"Crno-beli" pred španskim uraganom

Autor: Ivan Cvetković
utorak 19.03.2024.
08:45
Izvor: Sportske.net

Partizan u duplom kolu Evrolige vodi ključne bitke za plasman u plej-in.

Povezane vesti

Pogled na tabelu uoči duplog kola Evrolige pokazuje da košarkaši Partizana i dalje drže sve u svojim rukama kada je reč o plasmanu u doigravanje za odlazak u četvrtfinale elitnog takmičenja.

Deseto mesto u kojem se nalaze pred odlučujućih pet kola jedan je od retkih razloga za optimizam među izabranicima Željka Obradovića pošto rezultati u poslednje vreme ne bude prošlosezonsku nadu da će crno-beli biti sigurni četvrtfinalisti.

I dok su prošle godine u ovo vreme pred crno-belom mašinerijom padali Virtus u Bolonji i Anadolu Efes u Istanbulu, a znatiželjna publika sa nestrpljenjem iščekivala protivnika u TOP 8, sada stvari stoje daleko drugačije.

Predstojeće duplo kolo u kojem će Partizan u Beogradu dočekati Baskoniju i Real Madrid sasvim izvesno će iskristalisati očekivanja crno-belih pred potonja tri evroligaška meča.

Dolazak španskih velikana sigurno da nije u gorem trenutku mogao da padne za Obradovićeve košarkaše. Sa druge strane, možda je to idealan trenutak da se Kevin Panter i saigrači nađu licem u lice sa zvučnim protivnicima ne bi li u odlučujućim borbama izmerili svoje krajnje domete. Prvi će se crno-belima u 30. kolu u utorak od 20:30 suprotstaviti košarkaši Baskonije, koji u poslednje vreme igraju sve bolje. Izabranici Duška Ivanovića, sa četiri evroligaške pobede u poslednjih pet kola, probili su se do osmog mesta. Tim iz Vitorije je praktično izborio plej-in, dok im samo dobri rezultati do kraja regularnog dela sezone nude mogućnost direktnog plasmana u četvrtfinale.

Pred gromoglasnom beogradskom publikom koja, uprkos rezultatima ispod očekivanja, puni Arenu mesecima unazad, Ivanovićev tim pokušaće da ostane indiferentan i dođe do prvog podviga posle više od dve decenije.

Veliki adut na tom putu biće im izvanredni Markus Hauard koji igra jednu od najboljih sezona u karijeri. Sa prosekom od 18,5 poena po meču u Evroligi, američki košarkaš će biti udarna igla u Ivanovićevom timu u utakmici protiv Partizan.


Plejmejker koji je početkom meseca napunio tek 25 godina nosio je tim iz Vitorije u prošlonedeljnoj pobedi protiv Olimpije iz Milana, a milostiv nije bio ni u nedavnom prvenstvenom okršaju protiv Barselone pošto je katalonskom klubu ubacio čak 37 poena.

Veliki izazov biće pred defanzivcima Partizana, naročito Aleksom Avramovićem, da otupe napadačku oštricu momka koji ima portorikanske korene.

Na suprotnoj strani crno-belih u meču koji bi mogao da bude presudan za njihov dalji tok evroligaške sezone biće dvojica bivših košarkaša Partizana Vanja Marinković i Kod Miler-Mekintajer. Reč je o igračima koji su uz Tadasa Sedekerskisa proveli najviše minuta na terenu u dresu Baskonije ove sezone i čiji doprinos u igri je ogroman.

Naročito je za ljubitelje košarke interesantan slučaj Mekintajera, koji je u najgorem mogućem trenutku igrao u crno-belom dresu (prva sezona nakon izbijanja pandemije COVID-19), što je presudno uticalo da ne iskoristi ni delić velikog potencijala.

Ovaj sjajni košarkaš rodom iz Šarlota je prošlog meseca srušio rekord Stefana Jovića i Fakunda Kampaca po broju asistencija na jednoj utakmici. Imao ih je protiv Asvela čak 20 što mu je značajno omogućilo da i po proseku ove sezone bude najbolji asistent u ligi.

Sa druge strane, Marinković je uz Hauarda i Čimu Monekea među najboljim poenterima u timu Baskonije. U prošlosezonskom meču u Beogradu, gde je Partizan ubedljivo slavio u januaru 2023. godine, Vanja je bio najefikasniji u redovima gostujućeg sastava.

Spomenuti Sedekerskis i Moneke će praviti velike probleme crno-belima u reketu, a do utakmice u utorak ostaje pitanje da li će im se suprotstaviti Zek Ledej koji je posle poraza  u Barseloni otputovao iz privatnih razloga u SAD.

Partizan je od prošlosezonskog povratka u Evroligu oba puta poražen u Vitoriji, dok je u Beogradu ubedljivo slavio nad španskim timom. Imajući u vidu da je šampion AdmiralBet ABA lige u pet ekipa sa najgorom formom u Evroligi, jasno je da će ovaj put biti mnogo teže protiv Baskonije nego što je to bio slučaj prošlog januara.

Ishod utakmice protiv Baskonije diktiraće raspoloženje Obradovićevih košarkaša pred veoma važan duel protiv Real Madrida 48 sati kasnije. Dolazak kraljevskog kluba u Beograd na utakmicu protiv Partizana biće prvi još od prošlosezonske četvrtfinalne serije.

Svima je u taboru Partizana mučno sećanje na epilog jedne od dve najslavnije evroligaške sezone crno-belih u ovom veku. Vodiće se polemika među poznavaocima košarke i navijačima Partizana da li je prošlogodišnji tim bolji od onog iz 2010. godine koji je igrao Fajnal-for, ali ko god da nadglasa drugog u razgovoru neće ublažiti žal za propuštenom velikom prilikom beogradskog tima.

Prljav potez kapitena Reala Serhija Ljulja i provokacija kojoj je podlegao Panter u trenucima kada je kasniji osvajač Evrolige bio u nokdaunu promenili su tok četvrtfinalne serije i presudno uticali na eliminaciju crno-belih.

Žal za propuštenom prilikom da Obradović u prvoj godini povratničkog mandata u Partizanu odvede tim među najbolja četiri u Evroligi izrodio je specifično rivalstvo između beogradskog i madridskog tima.

Ono je posle zloslutne serije nastavljeno krajem prošle godine kada je Real u 16. kolu nadigrao crno-bele u Madridu, a sada će izabranici Ćusa Matea biti pred velikim pritiskom beogradske publike da stignu do treće uzastopne pobede u Beogradu.

Velika promena ove sezone u timu kraljevskog kluba je povratak iskusnog plejmejkera Kampaca, koji je prethodnu proveo u dresu Crvene zvezde. Upravo je omaleni organizator igre tokom većeg dela sezone bio ključna karika u izvanrednom Realu, koji u poslednje vreme igra nešto slabije u odnosu na uobičajene partije.

Pobedom u petak uveče na gostovanju Virtusu u Bolonji, kraljevski klub je prekinuo niz od tri poraza u Evroligi zadržavši distancu od tri pobede više u odnosu na Barselonu. Teoretski još nije obezbedio prvo mesto, ali će u narednih pet kola gotovo sigurno osigurati čelo tabele pred nadolazeći plej-of.

Na tom putu čeka ih, posle gostovanja Albi, zapaljiva atmosfera u Beogradu gde domaća publika neće blagonaklono gledati na dolazak kraljevskog kluba.

Svima je u svežem sećanju jedna od najboljih utakmica Partizana prošle sezone u Evroligi. Bilo je to poslednje dana marta kada su crno-beli u 32. kolu ubacili čak 104 poena u pobedi protiv Reala što je najubedljiviji trijumf beogradskog tima prošle sezone u elitnom takmičenju.

Jasno je da će pred crno-belima ovaj put to biti nemoguća misija, ali možda će zvižduci navijača upućeni Jabuseleu (incident sa Egzumom), Ljulju i Kampacu dati dodatnu snagu momcima u crno-belom da se što bolje suprotstave Realu. Videćemo koliko će im to pomoći.

Kao što smo  na početku teksta, 10. mesto uoči duplog kola omogućiće Partizanu da drži sve u svojim rukama do kraja sezone, ali uz neophodan uslov da pobeđuje.

Nepovoljna situacija je trenutno takva da čak i uz obe pobede ne može dalje od 10. mesta. Sa druge strane, okolnost koja ide u prilog Partizanu je što postoji mogućnost da se odlepi od timova koji ga prate u stopu za poslednju poziciju koja vodi u plej-in.

Nakon katastrofe u Istanbulu protiv Fenerbahčea, Valensija je ostala sa istim skorom kao Partizan. Španski tim će u sredu od 20:30 odigrati veoma važan meč na domaćem terenu protiv Bajerna iz Minhena, dok je u petak čeka težak zadatak na gostovanju Monaku.

Upravo je Bajern pobedom u petak uveče na domaćem terenu protiv Žalgirisa stigao do 13. pobede u Evroligi. Time se izjednačio sa Partizanom i Valensijom i izvesno će jedna od ove tri ekipe dati odgovor ko će zauzeti 10. mesto na kraju sezone.

Kao što smo napomenuli, Valensija i Bajern igraju međusobno u narednom kolu, nakon čega će bavarski tim ugostiti Makabi, a španski otići put Monaka.

Ovom krugu ekipa mogao je da se pridruži i Efes, ali je neočekivanim porazom na gostovanju Asvelu ostao na 12. pobeda, koliko ima i Olimpija iz Milana. Dvostruki osvajač Evrolige s početka ove decenije ima šansu da se vrati u igru pobedama u duplom kolu kod kuće protiv Olimpijakosa i Albe.
Sa druge strane, Olimpiju očekuje teško gostovanje u Monaku i nimalo lakši meč kod kuće protiv Fenerbahčea, pa u krugu od pet ekipa koje se bore za 10. mesto milanski tim ima najmanje šanse.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke