Ćus Mateo - Najpotcenjeniji evropski trener koji ne haje za prognoze

Autor: Darko Mitrović
subota 20.05.2023.
12:59
Izvor: Sportske.net

Da li će na kraju zapušiti usta svim kritičarima?

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Kada se pred kraj ligaškog dela sezone u Evroligi iščekivalo ko će biti Partizanov rival u Top 8 fazi, odnosno u četvrtfinalu plej-ofa, mnogi su priželjkivali Real, i to baš zbog trenera kraljevskog kluba Ćusa Matea.

Verovalo se da je Realova najslabija karika ove sezone upravo 54-godišnji trener koji je čitavih osam godina radio kao pomoćnik Pablu Lasu u Realu i za to vreme može da se pohvali i sa dve titule u Evroligi. 

Laso je zbog zdravstvenih problema prošle godine napustio klupu Reala, pa je Ćus Mateo dobio priliku da ostvari san i da konačno kao prvi trener vodi najtrofejniji evropski klub.

To je odmah izazvalo sumnje u košarkaškoj javnosti, kao da su mnogi olako zanemarili sve te godine koje je Mateo proveo radeći sa Pablom Lasom i sve zajedno osvojene trofeje, kako u Španiji, tako i u Evroligi.

On je sezonu započeo osvajanjem Superkupa Španije, gde je u finalu Real posle velike borbe savladao Barselonu i to je za sada prvi i jedini Mateov trofej u ulozi prvog trenera kraljevskog kluba.

Tokom sezone njegov tim je konstantno bio u vrhu tabele španske Endesa lige, a nije se dovodilo u pitanje ni da li će se Real plasirati u Top 8 Evrolige.

Ali, kada je Partizan dobio dve uzastopne utakmice na startu Top 8 faze Evrolige i stigao na korak od fajnal-fora, brojni Mateovi kritičari u Španiji su dočekali ''svojih pet minuta'', čak su mediji počeli da pišu i da su čelnici Reala već krenuli u pregovore sa Serđom Skariolom, a navijači Partizana su za to vreme bili uvereni da će najtrofejniji evropski trener Željko Obradović i u grotlu ''Štark arene'' bar još jednom nadmudriti trenerskog autsajdera na Realovoj klupi.

Ali, Ćus Mateo je pokazao da ume da podigne svoju ekipu i kada je najteže, što je odlika pravih šampiona, mada je ostao utisak da bi Partizan najverovatnije prošao na F4 da nije bilo famozne tuče pred kraj druge utakmice u Madridu i kazni za Lesora i Pantera.

To, nažalost, niko nikada neće moći da dokaže...

Međutim, treba reći i da je fantastični centar reala Valter Tavares propustio drugi meč zbog povrede, što je olakšalo posao crno-belima da dođu do 2:0, a posle pomenute tuče, Madriđani su do kraja sezone ostali bez suspendovanog Jabuselea.

''Zaostajemo i nije lako, igraćemo na teškom terenu i to će nam otežati stvari, tako da ćemo morati da budemo čvršći i složniji nego ikad, jer će sigurno biti problema. Niko nije stigao 0:2? Za sve uvek mora postojati prvi put, a zašto ne bi sada bilo tako?'', optimistički je poručivao Ćus Mateo pred dolazak u Beograd, a mnogi ove njegove reči nisu ozbiljno shvatali.

Uz to, Real je ušao u pakleni ritam utakmica. I dok je Partizan odložio svoju četvrtfinalnu seriju plej-ofa AdmiralBet ABA lige protiv SC Derbija, Madriđani su uporedo sa mečevima protiv crno-belih igrali (i pobeđivali) i protiv Saragose, Unikahe, Valensije...

Preživeo je Real i ''Štark Arenu'', a onda i ''minus 18'' na startu drugog poluvremena majstorice u ''ViZink centru''. Tokom te plej-of serije protiv Partizana, došla je do punog izražaja i Realova zonska odbrana kojom je Mateo iznenadio Obradovića i protiv koje crno-beli uglavnom nisu imali rešenje.

A kada se u majstorici razgoropadio Panter, Mateo je izvukao veterana Serhija Rodrigeza kao ''keca iz rukava'', a on mu je uzvratio na najbolji način, fantastičnom partijom kojom je Real uspeo da napravi veliki preokret.

Iako su tokom većeg dela sezone nekako u prvom planu bili Musa, Hezonja, ili Tavares, kada je bilo najvažnije Mateo se oslonio na legendarni Realov trio Ljulj (35 godina), Rodrigez (37), Rudi Fernandez (38) i sva trojica su dala ogroman doprinos što je kraljevski klub sada u Kaunasu.

Real je i na fajnal-for otšao kao autsajder, kladionice su davale prednost Barseloni koja je takođe bila u sjajnoj formi sa čak 11 pobeda u nizu pre završnog turnira, uz to je i Šarunas Jasikevičijus imao ''domaći teren'' u svom Kaunasu, ali opet je Ćus Mateo i njegov sjajan tim pokazao da je najjači kada ih svi otpisuju.

Real je trijumfovao u polufinalu sa 78:66, a posebno je impresionirala odbrana na Mirotiću koji je odigrao jednu od najlošijih partija u karijeri. Za njega je u jednom delu meča bio zadužen i talentovani tinejdžer Eli Ndiaj koji je i u majstorici plej-ofa zablistao u duelima sa Ledejom, a Mateo mu je ukazao poverenje i protiv Barselone i - nije pogrešio.

Real je tako stigao na korak od 11. titule prvaka Evrope, rival u finalu biće mu Olimpijakos.

I opet Real NIJE favorit. Videli smo svi šta to može da znači...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke