 i uspeo da održava prednost tokom čitavog prvog poluvremena. Favorit iz Pireja imao je velike napadačke muke, veoma loše su šutirali igrači trenera Jorgosa Barcokasa, a u nedostatku rešenje često su pravili faulove u napadu i gubili lopte.

Monako je bio mnogo pametniji u napadu, a „kneževi“ su do poena uglavnom dolazi sa bekovskih pozicija preko Džejmsa, Lojda i Okoboa. Upravo je Džejms u finišu prve deonice pogodio dve vezane trojke, a odgovor je stigao na drugoj stranii pogocima Vezenkova i Papaetrua, te je Obradovićev tim u drugu četvrtinu ušao sa +6 (20:14).

Početak druge deonice pripao je Olimpijakosu. Uspeo je Mekisik da pokrene „crveno-bele“ i uz pomoć Larencakisa vrati svoj tim u rezultatski egal (22:22).



 Tada je Obradović morao da zatraži tajm-aut, a posle njega Monako je uspeo da vrati pravi ritam. Razigrani Lojd i još bolji Džejms odveli su „kneževe“ na +10 (38:28), da bi Monako otišao na veliki odmor sa maksimalnih 12 poena viška 41:29.


Moramo napomenuti da je Olimpijakos u prvih 20 minuta promašio čak devet slobodnih bacanja (9/18) što dovoljno govori o velikom padu koncentracije Barcokasovog timaUšao je Olimpijakos sa ogromnom energijom u nastavk utakmice. Pirejci su na krilima Vezenkova, Papanikolaua i Fala napravili seriju 8:0, prišli na samoi -4 (41:37) i naterali Obradovića da zatraži minut odmora.

Ništa nije pomogao tajm-aut Monakou, Papanikolau je pogodio novu trojku iz ugla, a Vezenkov pogodio sa distance i doneo prvo vođstvo svom timu (43:41). Tako su „crveno-beli“ napravili seriju 14:0. „Kneževi“ nikako nisu mogli da poena, Okobo je na polovini treće četvrtine promašio otvorenu trojku, ali je Lojd uspeo da ukrade loptu i namesti mu polaganje za prekid ogromne serije Olimpijakosa.


Nastavio je Olimpijakos sa furiznom odbranom, Monako u tri napada nije mogao ni da uputi šut ka košu, a navijači „crveno-belih“ „zapalili“ su „Žalgirio arenu“, dok je njihov tim stigao do +6 (49:43) košem Vezenkova za nastavak neverovatne serije od 20:2, koja je zakucavanjem Fala i polaganjem Vezenkova narasla na 24:2. Za kraj je Larencakis pogodio trojku, a Olimpijakos slavio trećoj deonici sa nestvarni 27:2 i stigao do +13 (56:43).


Okobo i Hol su pokušali da pokrenu svoj tim na početku četvrte četvrtine i donekle uspeli u tome. Monako je posle tri i po minuta spustio na jednocifreni minus (51:60), a Barcokas morao da zatraži tajm-aut, ali je posle minuta odmora Vezenkov promašio sa poludistance, a sa slične udaljenosti bio precizan Džejms.

Tek je Papanikolau na obruču okončao loš period Olimpijakosa i vratio sigurnost u igru svog tima. A kada je gostas Fol zakucao uz faul, Olimpijakos je ponovo imao dvocifrenu prednost (64:53) i sigurno koračao ka velikom finalu.


Do kraja su "crveno-beli" rutinski sačuvali veliku prednost i nisu dozvolili "kneževima" bilo kakvu nadu da mogu do preokreta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke