Da li je Mitrovićev koš regularan? Zvanično saopštenje otklonilo sve dileme!

Autor: Darko Mitrović
utorak 17.05.2022.
19:25
Izvor: Sportske.net

Novo pravilo važi od ove godine.

AdmiralBet ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanovic
AdmiralBet ABA liga j.t.d./Dragana Stjepanovic

Povezane vesti

Posle brojnih reakcija na sinoćnju odluku sudija da se prizna koš Luke Mitrovića uz zvuk sirene na kraju regularnog toka meča između Cedevita Olimpije i Crvene zvezde u Ljubljani, i pritom dosudi faul nad Zvezdinim košarkašem koji je iskoristio dodatno slobodno bacanje i meč uveo u produžetak, danas je zvaničnim saopštenjem reagovala AdmiralBet ABA liga.

Iako su čak i pojedini vrhunski košarkaši na društvenim mrežama izrazili negodovanje zbog pomenute odluke sudija, AdmiralBet ABA liga je u saopštenju objasnila da je ta odluka bila potpuno u skladu sa važećim pravilima.

''U cilju razjašnjenja situacije do koje je došlo u završnim trenucima četvrte četvrtine utakmice 2 polufinalne serije između Cedevita Olimpije i Crvene zvezde mts, AdmiralBet ABA liga obaveštava javnost da je odluka koju su donele sudije ispravna i u potpunosti u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima FIBA, koja su stupila na snagu 1. januara 2022.

Prema tumačenjima zvaničnih košarkaških pravila FIBA, od 1. januara 2022, vreme igre, nerešeni rezultat i produžeci, član 8-4:

'Primer: B1 faulira igrača A1 pri njegovom uspešnom šutu iz igre istovremeno sa signalom sata za igru za kraj prve četvrtine. Lopta ulazi u koš.

Tumačenje: Sudije moraju da odluče korišćenjem IRS, ako je dostupna, da li je greška igrača B1 nastala pre nego što se oglasi sat za igru za kraj prve četvrtine.

Ako je sat za igru pokazao 0,0 kada je došlo do greške, lična greška B1 se zanemaruje i koš iz igre igrača A1 se ne računa. Prva četvrtina je završena. Nakon što sudija saopšti konačnu odluku, merilac vremena će pokrenuti štopericu da meri interval igre. Druga četvrtina počinje po postupku naizmeničnog poseda.

Ako je sat za igru pokazao više od 0,0 kada je došlo do greške, koš iz igre igrača A1 će se računati kao i sat za igru u tom trenutku. B1 će biti dosuđena lična greška. Igrač A1 će pokušati 1 slobodno bacanje. Tokom slobodnog bacanja igrači mogu da zauzmu mesta za skok u slobodnom bacanju na koja imaju pravo. Sat za igru će pokazati preostalo vreme. Igra će biti nastavljena kao posle svakog poslednjeg slobodnog bacanja'.

Dakle, kako su sudije donele odluku da je faul nastupio kada je sat za igru pokazao više od 0,0, evidentno je da je odluka sudija o udarcu Luke Mitrovića doneta u skladu sa zvaničnim košarkaškim pravilima'', navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u ponudi AdmiralBet-a su brojne igre za predstojeće majstorice polufinala plej-ofa. Partizan i Zvezda su favoriti, ali ako predviđate neko iznenađenje, kvote na Budućnost i Cedevita Olimpiju su znatno veće.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke