Čović na RTS - O porazu od Dubaija, budžetu, broju prodatih karata, poreskom dugu, državnoj pomoći...

Autor: Darko Mitrović
petak 27.09.2024.
18:55
Izvor: Sportske.net

Transparentno...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Na početku večerašnjeg gostovanja u Beogradskoj hronici na RTS, predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je najpre otkrio kome je klub poklonio dve karte uoči ove emisije.

''KK Crvena zvezda je u saradnji sa Matematičkom gimnazijom dao dve sezonske propusnice za novu sezonu. I prošle godine smo imali saradnju sa njima i tu decu ne smemo zapostaviti''.

Ciljevi Zvezde u novoj sezoni?

''Nama je cilj da odbranimo sva tri trofeja i da u Evroligi uđemo u Top 10. Imamo dobar tim i stručlni štab''.

Zvezda je u novu sezonu ušla porazom od Dubaija.

''Ima više faktora. Ja se uopšte ne uzbuđujem zbog toga. Dubai nije prijatno gostovanje. Prvo, imate putovanje pet i po sati, plus sve ono što ide uz to, da se aklimatizujete. Ekipa još treba da se lagano uigra, nismo imali ni sve igrače, ali se pokazalo šta sve Zvezda ne sme da radi. Ali, trofeji se osvajaju u maju i junu. Važno je da navijače ne uspalite nerealnim obećanjima, jer vam onda treba aparat za gašenje požara''.

Kako doći do licence Evrolige?

''Zavisi od novca, a drugi faktor je lobiranje. Zvezda je već deceniju u kontinuitetu učesnik EL. Stalo nam je do licence, ali i Evroligu očekuju određene reorganizacije. Pojavio se arapski fond koji hoće da otkupi akcije u Evroligi, milijarde su u pitanju, pojavila se i jedna grčka firma, videćemo. Sa naših utakmica se vrte razni klipovi u EL i niko u tome ne može da dostigne dva beogradska kluba''.

Da li će se formirati jaka srpska liga?

''Mislim da Srbija to može da napravi i da smo došli u vreme u kom je to potrebno. Regionalna (AdmiralBet ABA) liga ima puno neizvesnosti. Mi smo prvaci regionalne lige, ali smo morali da platimo da bismo igrali u Evroligi.

Ostali savezi nisu baš tako raspoloženi za ABA ligu koju najviše finansira Srbija. Sve to govori da Srbija treba da razmišlja o nacionalnoj ligi, kao i o razvojnoj ligi. Košarka se brzo menja i to teba pratiti. Ali, ako bismo i napravili našu ligu, kako bismo išli u evropska takmičenja. Treba napraviti strategiju na ovu temu''.

Koliko državi znači što ima dva evroligaša?

''To znači dosta i za Beograd i za srpsku košarku. Mi smo i poslednjim rezultatima pokazali da je naš najveći brend košarka, uz uvažavanje vaterpola. Dobro, tenis je individualni sport. Košarka je u kontinuitetu, imamo četiri srebra i jednu bronzu od kada je Srbija samostalna država. Treba je dalje razvijati i mislim da je država to shvatila i zato pomaže''.

Juče je predsednik Partizana Ostoja Mijailović otkrio koliko iznosi budžet crno-belih, a kako Zvezda stoji po tom pitanju?

''Budžet Crvene zvezde je ove sezone na oko 22.000.000 evra. Prvi tim sa stručnim štabom je na nepunih 15 miliona. Država nam pomaže između 33 i 35 posto. ali, jedno je direktna pomoć kada država da donaciju, a drugo kada sa državnim preduzežem potpišete ugovor o sponzorstvu. Vrlo smo zahvalni državi. Mi obezbeđujemo 60 posto budžeta iz naših aktivnosti koje nisu vezane za državu. Košarka nije fudbal, nije komercijalna, pa je nemoguće obezbediti 100 posto sopstvenih sredstava. Kad osvojite Evroligu, vi dobijete dva miliona evra, a jedan ozbiljan igrač vas košta od dva do četiri, možda i pet miliona evra''.

Partizan je prodao oko 15.000 sezonskih karata, a Zvezda?

''Mi smo na nekih 10.600 sezonskih karata, sa prihodom oko 3.75 miliona evra. Mi ćemo se truditi da odemo na 11 hiljada i da 7-8 hiljada imamo slobodnih karata. Znate, Zvezda ima 14 klubova koji su u međunarodnim takmičenjima. Od toga su 4-5 u najvišim evropskim takmičenjima. Ne znam kako je u drugim klubovima. 

Mi smo transparentni u finansijama i svemu, nemamo reprograme za poreze, nsimo imali nijednu primedbu o trošenju državnih para. Imamo određenu obavezu prema porezu od stotinak miliona dinara, koji postepeno sustižemo, ali to je znatno manje u odnosu na neke druge klubove. 

Uvek smo imali podršku, mislim da imamo najbolje navijače, ali su rastegnuti, treba pokriti fudbal, košarku, ženski rukomet i ostale. Naši navijači ne podržavaju ABA ligu koja je doprinela svojim ponašanjem da se naši navijači distanciraju jednim delom od toga'', konstatovao je Čović, a u prilogu pogledajte kako je prokomentarisao svoju kandidaturu za mesto predsednika KSS i kakve bi to posledice moglo da ima na njegovu ulogu u Zvezdi.


-

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke