Čović: "Doći do 'A' licence Evrolige nije baš sportska priča, Srbija zaslužuje dva predstavnika"

Autor: Nemanja Janošev
petak 20.09.2024.
12:58
Izvor: Sportske.net

Zašto je Evroliga nema na sjajne događaje iz Beograda?

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović izjavio je da je izuzetno teško doći do "A" licence u Evroligi.

On je istakao da se ne slaže da je prošlih sezona Crvena zvezda podbacila u elitnom takmičenju.

"Ne slažem se da je bilo podbačaj. Moglo je da bude i gore u Evroligi... To su priče prodavaca magle koji pokušavaju da pokriju svoje neuspehe i svoje ogromne budžete pričajući da su važni samo rezultati u Evroligi. Za to takmičenje bismo trebali da saznamo i nikada nisam nezadovoljan. Ni kada smo 11. ni kada smo osmi... Crvena zvezda mora mnogo više da radi sa medijima, da napravi svoju mrežu. Rezultat je bio takav kakav je, tri trofeja prošle godine, ukupno 25 od 2011. 

Cilj nam je da napravimo što bolji rezultat u Evroligi. Roster je pristojan i prošle godine je bio. Imamo pristup da našu osnovu čine domaći igrači koji razumeju šta znače trofeji i ostale stvari uz uvažavanje stranaca koji takođe to moraju da shvate, kao što je to učinio Kampaco. Janis radi odličan posao, odlično sprema ekipu, sada da ga poredim sa prošlogodišnjim... To verovatno jer sam rekao da je prošlogodišnji tim najbolji. Jeste bio, do tada. Potrebno je strpljenje, sabiramo utiske, procenjujemo i ocenjujemo koliko smo uspešni u maju ili junu. Mislim da kada je Zvezda završila o tri trofeja, malo se govorilo kako je Zvezda maestralno odigrala završnicu sezone. Težište je preneto na neke nedorečene priče, pa je uneto spinovanje hoćemo li biti ili ne u Evroligi umesto da se pričalo o košarci i koliko je bilo kvalitetno sve ono što je Zvezda sa stručnim štabom i igračima uradila u završnici".

Prioritet je "A" licenca, ali do nje je teško doći.

"Potrebno je da najkraće ubedimo suvlasnike, ovih 11, da se otvori prostor da se proširi broj akcionara u Evroligi, a to nije jednostavan posao. Nije baš samo sportska priča i ima neke druge elemente. Važno je da imate i dobar rezultat i dobru posetu, mislim da i Zvezda i Partizan imaju veliku posetu i dobre ambijente. Očekujem da bi to neko trebalo da proceni i vidi. Videćemo kako će ići reorganizacija Evrolige, biće tu puno posla. Korak je ispušten u nekom prethodnom vrmeneu, nažalost. Kada se moglo mnogo lakše ući i postati akcionar, ali sada moramo da vidimo kako dalje. Mislim da je dobro za srpsku košarku i Beograd da imamo dva evroligaša". 

Šta je potrebno da se uradi da se dođe do "A" licence?

"Nemate tu baš direktan odgovor. Još uvek to nije potpuno definisano. Tako da, videćemo kako će ići sa reorganizacijom. Oni svi ističu našu atmosferu, publiku i organizaciju. Evo opet je Beograd u igri da bude organizator Fajnal foru, ali nije lako ući u akcionarsko društvo bogatih vlasnika. Morate nešto i njima da učinitie da ih privolite. To je potpuno normalno. Moramo na sport da gledamo kao značajnu privrednu granu. Biće neophodno vreme da dođemo do toga, ali postepeno postajemo konkurentni, ali tih naših 22.000.000 je polovina od nečijih 40.000.000 i više i toga moramo biti svesni i moramo pored da držimo aparat za gašenje požara, da ih ne palimo previše. Povremeno mi među nama upotrebimo isti".


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke