Kako nas je Željko naučio još jednu lekciju?

Autor: Sportske Net
sreda 20.10.2021.
12:30
Izvor: Sportske.net

Crno-beli oksimoron.

@PartizanBC/Twitter
@PartizanBC/Twitter

Povezane vesti

Možda za jučerašnju igru KK Partizan uopšte nije potrebna neka posebna amplifikacija. Bila je to jednostavno nesavršeno fantastična utakmica jednog dobrog tima. 

Košarkaši "parnog valjka" ostvarili su posve važnu i veliku pobedu u Evrokupu. U prvom kolu ovog takmičenja crno-beli su u gostima upisali 106 koševa Hamburgu, koji je stigao do 97.

Prve tri četvrtine crno-beli su bili neprikosnoveni u napadu, stigavši u jednom momentu na +28. Međutim u četvrtom kvartalu počeli su da prave neke neshvatljive greške, gube lopte… svemu ovome nemoguće je ne dodati i diskutabilno suđenje poslednjih 10 minuta, kada smo gledali malo “rvanje” malo manje, košarku.

Pobeda se piše, to je ono što je najvažnije za svaki tim i trenera. Međutim, 22 izgubljene lopte u odnosu na Hamburgovih osam, nisu zanemarljive. Partizan je pod košem igrao rastrzano. U nekim trenucima blistao, u drugim tonuo. Koprivica i Smailagić pokazali su hrabrosti i veliku želju odigravši prilično dobro, međutim nedostaje zrelost. I to je sasvim u redu, imajući u vidu njihove godine, a i to što definitivno imaju od koga da nauče.

Crno-beli su šuterski briljirali. Za dva poena realizacije šuta bila je 77%, za tri poena 47% (14/30), kao i 24 od 25 slobodnih bacanja. Ovo je verovatno bila i šuterski najbolja utakmica Partizana u Evropi u ovom veku. Poslednji put crno-beli su u Evropi postigli 100+ poena u pobedi nad Cibonom 2006. kada je bilo 101:92.

Šta se da naučiti iz ove utakmice?

Strpljenje. Partizan je mahom sastavljen od novih igrača. Nov tim dočekali su Zagorac, Trifunović i Dangubić. Ono što je sasvim prirodno jeste pustiti vreme da se tim međusobno upozna i sjedini, da naviknu jedni na druge i uigraju se, na kraju krajeva. Ono što nam je Željko pokazao jeste da se hemija, kao najvažnija karakteristika pobedničkog tima, stvara postepeno, iz utakmice u utakmice, iz treninga u trening, iz poraza, iz pobede… Tako i bi. Računajući pripremni deo, Partizan je učio iz svojih poraza, da bi početkom ABA lige postepeno gradio stabilnost, a kvalitet rastao. Tome svedoče izdanja beogradske ekipe, koja je iz utakmice u utakmicu bila bolja, vidljivo je i ako samo pogledamo rezultate.

Možda se mnogi pitaju kako je Željko bio zadovoljan sa 97 primljenih koševa i 22 izgubljene lopte, ko je Hamburg i šta radi u Evropi? Odgovor možda leži u tome da nemački klub, iako nepoznat nekima, igra vrlo agresivnu i brzu košarku sa odličnim šuterima, koji u proseku šutiraju 30 trojki, tranzicija im je brza, dobro se udvajaju. Partizan je ipak sve ovo predvideo i držao ih u šaci, sve dok nije pala koncentracija i sudije “začinile” atmosferu.

Sam Obradović bio je prilično zadovoljan izadanjem svoje ekipe i možda je to najbolja potvrda da sve ide kako bi trebalo.

Verujem da smo odigrali odličnu utakmicu. Bilo je veoma lepo i uveren sam da je publika uživala. Bilo je mnogo poena, tri četvrtine smo igrali zaista veoma dobro, pripremili smo se znajući da je Hamburg tim koji se nikada ne predaje. Nama su se dogodile neke greške i protivnik nas je smesta kaznio, ali, kao što kažem bili smo dobri. Svakako, na tome ćemo raditi u sklopu priprema za sledeće duele”.

Ima posla za Žoca u narednom periodu, ali barem ima više nego dobru satisfakciju za svoj rad. Partizan je neporažen od kada je počela zvanična sezona regionalnog i evropskog prvenstva. Na stranu rezultati, ono što bi “grobare” trebalo najviše da hrabri je da je Partizan sinoć pre svega bilo uživanje gledati, jer i pored svih nesavršenosti, "dobro dolazi onima koji veruju, a najbolje onima koji su strpljivi". 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke