Čović otkrio deficit Zvezde, koliko ima Kalinić, a da li će ostati na Malom Kalemegdanu?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 09.09.2021.
13:01
Izvor: Sportske.net

Nebojša Čović imao veoma interesantan intervju pred početak nove sezone.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Nebojša Čović je bio domaćin novinarima iz "SportIn televizije", a imao je šta da priča pred početak nove sezone. 

Izjava Zorana Savića je bila za mnoge dvosmislena, što je istakao i Nebojša Čović. Radi se o izjavi da drugi tim jedne ekipe ne može igrati u ABA ligi.

"Ta zabava je trajala preko godinu dana. Mi smo tužili ABA ligu i dobili na sudu u oba sudska spora. Kada neki klubovi nemaju rezultat, očekuju da on pada sam od sebe, onda se pribegne čaršijskim pričama i neistinama. Nisam prepoznao Crvenu zvezdu, a ponajmanje FMP u onome što je Savić izjavio. Ono što su Zvezda i FMP uradili se zove franšiza, nikada ta dva kluba nisu bila jedan klub. Sve je urađeno sa Zakonom, prošlo je KSS, MInistarstvo omladine i sporta...", rekao je Čović.

"Ja sam u njegovoj izjavi prepoznao nešto drugo, a to su Budućnost i Studentski centar. Ja ne volim što nije bio konkretan, ako tako radite na ovaj način stvarate prostor za manipulaciju. Dobrim delom se slažem sa Savićem kada su u pitanju menadžeri. Svašta se događa kada su oni u pitanju, mislim da je i reprezentacija Srbije bila izložena pritiscima i uznemiravanjima, ali time treba da se bave oni koji sede u KSS-u", rekao je Čović. 

Aktuelni predsednik Crvene zvezde je rekao da je praktično sramotno ono što se dešavalo u Beogradu jer je država izdvojila ogroman novac za reprezentaciju koja je morala da se plasira na Olimpijske igre.

"Država je za te akcije dala 6 miliona evra, imali ste igrače, tri MVP igrača, najbolje trenere... Nije normalno sve što se dogodilo, treba da povučemo veliko iskustvo iz toga. Košarka nam je na velikoj silaznoj putanji, to je realnost. Ne možemo da živimo od prošlosti", rekao je Čović. 

Nikola Kalinić je stigao u Crvenu zvezdu, radi se o renomiranom evroligaškom košarkašu koji je umalo završio u Realu, zbog čega su se pojavili natpisi da je klub sa Malog Kalemegdana izdvojio za njega 2,5 miliona evra. 

"Daleko je od toga, od tih 2,5 miliona evra. Zatresao je region, bilo je prirodno da on odluči da se vrati. Bili su ogromni pritisci i finansijski izazovi. Kalinić se vratio u Zvezdu jer se tu afirmisao. Zvezda nema te pare. Nije ništa jeftino, ni 100 hiljada, ni milion. Nikad neću sebi dozvoliti da pitam odakle Partizanu pare, ali želim da se Zvezdi obezbede normalni finansijski uslovi", rekao je Čović. 

"Nije isto igrati EL, Evrokup, FIBA Ligu šampiona. Ako nema pravila igre, onda je podložno manipulaciji, onda je podložno politizaciji, pa onda imate i vređanje predsednika države", rekao je Čović. 

Posebno razočaravajuće je bilo ponašanje Saše Obradovića za Nebojšu Čovića. 

"Naš deficit je manje od 3 miliona evra. Mene je najviše pogodilo i iznenadilo, razočaranje koje sam doživeo sa Sašom Obradovićem, on nas direktno košta 650 hiljada evra. Nisam nikada očekivao da će se to desiti, a tek nisam očekivao da će naplatiti za nepuna 4 i po meseca ceo svoj ugovor. Skauting i dovođenje igrača je podiglo tu cifru na 1,5 miliona evra. Na taj način smo doputovali do deficita, ali smo formirali jednu respektabilnu ekipu", rekao je Čović. 

Može li Zvezda da odbrani titulu? Poseban osvrt je Čović imao na Partizan i svoj odnos sa Željkom. 

"Tačno je da su se drugi pojačali, da se Partizan pojačao, da je došao jedan od najboljih, ako ne i najbolji košarkaški trener u Evropi, Željko Obradović. Mene i Željka veže drugarstvo i prijateljstvo. Te 1995. i 1996. godine, posle Atine i povratka na velika vrata, Duda Ivković je pred Atlantu rekao da ne može više da radi taj posao, a onda smo seli i pričali zajedno. Dogovorili smo se da Željko bude trener, a da Duda ne ode. Uvek se pita i politika, bio sam gradonačelnik Beograda. Prošli smo sjajne trenutke, igrali smo finale 1996. godine na OI. Nezaboravan doček u Beogradu... Partizan je dobio veliki kvalitet, ali mi se nećemo predati. Trudićemo se da odbranimo sve što smo osvojili, koncentrisani smo na teren, ali ostavićemo jedan deo i za van terena", kaže Čović. 

Ističe i da njegov odnos sa Željkom Obradovićem ne može tek tako da se poremeti.

"Ne može se poremetiti, dosta toga smo prošli. Ako se nastave divljanja navijača, verujem da će Željko reagovati. Prethodnici nisu reagovali, uprave nisu reagovale. Što se mene tiče, odreagovaću na svaku situaciju ukoliko je ona u domenu mojih odgovornosti dok sam predsednik Crvene zvezde. Ja još nisam ušao u proces kandidature za novi mandat predsednika Crvene zvezde. Zbog zdravstvenih problema sam izgubio kilažu, energiju, moram da stabilizujem zdravstveno, nije lako voditi Crvenu zvezdu", rekao je Čović. 

Celokupnu emisiju pogledajte u nastavku. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke