Čović pričao o direktoru Partizana, licenci za Evroligu i otkrio - Napuštaju li srpski klubovi AdmiralBet ABA ligu?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 19.09.2023.
10:44
Izvor: Sportske.net

Govorio i o ciljevima.

Printscreen/TV Prva
Printscreen/TV Prva

Povezane vesti

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović gostovao je ovog jutra na "TV Prva" gde je pričao o tome kako protiču pripreme, ali i o aktuelnim temama u domaćoj i regionalnoj košarci.

Zvezda se vratila sa pripremnog turnira u Minhenu, a ubrzo kreću put Kipra gde će biti i okončan period spremanja uoči nove sezone.

"Dobro protiču pripreme. Ide sve po planu, jedino što je kratak vremenski period za pripreme. To su sada neka nova pravila, ne baš od ove godine, vezana za ograničenje od 35-40 dana. I to uvek trenerima bude kratko. Drugačije su nego one pre kada su bile planine... Imao je sitnu povredu Teodosić, Hanga je osetio problem sa mišićem. Šabaz je osetio neke bolove u mišiću, ali za sada ništa komplikovano", počeo je Čović.

Tim je, kako kaže, formiran.

"Mi imamo 16 igrača u ovom trenutku i mislim da je negde to, to. To ne zavisi od nas i stručnog štaba. Od toga šta Duško Ivanović bude analizirao i rekao".

Prvi čovek crveno-belih istakao je da je jedan od ciljeva i osvajanje Evrolige što je nedavno takođe pričao.

"Naši ciljevi su osvajanje AdmiralBet ABA lige, domaći kup, domaće takmičenje i ulazak na Fajnal for Evrolige i pokušaj da osvojimo Evroligu. Videćemo da li ćemo u tome i uspeti, tako je i formiran tim. Misilim da je ovo najbolji tim otkako sam ja u upravi. Od danas se priključuju Tobi i Davidovac i od danas ćemo biti kompletni".

Zvezda ne učestvuje u ABA Superkupu što je podiglo mnogo prašine u regiji.

"Ima puno ljudi koji pričaju neistinu, kao i Milija Vojinović koji je izjavio tako nešto, pa se posle izvinjavao. Direktor firme u kojoj je Crvena zvezda suvlasnik da takvu izjavu. Razumem njega pošto sve više analiziramo ko se kako ponaša, ali nije dobro što neko priča neistine. Taj menadžment je dozvolio da ta liga počne bez kalendara takmičenja. Znamo svi kako se to dešavalo u plej-ofu i kako je tu namešteno. I tu je Milija dozinformisao. Pričao jedno i drugo. On je potpuno nebitan, u smislu nečega što bi on kao sportski direktor trebalo da radi, odnosno da ne bude ni na ovoj, ni na onoj strani. Mi smo kao Skupština doneli odluku na kraju prošle sezone da se igra Superkup, ali da se definiše termin. Niko do jula nije rekao koji je termin. Oni to tako rade. To je dosta amaterski pristup samog menadžmenta. Zvezda ne može da čeka, mi smo dogovorili niz termina. Gde ste čuli da se Superkup igra ponedeljak, utorak i sreda. Obično se igra vikend. Taj termin se poklapa sa seminarom evroligaških trenera u Barseloni. Naš trener je otputovao tamo. Bili smo blizu toga da ga malo pomerimo, ali tu ima i onih koji su uvek protiv toga šta Zvezda predloži. Mi kažemo da je dan, i stvarno jeste, ali onda će drugi da kažu da je noć. Na kraju krajeva, šta ja imam da se pravdam u ime Zvezde. Jasno vodimo politiku kluba. ne lažemo, dajemo konkretne informacje, ne podležemo društvenim mrežama i malginim komentarima na portalima, raznoraznih idiota i mrzitelja. Prema tome, mi kažemo koliko smo dobili para, koliki nam je budžet. Mi to sve objavimo, to stoji na našem sajtu. Neki drugi klubovi to ne žele da objave i ne bave se time".

 Govorio je i o finansijama, te se dotakao promena u srpskoj košarci.

"Prošle godine nismo isplatili igrače za sezonu 2020/21 i 2021/22, što je nonsens i jako ružno. Zvezda je u tim sezonama uzela triple krune. Toliko o tome da smo državni bankomat. Za 12 sezona smo dali 9.000.000 za poreze. Nismo klub koji duguje preko 1.000.000.000. Sad je to nešto izmireno, ali na vrlo specifičlan način. E, zato mi više nismo zemlja košarke. zato je Pešić u pravu što to kaže. Jedino nije u pravu što se tiče domaće lige. Naš rezultat, koji je sjajan, i čestitam im na tome. Naš rezultat nije proizvod sistema nego rada određene grupe. Kao što je rezultat juniorskih prvaka isto nije rezultat sistema. Mi nemamo sistem. To nije ništa lično, već je činjenica".

Na pitanje da li je potrebna nova struktura, Čović je potvrdno odgovorio.

"Naravno da je potrebna. Ono što je bilo na Staroj Planini, što je takođe pokušalo da se ispinuje raznim odvratnim i nerealnim saopšetnjima, a onda i izjava Šilobada koji je bio tamo i ćutao. Čak je i rekao da je saglasan sa mnogim stvarima, ali da to nisu pitanja za njega. Onda napadi na FMP. On nikada ne sme da pomene FMP, jer mu je taj klub obezbedio egzistenciju i stan. Ali to nek ide na njgeov obraz".

Kako ističe, nije se polemisalo o tome da srpski klubovi napuste AdmiralBet ABA ligu.

"Klubovi su doneli odluku da za dve sezone Srbija ima profesionalnu ligu. Nije pričano da će klubovi iz ABA da napuštaju ligu. Hrvati i Slovenci igraju domaće lige. Koji je razlog da srpski klubovi igraju ABA 2 ako ne mogu da se plasiraju u ABA ligu. Mi pokušavamo da podignemo broj klubova iz jedne države. Traženo je da se ide na šest klubova iz jedne države, a ne pet".

Dotakao se i licence za Evroligu, te potencijalnog istupanja iz AdmiralBetABA lige.

"Nas intersuje prohodnost u Evropu. Ako naša liga napravi prohodnost, onda treba racionalno sesti i videti da li ABA treba da se igra u ovom formatu. Ona može da se odigra i u drugačijem formatu. Mi sad imamo preko 80 mečeva tokom sezone. Nekad su klubovi u SFRJ imali po 20-30 mečeva. Onda ste imali vremena i za pripreme i za reprezentacije... Mora se uspostavi sistem, a ne da vam se događa da decu od 12 i 13 godina odvode turski i španski klubovi. Mora da se nađe mesta i za školice košarke. Mislim da je Zvezda zaslužila licencu i to je trebalo da se desi prošle godine. Ali smo prošle godine videli tužakanje i napadanje na Zvezdu, najgore stvari... Zvezda zaslužuje i očekujem. Kad? Ne mogu da kažem? Ko zna šta će sve da se desi".

On je na samom kraju pričao i o tome šta je potrebno za boljitak domaće košarke.

"Pešićevo upozorenje je sasvim na mestu. Da je sada pravi trenutak. Da se sada treba koncentrisati na to da se pripremimo za Olimpijske igre. Nije normalno da imate jednog ili dva zaposlena trenera, moramo da vodimo računa o strukturi. Morate imati strikturu. Nama je košarka najtrofejniji sport, zaslužuje da ima svoj trenažni centar. Dok sam bio gradonačelnik 95. i 96. godine uspeli smo da napravimo "Kuću košarke". Tada nam je bio plan da ga napravimo u Pionirskom gradu, da ga potpuno renoviramo. Da smo to uspeli, tamo se ne bi snimao Veliki brat i druge volumentne emisije. To je neophodno".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke