Čović: "Čestitam Partizanu, vidim da je Top 8 ove godine najveća stvar na svetu"

Autor: Mladen Heleta
utorak 11.04.2023.
10:20
Izvor: Sportske.net

Predsednik Crvene zvezde otvoreno o svemu.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović pričao je o aktuelnostima u svom klubu i srpskoj košarci.

U jutarnjem programu TV Prva dotakao se svih aktuelnih tema u ovom trenutku.

"Imaju još dva ili tri meseca do kraja sezone. Rano je da ocenjujemo i procenjujemo, ali ako već radimo neku analizu na preskok, mi smo zacrtali cilj za ovu godinu tri trofeja – Kupa, regionalna liga i KLS, ukoliko je budemo igrali jer vidim da je ovde dozvoljeno da ne igrate. Izgubite ABA pa onda vam je dozvoljeno da ne igrate domaću ligu koja je za nas vrlo važna. Po tom smo na dobrom putu".

Čović je prokomentarisao eliminaciju crveno-belih iz Evrolige.

"Što se tiče Evrolige, naša želja je bila da uđemo u Top 8. Već smo to uradili 2016, pa nismo uspeli, ali ne mislim da je to veća vrednost od osvajanja trofeja. Vidim da je od ove godine to najveća stvar na svetu. To je uspeh i niko ne spori, ali delimičan. Znate li ko je prošle godine bio, kad kažete da je veliki uspeh? A pretprošle? E toliko je veliki uspeh jer se u sportu samo pobednici pamte".

Mi smo rekli da ćemo pokušati. Zvezda se ponaša realno. Ne živimo u virtuelnom ili tajkunskom svetu. Živimo u skalu sa svojim mogućnostima. Imamo 22 trofeja i tri triple krune. Prošle godine smo osvojili triplu krunu tako što smo ostali dužni igračima i trenerima oko pet plata. U skladu sa tim smo komponovali tim za ovu sezonu".

"Kad pravite tim morate početi već sada. Mi nismo imali sredstava za to jer smo morali da plaćamo obaveze jer živimo realan život u skladu sa mogućnostima. To ne umanjuje našu zahvalnost pomoći države, tačnije predsednika republike. Bez njega ne znam da li bi mnogi nam i pomogli, neki se ne razumeju i neće da se razumeju u sport, što razumem, neki su na kontra strani i kad vide da se nama pomaže hoće da pobesne, što opet razmem. U skladu s tim smo postavili tim, krenuli sa jeftinijim stručnim štabom".

"Realne mogućnosti su bile da prvo platite pet plata, dugovali smo tri miliona evra. Pa smo onda u toku sezone počeli da kombinujemo tim. Došlo je do promene stručnog štaba. Pa smo doveli smo Vildozu, pa je došao Kampaco. On je došao 19. decembra. A onda je došlo do saplitanja, kako to obično biva. To su nam španski prijatelji javili. Onda je došlo do prozivanja, napadanja. Znate šta ne razumem, da dugujete za igrače tri miliona evra, da zbog toga budete pod nekakvim finansijskim fer-plejom koji je UEFA relativizovala sa koronom, kod Evrolige to nije bio slučaj, a da pri tome dugujete državi sedam i po miliona evra i da nema finansijskog fer-pleja. Još vaš tužakaju za Kampaca, pa za malog Topića. Sve smo to prošli".

"Nemamo logistiku. Sećate se Barselone? Tu zaključite kakvu logistiku"

Za Kampaca su iz Evrolige istakli da su za Kampaca dostavljene neprecizne informacije?

"Nemojte očekivati od mene da se sada dokazujem sa Evroligom kada njih nema ovde. Uvek možemo da sednemo i to je prošlo i ostali iza nas. Hoću da vam kažem s čim se Zvezda susreće. 
U decembru smo rešili dugove tako što smo angažovali novog sponzora i naplatili dve godine sponzorskog ugovora i vratili dugove. Da smo imali sredstva, ostavili bi tim u kontinuitetu, Nikola Kalinić bi ostao, Davidovac bi ostao, Holins bi ostao, možda i Dejan Radonjić koji je napravio grešku odlaskom u Panatinaikos".

"Dolaskom Duška Ivanovića dobili smo novi kvalitet. Postigli niz uspeha i pobeda. Moja izjava gde sam rekao da se nismo "palili" na Top 8 je, onako, stavljena u botovsku kombinatoriku koja nas kao klub prati od 2019. Napravili smo takav pristup, malo je falilo da uđemo u Top 8. Zvezda ove godine ima jedno novo iskustvo, načeli smo ga prošle godine. Nemamo logistiku. Mi u budžetskim stavkama nemamo logistiku koja je prošle godine koštala 400.000, a ove je 700 do milion i dvesta. Sećate se utakmice sa Barselonom u Beogradu? Tu zaključite šta znači logistika i kako smo izgubili tu utakmicu. Nemamo logistiku, da li ćemo je imati, videćemo. I da li je to sport. To zavisi i od finansija i od voća i povrća i koverata i ostalih stvari".

"Naš dug prema državi u ovom trenutku, na današnji dan je isključivo za PDV, ovo je državni dukoment, to nije nikakva tajna, dostupno svakome ko hoće da se pozabavi, mi smo negde na 200 miliona dinara. Osnovni je 167 miliona i kamate 33 miliona. Ovde treba da se napravi dodatni obračun, da se od osnovnog duga odbije deset miliona što je plaćeno kroz UPPR i s obzirom da se kamata vodi od 2012. da se od ovih 33 odbije. Ako svodite na evre to je oko milion i po evra. Naš dug je samo na PDV. Delimično potiče iz 2021. godine. Kada plaćamo plate i naknade za igrače i sve mi sve poreze i doprinose prema državi izvršavamo. Što se tiče Partizana, njihov dug na dašanji dan je 871.745.590,45. Ako primenite pravi kurs, matematika nije teška, samo je deljenje. Izađe oko 7,5 miliona. Poslednji put su oni porez platili 8. juna 2017. Mi samo tražimo iste uslove. Da država za nas ima razumevanja narednih šest godina. Da za nas Arena na Novom Beogradu ima iste cene kao za Partizan jer ćemo sledeće sezone preći i sa mlađim i seniorskim timom u Arenu. Koliko znam ni Arena ni Pionir nisu vlasništvo ni Zvezde ni Partizana pa moramo imati iste uslove. Ako vas košta Arena sa svim utakmicama, mi kao klubovi treba da budemo transparentni, za tri sezone 73 miliona dinara. Sve utakmice, sve treninge seniorskog tima, mlađe kategorije, male sale i ostale stvari i vi platite samo tridesetak miliona. O čemu se radi? Idite pitajte Pionira da li Crvena zvezda duguje za svoje treninge, utakmice, priredbe, predstave".

"Ja u svakom slučaju čestitam Partizanu na uspehu"

"Zvezda nema nikakav drugi dug, u pretplati je za sve poreze i doprinose. Ako ste vi podneli, a to nismo mi nego ovaj drugi klub, 665 poreskih prijava, i nijednu niste platili, onda o čemu se radi? Ako vi svog trenera plaćate od septembra 2021, 29 poreskih prijava i na to ne platite porez... Vi kada dobijete platu plaćate li porez? Ovde na 29 ni na jednu nije plaćen porez. Tu je dug oko 30 i nešto miliona dinara. Ništa ne pričamo, samo o ravnopravnosti. I na sve to se stekne utisak da smo ravnopravni, na to ide tužakanje i prijavljivanje Evroligi oko Kampaca i Topića. Zato sam i razmišljao da li da dođem, ima li potrebe uopšte više da pričam".

"Vi kao novinari ne treba da se bavite površno temama. Kada ulzite u teme, a naročito kao navijač Partizana i navijač Zvezde, nego... Mislio sam da ćemo pričati o Kosovu i Metohiji. Kada zovete zvaničnike drugih klubova pitajte i njih za Kosovo. Pitajte ih za politiku. Nećemo više pričati ni o čemu. Nećemo gubiti vreme na te stvari nego ćemo se koncentrisati na rad pa kada se završi sezona onda ćemo pričati. Ja u svakom slučaju čestitam Partizanu na uspehu. Ja sam proveo devet godina u Partizanu kada mnogi nisu bili rođeni, a sada pričaju i drže lekcije. Ono što je žalostno za naš sport generalno, a naročito za košarku, je što je jako puno ološa ušlo u to. I to se vidi po tome gde nam je reprezentacija stigla i ako se ne opametimo i ne napravimo neki zajednički pristup, a tu su jako važni i Zvezda i Partizan, mislim da ćemo imati još gore uslove. Otkad Zvezda igra Evroligu stalno insistiramo da Beograd ima dva predstavnika. I to bez ikakvog licemerja. Borili smo se za to i uspeli da se izborimo. E sad da li ćemo i sledeće sezone imati dva predstavnika, videćemo. Očigledno nije dovoljno da budete samo prvi u AdmiralBet ABA ligi. Mi smo bili prvi, a onda je ušao još neko ko je bio drugi ili već koji. Ko je platio".

Da li je novac dat za Vildozu i Kampaca protraćen?

"Nemam šta kome da se pravdam niti da odgovaram niti smatram da je bilo šta protraćeno, a odmah iza toga će uslediti 'Hoće li ostati Kampaco i Vildosa i sledeće godine?' Dogovorite se šta je pamteno i šta je razumno i nemojte da upadate u zamke. Ipak se gledaju ovi programi i može da se zaključi da vidimo dosta nizak dijalog. Jesu li protraćeni ili nisu? Ako jesu, zašto bi ih dovodili i sledeće sezone? Šta vi mislite? Vi pitate mene bez toga što mislite. Uključite glavu, brate. Da li ste nekad videli magiju kao što je Kampacu? Vidim na osnovu pitanja".

"Kada se peva 'U boj krenite junaci', to neko treba i da razume"

"Treba pričati da bi se sačuvala ekipa i napravio kontinuitet. Zvezda nije sačuvala kontinuitet jer živi u realnom, a ne virtuelno msvetu. Mi ćemo učiniti sve napore da ostavimo i Kampaca i još neke igrače, kao i domaće igrače. Kada se peva 'U boj krenite junaci', to neko treba i da razume".

Očekivanja od AdmiralBet ABA lige.

"Sada smo relaksirani jer smo videli da ne morate da budete prvi u AdmiralBet ABA ligi da uđete u Evroligu. Valjda ćemo i mi uspeti da nađemo tih 500.000 evra. Jesmo cigani, pa ćemo možda da prosimo. Mi ćemo naš porez platiti, ali ne tako što ćemo žickati od naših navijača. Mi smo udruženje građana i naći ćemo način da platimo porez. PDV je kod nas trebalo da bude znatno manji, ali pravo da vam kažem, kada smo videli koliko drugi ne plaćaju, što bismo mi bili budale? Ako vi niste platili porez za Gagića, za Veličkovića, za Jaramaza, ako niste platili od 8. juna 2017, ako ni na jednu od 665 poreskih prijava niste odgovili, ako imate 120 različitih zahteva da date opomenu i ako na sve to od iste te Poreske uprave dobijete za 2022. da ste izmirili porez da odete s tim u Evroligu, što bih ja to više objašnjavao. Ja s tim samo stičem neprijatelje i da me napadaju mene i moju porodicu. To se radi. I nemate nikakvu zaštitu. Onda razmislite da li počnete sebe da štitite. A što je najgore tu se ubacuju dezinformacije, laži, prevare, obmane građana i širi se mržnja između dva beogradska kluba, Između komšija. Ako navijate za Partizan, a ja za Zvezdu, hoću da se šalimo. Da imamo normalnu komunikaciju. Ja imam jako puno prijatelja u Partizanu. Evo na primer ta ABA liga kud putuje, šta putuje. Žalosno je šta se događa sa Borcem iz Čačka. Nama će ispasti peti klub iz ABA lige. Prošle godine u aprilu kada je Zvezda tražila da se liga prošili na šest klubova za Srbe, naši klubovi su glasali protiv toga. Da se ne igra baraž, ušao bi i Zlatibor".


"Samo molim vas da ne ispadne da je ovo bilo kakva reakcija na nešto što se juče događalo. Stvarno iskreno čestitam Partizanu na ulazak u Top 8. Verujem da mogu da naprave i korak dalje. Crvena zvezda će protiv Fenerbahčea igrati maksimalno. Zvezda poziva sve svoje navijače da dođu na utakmicu i stanu uz nas. Ne samo na utakmicama Evrolige nego i na utakmicama AdmiralBet ABA lige i KLS".


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Колатерална Штета
Tuesday, 11.04.2023
14:27

Ne znam šta ovaj priča, ali ja i dalje nisam zaboravio da je ugašen klub koji je dugovao državi i poveriocima preko 15 miliona evra i krenuli od 0. Ko će te dugove da vrati, ili su oni zaboravljeni