Čović: "Protiv Zadra ti ne treba trener da bi pobedio, a ti izgubiš, samo jednom sam ja selektovao igrača"

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 14.11.2022.
14:10
Izvor: Sportske.net

Mnogo tema za razgovor.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović bio je na raspolaganju medijima nakon predstavljanja novog trenera Duška Ivanovića.

On je opširno analizirao prethodni period pod vođstvom Vladimira Jovanovića kojem se zahvalio na svemu pruženom i više puta naglasio da veruje da će mladi stručnjak napraviti zavidnu karijeru.

"Vi znate da ja nisam tako kratko u košarci, ali sam uvek imao pristup da mladim trenerima dajemo šansu. Dobro se to pokazalo. To je nešto što je u interesu srpske košarke. Kad pogledate, jako je mali prostor za angažovanje srpskih trenera preostao i mislim da imamo tri vrlo perspektivnih trenera koji dolaze. To su Dušan Alimpijević, Vlada Jovanović i Nenad Stefanović. Ono što je rizik kada vam dolazi mladi trener, to je stepen strpljenja u kom možete da izdržite razne pritiske. 

Mnogi misle da Zvezda nije za učenje, pa nije ni reprezentacija za učenje. Mnoge smo otkako sam ja tu postavili za trenere reprezentacije, pa se nisu baš proslavili. Mi smo u ovom poslednjem slučaju sa Vladom Jovanovićem imali dovoljno dobar uzorak da vidimo kakva bi dalja perspektiva bila da je ostao, ne samo za klub, već i za njega isto. Na osnovu toga, procenili smo da obavimo sporazumni prekid saradnje".

Potom je usledila polemika oko autoriteta mladih stručnjaka u klubu kakav je Crvena zvezda.

"Mislim da nisu napravljeni veliki kiksevi, ali to je svaka utakmica izgledala tako da smo bili blizu da pobedimo, pa nismo pobedili. Tu može da se posmatra i aspekt struke. Vlada Jovanović je odličan, posvećen trener, čovek koji živi košarku i verujem da će uspeti da napravi dobru karijeru. E sad, pitanje je da li su te njegove osobine dovoljne da se susretnu s njegovim autoriterima. Moj savet svakom mladom čoveku koji dolazi na bilo koji posao jeste da ne dopusti da se ni trunka autoriteta ugrozi. Sitnice dovode do toga. Ako dozvolite lančić, pa vam ne smeta, dozvolite rasparanu garnituru, pa vam ne smeta. Onda rasturate ceo sistem. Tu nema dobrote".

Zatim je produžio priču o rezultatima smatrajući da su doživljena samo dva kiksa - protiv Panatinaikosa u Evroligi i protiv Zadra u AdmiralBet ABA ligi. Ipak, malo se zabrojao rekavši da je Zvezda odigrala devet mečeva u eliti, umesto sedam, kao i da je šest odigrano u gostima, umesto pet.

"Mi smo od devet utakmica u Evroligi šest utakmica igrali u gostima. Imali smo interesantno suđenje do sad. Gotovo da se nigde nismo obrukali. Imali smo crveni signal u pripremama protiv Olimpijakosa. To pričam da vidite da mi nismo baš amateri u ovom poslu. Ali, ako neko ubaci tri defanzivna igrača i ne pogleda analitiku - ta tri igrača igrala su nepuna pet minuta zajedno... Ne postoji čovek koji nije napravio grešku. Od tih devet utakmica u Evroligi, ako bismo mogli da nazovemo nešto kiksu, to je poraz od Panatinaikosa. U AdmiralBet ABA ligi, od Zadra nismo smeli da izgubimo ni tamo. Ako ste pravi profesionalac, protiv Zadra nam nije trebao ni trener, to se moralo dobiti", ocenio je.

Potom se ponovo dotakao bivšeg trenera Jovanovića.

"Forsiraću s naše strane da se misli da je Vlada Jovanović vrlo perspektivan. On je neko ko je napravio odličan rezultat s mladom reprezentacijom. Bili su u "B" diviziji, osvojili ga, ušli u "A"... To nije mala stvar".

Zavirio je i u seniorsku reprezentaciju Srbije osvrnuvši se na izjavu selektora Pešića koji je rekao da rezultat na EP nije debakl.

"Da li je EP neuspeh ili debakl, u svakom slučaju nije uspeh, sad možemo da variramo sa izrazima".

Kako će sada izgledati roster Crvene zvezde i da li su spremni da promene politiku zacrtanu letos?

"Želimo da imamo većinsku strukturu sa domaćim igračima. Došao je novi trener, on će ocenjivati... Provlačilo se kroz medije da trener nije pravio selekciju. Ja nisam neozbiljan čovek. Nijedan jedini trener koji je bio u Crveno jzvezdi od 2011. nije dobio nijednog jedinog nametnutog igrača. Bilo je povuci-potegni sa Radonjićem oko Sofa, pa je on otišao. Pa sam ja insistirao da plarim obeštećenje za raskid. Mi smo na 35 odsto našeg budžeta od strane države. Sada su teška vremena, pa smo došli na 45 odsto. Šta se dogodilo sa budžetskim inspekcijama, gde je sada ono "kako se saznaje". Mi smo bili transparentni, očekuje se da se sada sazna nešto i o drugima. Živo me zanima šta se tu događa. Dajte da se bavimo realnim stvarima. Došli smo do ubacivanja rijalitija u sport".

Šta je neophodno ovom timu Crvene zvezde?

"Ovom timu je potreban veći autoritet koji će postaviti sva pravila igre. Ne kažem da ga Vlada nije imao, ali jači je neophodan. Mnoge priče su puštane da je Duško strog trener... To je sport. Iza igrača ne mogu da stoje mame i tate, menadžeri. Možete da imate 10 MVP-a u ovoj ekipi i da ne osvojite ništa. Vrlo blizu u prethodnom periodu se to i dogodilo. Svi zajedno pobeđujemo i svi zajedno gubimo, počevši od uprave, pa do poslednjeg zaposlenog u klubu. Karakteristike Duška Ivanovića su upravo te, a potom i iskustvo. Gde god je radio, osvajao je trofeje. Proveren je evroligaški trener. Na nama je da obezbedimo uslove. Ono što mene brine je da finansijski zatvorimo sve ono što smo postigli. Naš budžet se ove sezone kreće negde na oko 10.000.000 evra, ali tu ne mislim samo na prvi tim, već na sve selekcije, škole košarke i ostalo. Nikada nismo kombinovali niti sa menadžerima, niti sa klubovima".

Čović prati komentare na društvenim mrežama, ali i medijske napise.

"Smetaju mi senzacije i neistine, ali sam naučio i to od sad. A naručito mi smetaju glupi komentare na mrežama od kojih treba zaštititi svakog i svačiju porodicu".


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke