Čović razočaran: ''Sport izgubio smisao, kakva je sudbina Evrolige?''

Autor: Darko Mitrović
sreda 23.03.2022.
21:22
Izvor: Sportske.net, Nova.rs

Očekivao je drugačiju odluku, pita se šta će biti sa premijama za poništene pobede.

Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Povezane vesti

Uoči puta u Berlin na utakmicu protiv Albe, Crvena zvezda je organizovala otvoreni trening, a pred početak treninga prvi čovek kluba Nebojša Čović je razgovarao sa novinarima o aktuelnim temama, pre svega o jučerašnjoj odluci o definitivnom izbacivanju ruskih klubova iz Evrolige i Evrokupa do kraja sezone, uz brisanje njihovih rezultata u ovim takmičenjima.

Iako je na ovaj način Zvezda uvećala šanse za plasman u četvrtfinale Evrolige, Čović ne krije razočaranje zbog ovakve odluke 11 licenciranih klubova Evrolige.

''Ja sam mislio da će to biti privremeno, nekih mesec, mesec i po dana, ali nakon jučerašnje odluke mogu da kažem da smo ušli u jednu komplikovanu situaciju. Naravno, niko nije očekivao ni priželjkivao rat, posledica su ove komplikacije. Poslednji sam čovek koji podržava sankcije, pogotovo nakon svega što smo mi na ovim prostorima prošli.

Očekivao sam da će biti pronađeno neko rešenje, poput izmeštanja ruskih klubova na neutralan teren, Beograd ili neko drugo mesto, izglasano je izbacivanje, za mene veoma ružno. Vi ste praktično izbrisali te klubove, izbrisali njihove rezultate, a komplikovana situacija…

Kakva je sad perspektiva Evrolige? Takođe, znate i da se svaka pobeda premira. Nama su dve obrisane, a još uvek nema naznaka šta će biti sa tim'.

Mislim da je perspektiva Evrolige i Evrokupa neizvesna u smislu naredne sezone, jer smo praktično nadomak sledeće sezone. Videćemo šta će doneti naredni dani'', izjavio je Čović, a prenosi ''Nova.rs''.

Ako postoji nada da bi i nešto pozitivno moglo da se dogodi, Čović smatra da bi to mogao da bude nekakav dogovor FIBA i Evrolige oko usklađivanja kalendara.

Ovako kako je sada, Zvezdi ne odgovara, jer su igrači preopterećeni.

''Jedini benefit koji može da ispadne iz svega jeste da FIBA i Evroliga sednu i naprave neki dogovor. Posle svega ovoga sport je izgubio smisao, a mi smo tu gde smo, odigraćemo šta je ostalo do kraja.

Mislim da bi klupska evropska takmičenja trebalo da budu svedena na jedno takmičenje. Takođe, iz iskustva od prethodnih sezona, opterećenje za igrače je preveliko, a ono što je važno... Znate, mi nismo ravnopravni. Mi recimo moramo da izginemo u AdmiralBet ABA ligi, a neki klubovi imaju prohodnost ka Evroligi, šta god da urade u domaćim takmičenjima. Trebalo bi poštovati nacionalna takmičenja. U našem slučaju tu je i regionalno, koje bi takođe trebalo preispitati, videti gde je, uskladiti kalendar, jer ovo nije humano. Na haos sa koronavirusom došla je druga vrsta haosa'', zabrinut je Čović.

Ipak, bez obzira na sve, Zvezda ne odustaje od najvažnijeg cilja - još jedne titule u AdmiralBet ABA ligi i domaćoj Super ligi.

''Naša ciljna tačka je zacrtana - odbrana titule u ABA ligi i u domaćoj ligi. U Superligi ćemo zbog sabijenih FIBA prozora imati problem sa kalendarom'', kaže Čović i dodaje:

''Nije moguće da igrate četiri utakmice nedeljno, to nije kvalitet. Možemno da igramo i svaki dan, ali onda da vidimo i koja je cena prvo zdravlja, a posle i kvaliteta. A treće, više nije ni interesantno, a znamo koliko je važno biti praćen od strane medija, navijača... Nadam se da sve to vide oni koji imaju odgovornost i koji te stvari rešavaju. Da se pogleda model fudbala, možda nije loš. Neophodno je ispoštovati nacionalna prvenstva", zaključio je Čović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke