Čović: "Jako je tužno i ružno da neko poriče pomoć države"

Autor: Nemanja Janošev
sreda 21.02.2024.
20:48
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Zvezde o aktuelnim stvarima.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je gostujući u podkastu "Luka i Kuzma" da je minuli Kup Radivoj Korać u Nišu najbolje organizovan do sada.

On je najpre počeo sa najaktuelnijim temama, pa se osvrnuo na izjavu Željka Obradovića da Partizan nije državni projekat.

"Jako je tužno i ružno što je u izjavi neko rekao i poricao pomoć države. Kada je Zvezda izlazila u javnost to su bile eksel tabele i podatke. Tužno je jer pričamo o tome, a ne o izvanrednoj utakmici u Nišu, o pobedi Zvezde, četvrtom Kupu u nizu, da smo imali fenomenalno suđenje mladih sudija. Neke evroligaške sudije su pronašle opravdanje, a bili su na 50. rođendanu Boltauzerove žene", počeo je Čović i nastavio:

"Nikada nijedan naš trener nije pretio nijednom sudiji, niti je imao kapacitet da mu kaže 'slušaj, ako ne budeš sudio kako ti mi kažemo, nećeš suditi Evrokup i Evroligu'. Trojica mladih sudija su časno sudili, bilo je tu sitnih, normalnih grešaka, ali ni u jednoj grešci niste mogli da vidite kalkulaciju da vuku na našu stranu ili na Partizanovu. To me je podsetilo kada je pokojni gospodin Šaper '96 godine napravio promenu jednog broja sudija kada je uveo mlade arbitre i to su sada te sudije aktuelne".

Dotakao se i finansijskih kontroli koje od juče deluju u Crvenoj zvezdi i Partizanu od strane države o

"Ne samo da je ružno i tužno... Sada su ušle to kontrole države, s tim što se sada rade završni računi. Ovo kažem jer, nama to ne smeta, ali se iskreno nadam da će biti objavljeno ono što bude urađeno. Mi smo u 2022. godini negde u maju, aprilu i mi i KKP i FKP i FKCZ dobili budžetsku inspekciju. To je kontrola svih sredstava koja ste dobili od države. Jedan deo sredstava ide preko ministarstva za sport, do KSS, pa se odatle deli klubovima. Jedino kada nije išlo preko KSS, to je bilo dva puta tokom perioda korone kada su klubovi dobili oko 50.000 evra. Treći način su državna preduzeća kao što su Telekom, NIS, Poštanska štedionica. Mi nismo videli druge zapisnike".

O kvalitetu AdmiralBet KLS budući da smo videli dobre predstave Vojvodine i Čačka 94 na Kupu Radivoja Koraća.

"Mislim da je KLS kvalitetniji ove godine i da je relativno dobro organizovan kao KLS. Jer su veća ulaganja kod Vojvodine i kod Čačka i kod Spartaka. Ima li potrebe za ABA ligom ili ne? Otvoreno vam kažem da je Srbija dostigla nivo da može da ima vrlo kvalitetnu ligu isključivo iz Srbije sa 12 klubova. Ta liga nema nikakvu prohodnost prema Evropi. Ne mislim da je nemoguće, videćemo kakvo nas vreme čeka. Pominje se sada Dubai, pominje se reorganizacija Evrolige sa 18 na 20, to neće biti u sledećoj godini. Nema Rusa, pitanje je da li će biti Makabija. Oni jedno vreme nisu igrali domaću ligu, nemam ništa protiv njih, samo konstatujem da je situacija takva. Kup donosi iznenađenja, ali ja nisam video mlade igrače, video sam našeg Andreja Kostića. Nisam to primetio ni u klubovima KLS. Video sam dosta stranaca. Naša je koncepcija da redukujemo broj stranaca. Ne vidim da neko radi nešto sa mladim domaćim igračima kako je to FMP radio. Mega tu nešto radi, mada su i oni sada imali četiri stranca. Gledao sam pionirsko finale 3/4, ali oni koji su donosili prednost su Crnogorci. Kada bismo uspeli da izbacimo svake godine jednog, dvojicu ili trojicu klinaca, da igraju ABA ligu. Nije Topić proigrao u Megi, već u mlađim kategorijama Zvezde, na ANGT turniru. Desilo se posle to što se desilo, lekari kažu da je bio preopterećen. 

ABA liga sa ovim brojem stranaca nije uopšte naivna. Ona je 2-3 liga u Evropi i vrlo pažljivo bismo trebali da radimo". 

O Kupu...

"Kup je doneo to što je doneo, Niš En-ti put. Najbolji Kup do sada, nije bilo tuča, vređanja, dobro navijanje... Bilo je možda u polufinalu u meču Vojvodine i Partizana. Pod vređanjem mislim na supruge aktera koji čak ni ne igraju, predsednik države... Tu se pravi čak politizacija sporta".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke