Čovićev stav o KSS: "Voleo bih da Pešić ostane, menadžerisanje nam uništava decu"

Autor: Nemanja Janošev
petak 20.09.2024.
13:20
Izvor: Sportske.net

Kako on vidi stanje srpske košarke?

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović izrazio je želju da Svetislav Pešić ostane selektor reprezentacije Srbije.

Upitan je Čović o svojoj potencijalnoj kandidaturi za mesto predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Prokomentarisao je to istakavši da je predsednik Upravnog odbora Zvezde Željko Drčelić takođe u priči.

"Čuo sam da je Zečević već sada pobedio, a i Drčelić je u toj igri. Ako se nešto bude dogodilo, bićete obavešteni, ali vidim da su favoriti drugi. Mislim da je to jako težak posao posebno u vremenima u kojima se nalazimo. Nisam funkcionisao nikada da mi trofeji pokriju stanje u klubu, tako isto mislim i za medalje koje ne odražavaju realno stanje unutar KSS. Sada se ulazi u novi olimpijski ciklus koji nije beznačajan. Mi u novembru imamo prozor, a 21. novembra igra se derbi, pa hoće li biti igrača, neće biti igrača? Tu su kvalifikacije za EP, 2025. imamo EP, pa onda 2026. imamo kvalifikacije za SP 2026. Nemamo selektora, Kariju Pešiću ističe ugovor 30. septmebra. Puno problema koji moraju da se rešavaju. Naše mlađe selekcije moraju da uspostave sistem. Ako bude nešto, videćemo kako će se određene stvari. Nije daleko ni 24. ni 26. ni 1. oktobar. Pa, Drčelić radi na tome", kazao je Čović.

Pričao je i o problemima mlađih kategorija i načina rada sa decom.

"Menadžerisanje (op.aut je problem)... Po meni nije normalno da igrač više veruje menadžeru nego svom treneru. Neki su drugi napravili prednost, naročito kada je FMP otvorio taj prostor koji ima visoku koncentraciju mladih igrača i proizveo je dosta reprezentativaca... Zvezdine selekcije su uvek u vrhu, sada imate dosta neuobičajeni sistem kada je Beograd u pitanju – sistem kvalifikacija. Za tu jedinstvenu juniorsku i kadetsku ligu koje bi trebalo da postoje bi morao da se se poštuje statut KSS, a to je da svaki prvoligaš mora da ima juniorsku ekipu. Došao je gospodin Avramović sa novom ekipom. On vodi juniore i biće koordinator mlađih selekcija. Potrebno je doći do sve više kvalitetne dece i ne dozvoliti da ona odlaze u inostranstvo. U delu skautinga Zvezda mora da bude još prisutnija i još kvalitetnija. Koliko sam video i FMP je povratio taj svoj rad i mora da se uvede više. Roditelji ne bi trebalo da upadaju u zablude oko odlaska u NBA. Masa igrača pokuša i prođe na draftu, a onda im se karijera ugasi. Ne mogu svi da postignu karijeru Nikole Jokića kao najboljeg igrača na svetu u ovom trenutku. 

Ono što je najvažnije i mora da se shvati - najveći brend koji Srbija ima je košarka. U svim oblastima. Takvo je trenutno stanje, a da li će tako biti i dalje zavisi kako će se raditi. Uz uvažavanje vaterpola i svih drugih sportova. Kada pogledate od našeg osamostaljenja,  da se ne kitimo tuđim perjem kao SRJ i SFRJ, ali videli ste to rezultatima u Manili i u Parizu. Zato je važno kada bi Pešić mogao ostane i ja mislim da bi trebalo da ostane. Mi se znamo, dosta dugo smo radili zajedno. Imali smo sličan košarkaši put. On je 2001/2002 svojevremeno na volšeban način gurnut i oteran, a ja sam imao političku priču kada sam zbog nepriznavanja krađe na beogradskim izborima sam otišao iz tadašnjeg Košarkaškog saveza Jugoslavije.. On je imao tiho proterivanje, ja grubo proterivanje, pa smo živi i zdravi i jedan i drugi", istakao je.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke